Omenirea se pregateste deja pentru un viitor postapocaliptic, cel putin in ce priveste conservarea informatiilor fundamentale ale stiintei si istoriei de pana acum, relateaza ziare.com
Un seif in care se vor pastra cele mai de pret informatii ale lumii va fi ingropat adanc intr-o mina abandonata de pe insula arctica Svalbard, la circa 1.000 de kilometri de Polul Nord. Misterioasa biblioteca e numita Arctic World Archive, relateaza CNN.
Aceasta are misiunea esentiala de a proteja informatiile importante istoric si stiintific ale lumii, in eventualitatea unui dezastru cataclismic. In biblioteca digitala poate intra orice opera, de la jurnale stiintifice pana la opere de literatura clasica.
Seiful se afla la circa 150 de metri sub pamant, fiind protejat in cazul unui atac nuclear, iar colectiile de informatii sunt pastrate offline, pentru a fi protejate de posibile distrugeri sau atacuri cibernetice.
In plus, permafrostul din jur creeaza climatul ideal pentru o stocare pe termen indelungat. Astfel, chiar si fara curent electric, temperatura din interiorul seifului poate pastra continutul in conditii bune pentru secole la rand.
Printre tarile care deja au depus acolo documente istorice se numara si Brazilia – printre altele, o copie a Constitutiei lor si una dintre primele fotografii ale capitalei Brasilia. De asemenea, Mexicul a trimis o copie a Constitutiei, harti istorice, desene si ilustratii.
„Este o cale unica si ultra sigura prin care generatiile viitoare pot obtine cu usurinta informatii din trecut in prezent. Cantitatea de informatii creste in fiecare an si nu sunt alte solutii pentru stocare pe termen lung”, spune project managerul Katrine Thomson, de la compania norvegiana Piql, care se afla in spatele acestui proiect, ce a costat pana acum 33 de milioane de dolari.
Insula pe care se afla este intr-o zona izolata a Oceanului Arctic, declarata „cel mai sigur loc din lume pentru o ‘ambasada digitala'”.
Svalbard se afla la jumatatea distantei dintre Norvegia si Polul Nord, unde exista cea mai nordica asezare permanenta de pe Pamant, dar si Seiful Mondial al Semintelor, deschis in anul 2008, in care se afla milioane de seminte, de asemenea pastrate acolo in eventualitatea unui dezastru mondial care sa distruga culturile planetei.
Semintele sunt tinute la o temperatura constanta de -18 grade Celsius, pentru a nu se degrada. In anul 2015, oameni de stiinta din Siria au folosit astfel de seminte pentru a inlocui mostrele pe care le-au pierdut ca urmare a razboiului din aceasta tara.