Avion prăbușit la Constanța, în această dimineață. Avionul MiG 21 s-a prăbușit, luni, la Constanța, între Nazarcea și Culmea.
UPDATE 15. 25: O aeronavă militară l-a preluat pe pilotul rănit pentru a-l transporta la Spitalul Militar din București. ”Pacientul este conştient, cooperant, echilibrat hemodinamic şi respirator. În urma investigaţiilor efectuate în regim de urgenţă s-a constatat prezenţa unor leziuni la nivelul coloanei lombare şi s-a decis de către Ministerul Apărării Naţionale transportul cu ambulanţa la aeroport de unde va fi preluat de un avion specializat pentru a fi transportat la Spitalul Militar Central din Bucureşti. Pacientul a suferit un traumatism complex la coloană şi de aceea s-a decis transferul la Bucureşti. Acesta putea fi tratat şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa dar aceasta a fost decizia MApN, a declarat managerul SCJU Constanţa, dr. Cătălin Grasa
UPDATE 13. 45: Pilotul va fi transferat cu un avion la un spital din București.
UPDATE 13. 10: ”Suntem la fața locului, iar avionul este rupt în 3-4 bucăți. Din ce ni s-a spus pilotul nu are picioarele rupte, așa cum am anunțat mai devreme. Așa s-a crezut pentru că acuza dureri puternice la picioare și la coloană. Mai avea 5-6 kilometri până la aeroportul Kogălniceanu când s-a prăbușit și a fost nevoit să se catapulteze de la o distanță foarte mică de pământ, circa 600 de metri”, a declarat pentru Libertatea, prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu.
UPDATE 12.18: Potrivit informațiilor oferite de MApN, Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare. Pilotul este conștient și se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța.
Pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor înainte de catapultare
Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.
După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.
Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.
UPDATE 12.10: Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanței Constanța, pilotul este conștient și ar fi suferit traumatisme în zona lombară. Acesta a fost preluat de elicopterul SMURD pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Medicii au anunțat că vor putea da mai multe detalii despre starea sa după ce pilotul va fi supus mai multor investigații.
Incidentul a fost raportat în jurul orei 11.20, când la 112 a fost anunțat că un avion de tip MIG 21 s-a prăbușit la opt kilometri de pista aeroportului Kogălniceanu.
Potrivit medicilor de la serviciul de ambulanță, pilotul, un militar român, a reușit să se catapulteze, iar în prezent este încă inconștient și primește îngrijiri medicale. Potrivit prefectului de Constanța, Adrian Nicolaecu, se pare că bărbatul ar fi suferit fracturi la ambele picioare. Imediat ce va fi stabilizat, un elicopter este pregătit să îl preia pentru a-l transporta la spital.
Potrivit martorilor, aeronava ar fi explodat la impactul cu solul. La fața locului au ajuns oamenii legii, dar și militarii ISU, urmând ca procurorii militari să deschidă o anchetă în acest dosar.
Zborul era unul de antrenament, în perioada următoare România urmând să participe la mai multe exerciții militare.
MIG 21 Lancer este rezultatul colaborării dintre Aerostar Bacău și firma israeliana Elbit, care au modernizat împreuna avionul MIG 21. Acest tip de aparat a intrat în dotarea aviației militare române în mai 1997.
2010, cel mai negru an al aviației militare române
În noiembrie 2010, o aeronavă militară MiG-21 LanceR cu dublă comandă, aparținând Flotilei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, s-a prăbușit în apropierea aerodromului, la trei kilometri de pista de aterizare, în localitatea Călărași-Gară. Aeronava militară executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucție. Cei doi piloți, căpitan-comandorul Laurențiu-Nicolae Chiriță și căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, au murit în urma impactului cu solul.
În același an a avut loc și cel mai grav accident aviatic din istoria recentă a armatei române. Pe 5 iulie 2010, la Tuzla, când şi-au pierdut viaţa 12 persoane, iar alte două au fost rănite. Atunci, un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit pe aerodromul Tuzla. La bordul aeronavei se aflau 4 membri ai echipajului şi 9 militari ai Forţelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc.
Din anul 1990, numarul prăbușirilor și al avarierilor serioase ale unor aparate aparținând Ministerului Apărării Naționale este de peste 30. Peste 20 de oameni, printre care șase piloți, și-au pierdut viața, iar alți 15 au reușit să se catapulteze.