Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a reacționat prompt, după ce omul de afaceri din Sibiu, Liciniu Lupu, care anul trecut a primit o indemnizaţie de 35.000 euro, spune că ministrul muncii nu a înţeles funcţionarea sistemului fiscal. Ministrul Muncii spune, într-o postare pe Facebook, că i se pare „cam mare tupeul” și face noi precizări despre cum se calculează indemnizația lunară de creștere a copilului, conform stiripesurse.ro

„Mi se pare cam mare tupeul sa le pretinzi altora sa accepte calculele tale care ar „justifica prin contributivitate” o indemnizație lunară de creștere a copilului de 35 000 euro! Ca sa fie clar, pentru concedii și indemnizații se retine din salariu doar 0,85 la suta. Alte contribuții pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătura cu indemnizația de creștere a copilului. Repet: pentru concedii și indemnizații se retine doar 0,85 la suta. Pentru a ajunge la indemnizația de 1 miliard, domnul al fi trebuit sa cotizeze fix 200 de ani, adică 2400 de luni. Oricât ar încerca sa ne convingă de contrariu! Pentru ca bănuiesc ca nu renunța la dreptul la pensie sau la asigurări sociale pentru a i se calcula contribuția doar pentru aceasta indemnizație… Dar nu e vina lui ca astfel de excese se petrec in România sau ca legislația noastră permite asta. Va fi doar vina noastră, a celor care nu corectam, după ce am văzut unde poate duce eliminarea plafonului la indemnizația de creștere a copilului! 2000 de euro lunar e mai mult decât necesar pentru a creste un copil și e mai mult ca in Germania, oricum. 35 000 de euro lunar nu exista nicăieri in lume și demonstrează cât de periculoase sunt legile adoptate fără un minim studiu de impact…”, spune Olguța Vasilescu.

Ce spune omul de afaceri:

„Regret ca d-na ministru Olguta Vasilescu nu a inteles functionarea sistemului fiscal in baza caruia mi s-a calculat indemnizatia. Impozitul PLATIT de mine pentru anul 2015 a fost de 21,5% din venitul net (2.670.523 lei) si anume: 574.162,445 lei. Indemnizatia pe care ar trebui sa o primesc timp de 18 luni (pana la implinirea de 2 ani a fiului meu) = 18 luni x 159.084 lei= 2.863.512 lei). Astfel, statul si-ar recupera banii platiti mie prin indemnizatia pe care ar trebui sa o primesc intr-o perioada de 4,98 ani, adica 5 ani si nu 200 de ani, cum afirma eronat doamna ministru.

Profiturile mele nete din activitati independente declarate au fost urmatoarele: Anul 2013: 49.456 lei. Anul 2014: 919.724 lei. Anul 2015: 2.670.523 lei. In anul 2013 si 2014 veniturile au provenit din activitatea curenta, iar in anul 2015 veniturile au provenit din transferul unei afaceri catre un investitor strategic (SIF MOLDOVA) „, a transmis, pentru MEDIAFAX, Liciniu Lupu, afaceristul sibian.

Omul de afaceri spune ca acuzatiile potrivit carora si-ar fi „premeditat” indemnizatia sunt false.

„Suma de 2,54 milioane EURO a fost incasata de mine PRIN BANCA in luna 05.2015 si a provenit din transferul de activitate al unui business agricol pe care l-am infiintat de la 0 incepand cu anul 2007. Negocierile pentru aceasta tranzactie au inceput in anul 2013. Eliminarea plafonului maxim al indemnizatiilor de crestere a copilului a fost adoptata in luna 05.2016, adica dupa un an de la realizarea veniturilor si incasarea sumelor de catre mine. Astfel afirmatiile potrivit carora am premeditat/”masluit”/actionat cu rea intentie/etc. pentru a-mi mari artificial veniturile in scopul de a beneficia de o indemnizatie necuvenita sunt total nejustificate, rau intentionate, chiar diabolice.

Aceste dezinformari din presa au probabil scopul de a fi folosite in disputa pro si contra legii care a eliminat plafonul maxim a indemnizatiei de crestere a copilului. Ministerul Muncii nu a gasit un alt mod de a eluda obligatia legala de achitare a indemnizatiei prevazute de legea in vigoare decat prin interventia si utilizarea abuziva a functionarilor ANAF.

Referitor la rezultatele Inspectiei Fiscale pot sa va spun deocamdata ca acestea sunt neadevarate. Daca facem un rezumat al raportului de inspectie fiscala, dupa „logica” inspectorilor, daca investesti intr-o afacere 800.000 euro si ulterior o vinzi cu 1.500.000 euro esti pe pierdere si nu trebuie sa platesti impozit pentru aceasta tranzactie. Oare numai mie mi se pare ceva mai mult decat uluitor si imposibil??? „, transmite Liciniu Lupu.

Afaceristul precizeaza ca a contestat raportul de inspectie fiscala in 25 ianuarie 2017, termenul in care ar fi trebuit sa primeasca raspuns fiind de 45 de zile, adica pana cel tarziu 11 martie 2017. Cu toate acestea, pana in data de 13 mai 2017 nu primise nimic. „Probabil ca cei care trebuie sa solutioneze contestatia sunt in dificultate”, a conchis Lupu.

Liciniu Lupu a mai precizat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca indemnizatia ii este in continuare suspendata.