Consilierul lui Cazanciuc, ofițer SRI, a fost în arhiva SIPA în 2013! O fi căutat dosărelul vericului Ponta? Deputatul PMP Robert Turcescu arată că unul dintre cei care au intrat în arhiva SIPA în 2013, Florian Teodor Andronache, era la momentul respectiv consilier al ministrului Justiției Robert Cazanciuc și ofițer SRI. Precizările fostului jurnalist vin după ce Ministerul Justiției a publicat, joi, lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. Mai mult, comunicatul Ministerului Justiției nu meționează vreun document în baza căruia au acces Andronache și alți trei tovarăși în arhiva SIPA. Pentru toate celelate intrări există ordine de ministru…, scrie comisarul.ro
UPDATE/Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, reacţionează la lista publicată de Ministerul Justiţiei, cu numele celor care au avut acces la arhiva SIPA. Judecătoarea scoate în evidenţă faptul că un cadru SRI a avut acces la arhiva SIPA in 2013. Este vorba despre Florian-Teodor Andronache, fost consilier al ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc.
„Sunt o serie de intrebari pe care le am in urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rand, astfel:
Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.
1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?
2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?
3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?
Reinnoiesc invitatia adresata tuturor jurnalistilor care vor o justitie cu adevarat libera si independenta sa mearga pe fiecare fir privind aceasta arhiva, sa caute declaratiile din trecut ale tuturor persoanelor publice si sa le ceara explicatii, pentru a se face lumina si a se clarifica toate aspectele legate de aceasta arhiva”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.
„Florian Teodor Andronache, unul dintre cei care în 2013 (!!!) au vizitat arhiva SIPA este/a fost ofițer SRI la UM 0735-Ploiești și fost consilier al ministrului Justiției Robert Cazanciuc. Datele sunt publice în declarațiile lui de avere”, a scris Robert Turcescu pe contul său de Facebook.
Deputatul PMP a atașat postării sale un fragment dintr-o declarație de avere din care reiese că Florin Teodor Andronache a încasat suma de 42.000 lei de la UM 0735-Ploiești.
Faptul că fostul consilier al lui Cazanciuc era ofițer SRI a făcut subiectul unor materiale de presă, plecând de la două declarații de avere completate de acesta în 2013 și 2014, din care reiese că a încasat bani de la unitatea militară din Ploiești care aparține SRI.
Presa a mai arătat că Andronache ar fi finul lui Robert Cazanciuc și că detașarea lui la MJ a făcut subiectul unui denunț depus la Parchetul General de către un fost ofițer SRI.
După cum reiese din lista publicată, joi, de Ministerul Justiției, ultima accesare a arhivei SIPA s-a consumat pe 13 decembrie 2013, adică exact când era ministrul al Justiției Robert Cazanciuc (PSD).
Din Comunicatul Ministerului Justiției:
„13.12.2013
Andronache Florian-Teodor
Ștef Marius
Oltenaș Adrian
Tiliban Nicolae”
Emilia Șercan, în 2014, pe Blogul său: Si daca SIPA stia ca Victor Ponta e ofiter acoperit SIE?
Informatiile care circula prin piata baietilor informati zic cam asa: SIPA a aflat ca Ponta e ofiter acoperit SIE. Povestea, pe scurt, e urmatoarea: Victor Ponta a fost recrutat de SIE dupa ce a intrat in magistratura, in intervalul in care a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (1995 – 1998). In perioda in care isi facea cu sarg meseria de şpion al SIE, ar fi intrat in vizorul SIPA, care si-a dat seama ca Victor Ponta a fost recrutat de SIE.
Haide ca trebuie sa va aduceti aminte de SIPA. Stiti voi, Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, care se ocupa cu supravegherea magistratilor, a ziaristilor care scriau pe justitiei, a unor oameni din societatea civila. SIPA nu era interesat doar de aspectele profesionale, ci mai ales de viata privata a celor pe care-i lua la ochi si timpan.
Victor Ponta ajunge in 1998 procuror la Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, specializata in domeniul infractiunilor economico-financiare din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Curiosi si bagaciosi din fire, cei de la SIPA ar fi fost foarte interesati sa afle cine e baiatul cu mutra de tocilar care dupa trei ani ca procuror la un parchet de judecatorie ajunge direct, dar direct la Parchetul General.
Si uite asa, cei de la SIPA ar fi dibuit relatiile neprincipiale pe care Victor Ponta le avea cu SIE. Iar lucrul acesta ar fi fost scris in niste rapoarte/note informative. Aceste rapoarte/note informative ar putea fi cam singurele probe evidente ale faptului ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE. Ca altfel am ramane doar la vorbe.
Ce s-a intamplat cu SIPA? Haide ca trebuie sa va amintiti ca a fost desfiintat in 2006 de Monica Macovei tocmai din cauza ca facea politie politica si devenise un serviciul secret abuziv (cunoscatorii zic ca Doi s’un sfert e mic copil la capitolul intimidare si santaj).
Ce s-a intamplat cu arhiva SIPA? Zace ferecata din 2006 sub zece siruri de lacate si trei randuri de camere de luat vederi la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Si niciunul din guvernele de dupa 2006 sau vreunul din cei noua (9) ministri ai Justitiei de dupa 1996 nu a dat vreo hotarare in privinta acestei arhive pentru ca, deh, nu-i usor sa-ti asumi rezolvarea unei chestiuni explozive.