O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în Masivul Retezat, surprinzând mai mulți turiști. Doi copii au decedat, îngropați de valul de zăpadă. Copiii făceau parte dintr-un grup mai mare de 50 de elevi, care erau însoțiți de un singur profesor și mergeau pe un traseu interzis, conform digi24.ro
Tone de zăpadă s-au desprins astăzi de pe versanţi şi au căzut spre 51 de turişti, 50 de copii şi un profesor, care mergeau pe un traseu interzis, unde zăpada are peste un metru. Se aflau în tabără. Cinci persoane au fost surprinse de avalanşă, iar un copil de 13 ani şi un altul de 14 au murit.
ACTUALIZARE 17:00 Echipele de salvare sunt de aproape două ore în drum spre turişti, însă traseul este dificil şi se ia în calcul şi trimiterea unor elicoptere.
ACTUALIZARE 16:00 Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a declarat la Digi24 că cele cinci persoane afectate de avalanșă făceau parte, de fapt, dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie. Acțiunea este iresponsabilă, spune salvamontistul, în condițiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanșe. „Cineva va plăti”, a spus Ovidiu Bodeanu. „Probabil și-au declanșat singuri avanlanșa”, crede salvamontistul.
„Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a spus Ovidiu Bodeanu.
Din grupul de 51 de persoane, doar 5 au fost prinse de avalanşă, din care două persoane, cei doi copii, au decedat, a precizat Bodeanu. Celelalte trei persoane sunt în afara oricărui pericol, se îndreaptă împreună cu o echipă de la Salvamont Hunedoara spre Refugiul Genţiana și urmează ca celelalte trei echipe de la Salvamont, împreună cu jandarmii, să ajungă la persoanele decedate pentru a continua procedura ce se impune în aceste cazuri”, a detaliat Ovidiu Bodeanu.
„O echipă formată din două persoane care erau de serviciu în zonă e deja acolo, urmează ca celelalte echipe de evacuare să ajungă în 4-5 ore, pentru că porţiunea e foarte grea, accesul foarte greu, din cauza zăpezii foarte mari depuse într-un timp foarte scurt. Stratul de zăpadă atinge 80 cm – un metru, iar zăpada nu e stabilă, fiind proaspătă, pleacă la vale sub presiunea turiştilor sau din greutate proprie”, a explicat salvamontistul.
ACTUALIZARE 15:15 Mihai Huștiu, reprezentant ANM, a precizat la Digi24 că în Carpații Meridionali a nins abundent în ultimele zile, s-a depus un strat de 50-60 cm, o pulbere aștezată peste un strat înghețat de zăpadă, în condițiile în care vântul suflă cu putere. Riscul de avalansă era maxim, ridicat încă de vineri la 5.
De duminică va ninge din nou în zona montană înaltă, dar nu vor mai fi depuneri semnificative din punct de vedere cantitativ, a precizat meteorologul.
ACTUALIZARE 15:12 Ceilalți trei turiști sunt în afara pericolului, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialul a mai spus la Digi24 că este luată în calcul trimiterea unui elicopter la fața locului. Salvamontiștii, reprezentanții ISU, jandarmeria montană s-au mobilizat, inclusiv cu o șenilată.
Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara. Copiii au vârste de 13, respectiv 14 ani.
Avalanșa a surprins un grup de cinci turiști, care se aflau pe un traseu de vară, în zona Bucura/Peleaga. Ceilalți trei turiști au avut și ei de suferit, dar încă nu se cunoaște starea lor.