Seful Statului Major al armatei ruse sustine ca la baza Deveselu din Romania ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptari antiracheta, ci si lansari de rachete de croaziera de tipul Tomahawk, scrie ziare.com
„Structura acestui sistem include complexul antiracheta terestru Aegis Ashore (AAMDS) din Romania si se fac eforturi intense pentru desfasurarea unor instalatii antiracheta in 2018 in Polonia”, a spus seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, miercuri, la o conferinta pe probleme de securitate de la Moscova.
Scutul de la Deveselu a fost inaugurat in mai 2016. Acelasi tip de elemente ar urma sa fie instalate si in Polonia, a indicat el, apreciind ca, astfel, „toate obiectivele strategice situate in partea europeana a Rusiei se vor afla in raza de actiune a rachetelor de croaziera”.
Generalul rus a mai spus ca desfasurarea sistemului antiracheta NATO reprezinta un factor de tensiune in Europa, iar Rusia trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a riposta fata de aceasta evolutie.
„Aceasta cantitate de arme antiracheta reprezinta o amenintare serioasa pentru potentialul de descurajare al Rusiei, mai ales avand in vedere modernizarea actuala a sistemelor de aparare antiracheta”, a adaugat generalul Gherasimov.
„Important insa este ca Europa nu devine mai sigura in urma implementarii elementelor de aparare antiracheta”, a subliniat seful Statului Major rus.
Prezent la lucrarile forumului, ce se va incheia joi, seful Institutului central stiintific al trupelor aerospatiale ruse, generalul Serghei Iagolnikov, a comentat ca sistemul antiracheta al SUA ar putea dobori rachetele balistice intercontinentale rusesti (ICBM) in secunda a 150-a de la lansare.
SUA ar putea lansa impotriva Rusiei un atac nuclear surpriza
Pe de alta parte, Statul Major rus considera ca SUA ar putea lansa impotriva Rusiei un atac nuclear surpriza de la bazele scutului antiracheta american care incercuiesc teritoriul rusesc, a sustinut general-locotenentul Viktor Poznihir, seful adjunct pentru operatiuni al Statului Major rus, relateaza RIA Novosti si posturile de televiziune Zvezda si Rossia-24.
„Prezenta bazelor americane antiracheta in Europa si a navelor cu echipamente antiracheta in apele marilor si oceanelor in apropierea teritoriului rusesc creeaza o componenta puternica mascata care permite lansarea unui atac surpriza cu rachete nucleare asupra teritoriului Federatiei Ruse”, a afirmat generalul Viktor Poznihir.
Potrivit acestuia, cresterea potentialului scutului antiracheta american incurajeaza cursa inarmarii si obliga celelalte tari sa ia masuri pentru a riposta. Desfasurarea scutului antiracheta american rupe echilibrul inarmarii nucleare si complica dialogul pentru dezarmarea nucleara.
In ultimii 15 ani, SUA au cheltuit in domeniul apararii antiracheta circa 130 de miliarde de dolari, Pentagonul intentionand sa aloce in urmatorii cinci ani alti 55 miliarde de dolari. Rusia se teme ca in acest ritm SUA vor avea pana in 2020 mai multi interceptori de rachete decat va avea Rusia focoase pe rachetele sale balistice intercontinentale, comenteaza canalul Zvezda.