Între două înalte funcții guvernamentale, Sevil Shhaideh a fost și oengistă. Și nu oricum, ci în compania unui afacerist cuplat la interesele serviciilor secrete și a unui comisar-șef de Poliție. La mijloc, însă, stă un conflict de interese major: omul de afaceri are zeci de contracte cu autorități locale finanțate de către ministrul Shhaideh.
Omul de afaceri se numește Marcel Foca și deține, împreună cu câțiva asociați, compania Intergraph Computer Service SRL. Această firmă a câștigat, în ultimii ani, contracte cu zeci de primării mari și consilii județene din România. Când a înființat, împreună cu Sevil Shhaideh, Asociația „Dispeceratul Civic“, Foca a devenit coleg de oengism fix cu un fost ministru al Dezvoltării care decidea câți bani primesc primăriile și consiliile județene. Culmea, în decembrie 2016, Shhaideh a demisionat din poziția de vicepreședinte al Asociației „Dispeceratul Civic“ pentru a redeveni ministru al Dezvoltării.
Spirit civic de 9.000.000 euro
Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a pus bazele unei organizații nonguvernamentale împreună cu doi afaceriști care se învârt în lumea serviciilor de informații. Partenerii cu spirit civic ai lui Sevil Shhaideh dețin o firmă care a primit peste 80 de contracte publice de la autoritățile centrale și locale, a căror valoare se ridică la aproximativ 9.000.000 euro. Bani publici.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus-o pe fina sa, Sevil Shhaideh, pentru funcția de premier al României, în decembrie 2016. Însă președintele Klaus Iohannis a respins propunerea. Ulterior, Shhaideh a fost numită în funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării. De atunci, au trecut peste șase luni, timp în care Liviu Dragnea a atacat constant serviciile de informații. Asta deși majoritatea miniștrilor PSD s-au înconjurat de ofițeri de informații proaspăt pensionați. Ba chiar și partenerii lui Sevil Shhaideh, cei cu care aceasta a înființat Asociația „Dispeceratul Civic“, colaborează cu serviciile de informații.
Cu dispeceratele la OSIM
Pe 19 august 2016, Sevil Shhaideh împreună cu Marcel Adrian Foca și Aurel Mihail Băloi au obținut personalitate juridică pentru Asociația „Dispeceratul Civic“, cu sediul în strada Puțul lui Zamfir, din București. Însă, înainte cu un an, Marcel Foca înregistrase deja mărcile „dispeceratul civic“ și „dispeceratul social“ la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci). După ce magistrații de la Judecătoria Sector 1 au aprobat înființarea asociației, Sevil Shhaideh a fost numită în funcția de vicepreședinte.
De pe site-ul de internet al organizației se poate afla că „Dispeceratul Civic“ nu a apărut din neant, ci este succesorul „Dispeceratului Social“, o platformă care și-a propus „să permită semnalarea către furnizorii de servicii publice («autorităților») de anomalii în funcționarea respectivelor servicii publice“. Altfel spus, “Dispeceratul Social“ a fost o platformă pentru lansarea de servicii civice care să contribuie la îmbunătățirea serviciilor publice.
A monitorizat alegerile prezidențiale
Astfel, primul serviciu civic furnizat de către “Dispeceratul Social“ a fost aplicația „OpenVote“, care a avut ca obiectiv „creșterea gradului de implicare civică prin monitorizarea și semnalarea neregulilor specifice campaniei electorale“ și a fost lansată public înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale în România din 2014“. Conform datelor de pe site-ul dispeceratulcivic.ro, aplicația a fost utilizată de 1.557 de observatori independenți.
Pe de altă parte, “Dispeceratul Civic“ și-a propus creșterea calității vieții prin servicii publice mai bune. Adică, ar vrea ca instituțiile care furnizează servicii publice să beneficieze de o hartă inteligentă a problemelor și soluțiilor prin care acestea se pot rezolva. Practic, “Dispeceratul Civic“ s-a dorit a fi, conform propriului website, „liantul educat al comunităților locale în dialogul cu instituțiile publice furnizoare de servicii publice“.
După ce a fost unsă în funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regio-nale de către nașul său, Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Asociației „Dispeceratul Civic“.
Contactată inclusiv prin intermediul purtătorului de cuvânt al Ministerului Dezvoltării, Sevil Shhaideh nu a vrut să ofere detalii despre asociația din care și-a dat demisia când deținea funcția de vicepreședinte.
Oengistul Băloi, fostul consilier al lui Fătuloiu
La aceeași adresă cu asociația funcționează firma Intergraph Computer Ser-vice SRL, în care sunt asociați partenerii lui Sevil Shhaideh. Acționarul principal, Marcel Foca, deține 90% din firmă, restul părților sociale fiind împărțite în mod egal între Maria Vișan, Aurel Mihail Băloi, Ioan Ismail și Doina Zamfirescu. Totodată, funcția de director general al firmei i-a revenit lui Aurel Mihail Băloi.
Conform informațiilor publice, Aurel Mihail Băloi a fost comisar-șef de Poliție în Ministerul Afacerilor Interne. În anul 2010, figura ca angajat pe funcția de consilier al secretarului de stat pentru Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Adică era consilierul secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu.
În plus, Băloi – împreună cu chestorul Eugen Corciu – a scris cartea „Instituții de cooperare polițienească, noțiuni introductive“, publicată de editura Ministerului de Interne în 2006. Chestorul Eugen Corciu a ocupat funcțiile de adjunct la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, serviciul secret de informații al Ministerului de Interne, și de adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române.
COINCIDENȚE. Sevil – în Guvern, Intergraph – contracte grele cu statul
Cele mai bănoase contracte ale Intergraph Computer Service SRL au fost obținute, coincidență sau nu, când Sevil Shhaideh era ministru al Dezvoltării. În iulie 2015, de exemplu, s-a semnat un contract în valoare de 2,36 milioane euro pentru servicii de dezvoltare a Sistemului Electronic Integrat de Management al Documentelor (SEIMD) cu Poliția Română. Contractul a fost atribuit prin “negociere directă cu o singură firmă“, pe motiv că serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Iar ofertantul a fost firma deținută de către asociatul oengist al lui Sevil Shhaideh.
După același tipar, pentru 539.000 euro, Intergraph a livrat un sistem informatic pentru creșterea gradului de interoperativitate la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc. Contractul a fost semnat în octombrie 2015.
ÎNTÂRZIERE. Demisia din „Dispeceratul Civic“, oficială din februarie a.c.
În declarația de interese depusă la Guvern la începutul mandatului de ministru al Dezvoltării în mandatul premierului Sorin Grindeanu, Sevil Shhaideh a pomenit implicarea în Asociația „Dispeceratul Civic“. Shhaideh a avut grijă să menționeze că a demisionat din funcția de vicepreședinte pe 22 decembrie 2016. Ce e drept, și portalul instanțelor de judecată menționează evenimentul, dar cu o întârziere de două luni. Astfel, conform sursei citate, iată ce s-a decis la Judecătoria Sectorului 1: „Soluția pe scurt: Admite cererea petentei (Asociația Dispeceratul Civic – n.r.). Dispune înregistrarea modificărilor în Registrul Special, aflat la grefa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată în şedinţa publică azi, 16.02.2017“.
Marcel Foca, afacerist dependent de servicii secrete și contracte publice
„Sunt Marcel Foca, derulez preponderent afaceri cu statul şi am venit să vă vorbesc despre valori.“ Așa s-a prezentat Marcel Foca, asociatul majoritar al firmei Intergraph Computer Service SRL, la conferința UMANAGER din 2014, conform zf.ro. Ulterior, Marcel Foca a ajuns să reprezinte organizația New Strategy Center în concursul național de inovare în domeniul securității naționale „PatriotFest“. Acest concurs este organizat de Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, STS și SPP, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, condusă de col. (r) Ionel Nițu, fostul șef al Direcției de Analiză din cadrul Serviciului Român de Informații.
Apetitul pentru afacerile cu statul i-a adus firmei lui Marcel Foca peste 80 de contracte publice, a căror valoare este de aproximativ 9.000.000 euro.
Peste 2,8 milioane euro de la Poliția Română
Firma Intergraph Computer Service a semnat primul contract cu Poliția Română în martie 2008. Atunci, Poliția Română a cumpărat un soft de prelucrare și analiză a informațiilor în valoare de aproximativ 110.000 euro. După câteva luni, Poliția a mai cumpărat o platformă GIS (Sistem Informațional Geografic), pentru care a plătit în jur de 60.000 euro. Un alt contract a fost primit în anul 2012, atunci când Poliția Română a solicitat extinderea platformei Geomedia prin licențierea modulului Ingeea Share for Geomedia. Acest contract i-a adus firmei lui Foca încasări de 156.000 euro. După alți trei ani, platforma Geomedia a fost din nou extinsă, pentru suma de 146.000 euro.
Cel mai bănos contract primit de Foca de la Poliția Română a fost în iulie 2015. Atunci, s-a semnat un contract în valoare de 2,36 milioane euro pentru servicii de dezvoltare a Sistemului Electronic Integrat de Management al Documentelor (SEIMD). Contractul a fost atribuit prin negociere directă cu o singură firmă pe motiv că serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.
Nicușor Constantinescu a plătit 570.000 euro
Marcel Foca povestea într-un interviu că, pe baza echipamentelor, software-ului şi asistenţei tehnice livrate de Intergraph, Institutul de Geodezie a realizat primul oraș digital din România în anul 1995. Proiectul a fost implementat în Constanța. În acea perioadă, vicepremierul Sevil Shhaideh deținea funcția de director sisteme informatice la Consiliul Județean Constanța.
Tot de la Consiliul Județean Constanța, firma lui Foca a obținut două contracte în valoare de aproximativ 570.000 euro. Se întâmpla în 2009. În acea perioadă președinte al Consiliului Județean Constanța era Nicușor Constantinescu, unul dintre liderii PSD Constanța. Primul contract, în valoare de 540.000 euro, a fost pentru realizarea unui Sistem Informatic Geospațial pentru reducerea riscurilor de inundații. Cel de‑al doilea proiect a fost pentru extinderea primului proiect pe scenarii de prognoză.
539.000 euro de la Jocuri de Noroc
O altă instituție publică ce a semnat un contract cu Intergraph Computer Service a fost Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Pentru suma de 539.000 euro, Intergraph a livrat un sistem informatic pentru creșterea gradului de interoperativitate la ONJN. Contractul a fost semnat în octombrie 2015, iar șef peste Jocurile de Noroc era Odeta Nistor. În anul 2013, premierul Victor Ponta o numise în funcția de șef al ONJN pe Odeta Nestor, care lucra la Loteria Română pe postul de director al Direcției Financiar-Contabile. Din martie 2017, la șefia instituției a ajuns Dan Iliovici, fostul director al asociației Rombet. Totodată, Sorin Grindeanu l-a numit pe Valentin Korman în funcția de vicepreședinte al ONJN, cu rang de subsecretar de stat. Korman a fost consi-lierul lui Grindeanu la Consiliul Județean Timiș.
Citiți mai mult pe romanialibera.ro