Cercetătorii de la Universitatea Fairbanks din Alaska au reușit să elucideze un mister vechi de aproape un secol, misterul așa-ziselor „cascade de sânge”. Aceștia au descoperit din ce motiv apa are o culoare sângerie, scrie Science Alert, conform digi24.ro
Atunci când cercetătorii din Antarctica au descoperit pentru prima oară o stâncă pătată cu apă roșie în 1911, au presupus că algele roșii au fost responsabile de culoare. Locul a devenit rapid cunoscut sub denumirea de Blood Falls(Cascadele de Sânge, n.red.), deși s-a dovedit că nu era nici despre sânge, nici despre alge.
De fapt, Blood Falls este rezultatul umezelii încetinite, a apei sărate bogate în fier, care oxidează în contact cu aerul, la fel ca rugina. Apa este atât de sărată încât este mai precis descrisă ca soluție salină. Și acum geologii au dat seama în cele din urmă de unde provine „saramura”.
Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea Fairbanks din Alaska, a evidențiat calea pe care soluția salină o parcurge pentru a scăpa de sub un ghețar, de cel puțin 1,5 milioane de ani. Blood Falls este situat la capătul nordic al Ghețarului Taylor, care se întinde pe o distanță de peste 100 de kilometri prin Munții Transantarctici. Când ghețarul se extindea de-a lungul continentului înghețat, cu un milion de ani în urmă, el a prins un mic lac de apă sărată în nenumărate straturi de zăpadă și gheață. Apa sărată a devenit din ce în ce mai concentrată, până când soluția salină adevenit sărată pentru a îngheța la temperaturi regulate.
Acest lac de sare subglacial a primit constant adaos de fier de la roca de bază, acest lucru oferindu-i culoarea sângerie, odată ce ajunge în lumea exterioară.