Nu mai puţin de 1.000 de hectare de pădure au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului, în ultimii ani, în Parcul Natural Apuseni. Asta spun reprezentanţii USR Bihor, care au studiat hărţile din satelit ale zonelor cu probleme. Ca să stopeze fenomenul tăierii pădurilor, membrii filialei judeţene a Uniunii vor să depună mai multe sesizări la instituţiile abilitate, scrie digi24.ro
Reprezentanþii USR Bihor au studiat hãrtile satelitare ale programului Google, care aratã cum evolueazã o suprafaţã de la an la an. Aşa au ajuns la concluzia cã o mare parte din pãdurile din zona Padiş a Parcului Natural Apuseni au dispãrut în ultimii ani.
„În ultimii 10 ani o foarte mare suprafaţã de pãdure a dispãrut în zona parcului Naţional Apuseni. Este o suprafaţã ce se întinde pe Bihor, Alba şi Cluj, noi am calculat în jur de 1000 de hectare”, spune Alexandru Flora, vicepreşedinte USR Bihor.
Convinşi că de vină pentru această situaţie sunt tăierile ilegale, reprezentanţii USR vor să sesizeze autorităţile din domeniul silvic şi administraţia parcului natural.
„Le cerem sã ne spunã cine sunt proprietarii pãdurilor din zona respectivã, administratorii care pot fi publici sau privaţi urmând sã mergem mai departe cu demersurile prin petiţionarea acestora”, susţine Alexandru Flora.
În schimb, Garda Forestieră şi gestionarii fondurilor forestiere din Padiş au alte explicaţii pentru imaginile din satelit.
„Nu cred cã s-au tãiat 1000 de hectare ilegal, nu am avut sesizãri referitor la tãieri ilegale în zonã. Pãrerea mea este cã ce se vede pe satelit se datoreazã doborâturilor de vânt şi zãpadã din 2006-2007, urmate de atacul de ipide”, susţine Maria Antal, directorul Gãrzii Forestiere Bihor.
„- Avem tãieri ilegale în urmã cu 5 ani care s-au ridicat undeva la 200 de metri cubi într-un canton.
– Restul practic se explicã prin doborâturi ?
– Doborâturi şi uscare; e un carst care vara când sunt temperaturi mari provoacã uscarea speciilor”, a declarat Viorel Sturz, şef district Ocolului Silvic „Codrii Beiuşului”.
Indiferent care vor fi rezultatele viitoarelor anchete, Administraţia Parcului Natural Apuseni, Romsilva şi ocoalele private fac periodic acţiuni de împădurire a zonelor afectate. La acestea participă elevii şcolilor din zonă.
În perioada următoare, 25 de mii de puieţi de molid vor fi plantaţi pe 5 hectare care au fost în întregime despădurite.
sursa foto, video: bihorinimagini.ro