„Lovind cu cele 59 de rachete de croazieră baza aeriană de unde cu două zile mai devreme fusese lansat atacul cu arme chimice, Donald Trump a trasat de facto propria sa linie roşie, fără avertisment prealabil”, scrie ziarul francez Le Monde, într-un editorial care subliniază şi diferenţa dintre abordarea lui Trump şi cea a predecesorului său, Barack Obama. Fostul preşedinte al SUA, se mai arată în Le Monde, citat de digi24.ro, stabilise o linie roşie în privinţa Siriei, dar în 2013 a permis să fie violată fără a reacţiona.
Decizia de a ordona atacul chirurgical asupra unor poziţii militare ale regimului Assad, „ilustrează dorinţa de a aplica şi în politica externă şi de securitate principiul enunţat constant de Donald Trump în dosarul economic şi comerial: America First. E vorba de a afirma întâi de toate interesul vital şi naţional al Statelor Unite, apoi de a încerca să aducă lângă el aliaţii. De altfel, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Arabia Saudită au aprobat neîntârziat, vineri dimineaţă, loviturile americane”, notează Le Monde.
Publicaţia caracterizează reacţia SUA drept „remarcabilă prin rapiditate şi execuţie”.
În acest context, editorialul citat insistă şi asupra unei succesiuni de secvenţe care au precedat atacul executat joi noaptea, după cum urmează: miercuri, ambasadoarea SUA la ONU iese la rampă punând accentul pe emoţia generată de imaginile cu copii ucişi în somn şi declanşând om ofensivă diplomatică la nivelul Consiliului de Securitate; în paralel, preşdintele Trump susţine o conferinţă comună cu regele Iordaniei, în care îşi exprimă indignarea, dar şi avertizează că aşa ceva este intolerabil; în fine, secretarul de stat, Rex Tillerson, renunţă la tonul său obişnuit faţă de Rusia şi recurge la cuvinte ferme faţă de Moscova, care se angajese să obţină dezmembrarea arsenalului chimic al aliatului sirian.
Totuşi, relevă Le Monde, în tirul de joi seara cu rachete Tomahawk „se simte mâna generalilor şi comandanţilor din Administraţia Trump, în particular a generalului H. R. McMaster, consilier de securitate naţională, şi a generalului James Mattis, secretarul Apărării”.
Iar lovitura reprezintă, în opinia Le Monde, un „veritabil pariu diplomatic”.
În ce sens? „Reacţia foarte negativă a preşedintelui Vladimir Putin, care a denunţat o «agresiune împotriva unei ţări suverane» sub un «pretext fals» arată că Washingtonul îşi asumă riscul de îngheţa orice speranţă privind ameliorarea rapidă a relaţiilor cu Rusia, într-o perioadă în care domnul Tillerson se pregăteşte să plece la Moscova, săptămâna viitoare, pentru a se întâlni cu domnul Putin”.
Şi, subliniază totodată Le Monde, întrucât acest tir asupra instalaţiilor siriene are loc „în momentul în care domnul Trump îl primeşte pe preşedintele chinez Xi Jinping în Florida pentru întrevederi care vizau cu precădere Coreea de Nord, lovitura americană este şi un semnal adresat Phenianului”.