Un aeromodel autonom, alimentat cu baterii solare şi care poate zbura non-stop, a fost construit la Craiova. Proiectul îi aparţine unui student al Facultăţii de Inginerie Electrică. După absolvire, lucrarea tânărului va rămâne în posesia Universităţii care va folosi aparatul de zbor în misiuni de supraveghere. Aeromodelul este la fel de uşor de mânuit ca o dronă şi are ataşată o cameră video, conform digi24.ro
Arthur Creţu este student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova. Este de loc din Chişinău şi intenţionează să facă şi cursurile de master, tot în inginerie spaţială. Când profesorul îndrumător i-a propus să realizeze un aeromodel complet autonom pentru lucrarea de licenţă, nu a avut niciun dubiu: ştia că va reuşi.
Arthur Creţu: „Am văzut totul ca un scop care trebuie făcut, nu mi-am pus întrebarea dacă reuşesc sau nu. Trebuia să reuşesc. Am vorbit cu domn’ profesor şi am ales anume domeniul în care aş face licenţa, după care am început partea de proiectare, de calcule”.
După mai mult de un an de muncă, avionul este acum gata. Are o anvergură a aripilor de aproape 4 metri şi, cel mai important, poate zbura non-stop.
Liviu Dincă, profesor îndrumător: Ar putea să aibă aplicaţii de supraveghere, deci noi am conceput-o ca fiind o lucrare pentru supravegherea arealelor naturale protejate unde influenţa omului trebuie să fie cât mai scăzută. Aparatul de zbor este electric, foarte silenţios deci nu se pune problema să sperii animalele sau păsările.
Colegii studentului sunt impresionaţi şi ei de proiect.
Avionul, unic în ţară, va rămâne în dotarea laboratorului facultăţii. Proiectul a costat aproape 5000 de lei, iar banii au fost strânşi din diferite sponsorizări.