Că românul s-a născut inventiv e lucru deja cunoscut. La noi, până şi autorităţile se întrec în creativitate, la capitolul taxe însă. Astfel, românii din diferite regiuni ale ţării sunt nevoţi să plătească bani pentru umbra făcută de animale sau o taxă pe căruciorul de transport, informează B1 TV.
Locul fruntaş în topul celor mai bizare dări îl ocupă taxa pe umbră. Născocită de primăria din Bistriţa, darea pune la plată umbra făcută de animalele ieşite la păşunat în zonele limitrofe pădurii de lângă oraş. Astfel, proprietarii de animale care folosesc acele terenuri trebuie să cotizeze la Municipalitate cu 110 lei pe hectar.
Tot autorităţile din Bistriţa au născocit şi taxa pe uşă. Este vorba despre 240 de lei pe care locuitoriii din oraş sunt obligaţi să îi plătească dacă vor să îşi facă încă o uşă de acces la casă. Dacă este vorba despre o uşă spre curte, taxa este înjumătăţită.
O altă taxă care provoacă mirare, cea pe căsătorie, beneficiază de mai multă popularitate. Nu se ştie de unde a pornit, însă cert este că darea a fost instaurată în mai multe oraşe din ţară. Pentru a putea semna actul care îi uneşte în faţa legii, mirii trebuie să scoată din buzunare câteva sute de lei. Unele primării aplică taxa indiferent de ziua în care oamenii spun „da”, în timp ce altele se referă doar la sfârşitul de săptămână.
O altă taxă bizară vine tot de la Bistriţa. Cei care vor să îşi deschidă un magazin, birou, cabinet medical sau veterinar la parterul unui bloc din oraş şi au nevoie de scări de acces trebuie să cotizeze lunar cu 95 de lei, taxă de scări.
Bistriţenii sunt obligaţi să plătească şi pentru cărucioarele de transportat obiecte. Vorbim despre o dare anuală de 35 de lei.
La Bacău dăm peste taxa pe şanţ. Concret, firmele care au de săpat şanţuri trebuie să plătească primăriei o taxa de doi lei, pe metru, pe zi.
Şi dacă vi s pare că le-aţi auzit pe toate, aflaţi că lunar plătim zeci de lei pentru taxa pe apă de ploaie… Şi asta pentru că furnizorii susţin că orice cantitate de apă care trece printr-un sistem de canalizare şi epurare generează costuri, acoperite de cotribuabili.