Cristina Tunegaru, profesoara de limba romana ramasa fara ore la Scoala nr. 95 din Bucuresti, revine cu precizari dupa reactiile venite de la Primaria Capitalei si Inspectoratul Scolar Bucuresti (ISMB), relateaza ziare.com
Reprezentantii ISMB au transmis ca declaratiile de joi ale profesoarei, care a reclamat doar ca a ramas fara ore la scoala la care preda, fara a fi inspectata, „nu corespund adevarului, sunt fara baza legala si aduc prejudicii de imagine primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti”.
„Acuzatia ca as fi afectat imaginea primarului Bucurestiului e halucinanta. Nicaieri nu am afirmat nimic despre niciun primar, nu vad ce legatura am cu aceste lupte politice. Dimpotriva, am negat explicit reprezentantilor media care m-au contactat ca ar exista vreo conexiune, am refuzat sa-mi inchipui ca poate exista o asemenea ticalosie.
Apoi, ca as fi afectat imaginea inspectoratului prin afirmatii mincinoase. Tot ce am spus e factual adevarat si verificabil pana la virgula. Daca afecteaza imaginea sistemului nu e responsabilitatea mea, ci a celor care au luat deciziile, care sunt legale; tocmai asta denunt, ca se poate lua o asemenea decizie discretionara, ca mi se poate nega legal dreptul de a concura cu sanse egale pe un post liber, ca vechimea si hartiile bat competenta si interesul superior al copiilor.
E inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor sa nu tina cont de realitatea din scoala si de dorinta parintilor”, a scris, vineri, pe Facebook Cristina Tunegaru.
Aceasta a criticat apoi „sistemul” si a spus ca „sute de profesori se bat pe niciun post, concureaza pentru palmares”.
„Sistemul imparte arbitrar resursa umana in insideri si marginali si ia pe baza acestei distinctii decizii care pot afecta viitorul unor copii. Problema e mult mai ampla decat cazul meu individual, in fiecare an acest sistem atavic de angajare prin ‘repartitie’ exact ca in comunism exclude tineri valorosi care pot reprezenta schimbarea pe care ne-o dorim in educatia publica.
Pentru ca posturile dispar inainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concureaza pentru palmares. E o discutie pe care trebuie sa o avem calm dincolo de imixiuni politice, chiar cu riscul de a ciufuli orgolii si cariere cladite pe manuirea experta a regulamentelor”, a mai precizat profesoara de limba romana.
Ce ne-a declarat profesoara Cristina Tunegaru
Intr-o declaratie acordata Ziare.com, joi dupa-amiaza, Cristina Tunegaru a subliniat ca nu este vorba despre o concediere si ca procedura desfasurata de inspectoratul scolar este legala, doar ca nu a fost consultata si nu a avut ocazia sa aplice pentru prelungirea contractului.
„Nu e o concediere. Contractul meu s-ar fi incheiat la sfarsitul lunii august, insa se putea prelungi. In schimb, a fost transferat altcineva pe orele mele si, in consecinta, am pierdut orele, incepand de la 1 septembrie. Eu mai lucrez cu elevii mei luna aceasta si in luna iunie.
Puteam aplica pentru prelungirea contractului de munca, insa, din moment ce nu mai sunt ore, pentru ca le-a luat altcineva, nu mai pot obtine orele acestea. Orele au fost luate inainte de procedura de aplicare a cererii continuitatii si atunci eu nu mai am ce sa cer, pentru ca orele nu mai sunt disponibile.
(…) Da, procedura este legala, insa problema este ca n-au fost consultati nici parintii, nici elevii, nici mie nu mi s-a adus la cunostinta lucrul acesta, e o decizie care a fost luata ignorand dorintele sau ceea ce ar fi fost in beneficiul elevilor.
Astfel de cazuri se intampla foarte des si e bine sa se consulte elevii si profesorul, sa se vada care este relatia dintre ei. In cazul in care este o relatie buna, este de preferat continuarea relatiei. Principiul continuitatii este in beneficiul copiilor. De regula, profesorul e la curent cu ceea ce se intampla cu orele lui”, a declarat profesoara pentru Ziare.com.
Aceasta sustine ca nu i s-a imputat nimic niciodata, dimpotriva: „Intotdeauna am fost foarte frumos apreciata de parinti, de elevi, am o relatie foarte frumoasa cu elevii mei”.
Totodata, Cristina Tunegaru ne-a spus clar inca de ieri ca aceasta schimbare nu are legatura cu luarile publice de pozitie referitoare la Gabriela Firea.
„Nu cred ca are legatura cu situatia aceasta. Nu cred ca trebuie cautat un vinovat si nu cred ca exista un vinovat. Vinovatul e intreaga functionare a sistemului, indiferent de situatiile individuale si de nevoile elevilor. Deciziile se iau undeva la inspectorat, departe, fara sa fie consultate persoanele care chiar sunt implicate – profesorii si elevii”, a precizat profesoara pentru Ziare.com.
„Incerc sa-mi caut un loc de munca la alta scoala. Din moment ce orele sunt ale altui profesor, nu exista ore pentru mine, eu mi-am pierdut orele la clasele mele cu care am lucrat pana acum”, ne-a mai spus Cristina Tunegaru.
Profesoara Tunegaru a intrat in atentia opiniei publice in luna ianuarie, cand in contextul ninsorilor din tara si din Bucuresti, primarul Gabriela Firea a anuntat ca elevii pot sa intarzie doua zile la scoala, pentru ca nu li se vor pune absente pana la ora 9:30.
Profesoara de limba romana i-a atras atentia edilului ca primarul „nu are atributii de manager al procesului didactic”, iar aceasta decizie apartine strict inspectoratului scolar.
Apoi, in luna aprilie, dupa ce ministrul de Interne, Carmen Dan, si primarul Gabriela Firea au mers la scoala generala nr. 164 pentru o campanie de constientizare a pericolului legat de Balena Albastra, Cristina Tunegaru a criticat „circul desfasurat de Gabriela Firea (…) ca-ntr-un show comunistoid grotesc” si a spus ca „scoala nu e troaca unor animale politice”.