Jurnaliştii Dan Tapalagă şi Marian Pavălaşc dezvăluie, într-o anchetă făcută în polul sărăciei, cum a pus mâna familia Dragnea pe o fermă de porci pe care, culmea, îi importă şi-i „îngraşă” cu 40 de kilograme pe lună, iar preţul de desfacere pe kilogramul de carcasă creşte cu un leu de pe o zi pe alta.
„O ferma de porci din inima Baraganului ajunge in aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care presedintele PSD a negat mereu ca ar avea vreo legatura, in proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai intai printr-un fel de intermediar, astfel incat la prima vedere nu se vede cum firma abonata la contracte de asfaltare in Teleorman transfera o afacere prospera. Perspectivele arata insa chiar mai bine. Liderul PSD promite sa creasca subventia la tomate si, coincidenta, la porc. Dragnea-tatal se plange in campanie ca romanii mananca de Craciun porci din Olanda si Germania, ca importam mult si exportam putin. Una spune tata in campanie, alta face fiul in viata de zi cu zi. Dragnea jr. importa porci tocmai din Germania si Olanda, ii creste intensiv la Salcia si ii vinde pe piata din Romania, unde controleaza tot lantul de la productie la desfacere.
– Vezi in text cum am negociat incognito cu firma a lui Dragnea jr achizitia a 1000 de porci din rasa Duroc si Pietrain. Cum arata detaliile unei afaceri de succes intr-unul din cele mai sarace judete din tara.
– Firma de porci a lui Dragnea jr. Salcia SA este ascociata intr-o alta companie cu Adrian Mladinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea numit intre timp secretar de stat in Guvernul Grindeanu
– Fiul lui Dragnea si reprezentantii Teldrum nu au raspuns pana la aceasta ora solicitarilor HotNews.ro, in ciuda insistentelor. Vezi în text explicatiile transmise de Liviu Dragnea prin intermediul purtatorului de cuvant al PSD.
Apetitul pentru porci al familiei Dragnea se trezeste in aprilie 2014, cand Valentin Stefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) intra in posesia a 90 % din firma Romcip SA, rebotezata anul acesta Ferma Salcia SA. Din documentele obtinute de HotNews.ro rezulta ca Dragnea Jr. a primit afacerea cadou, insa vom reveni putin mai incolo pe larg cu detalii. Deocamdata sa urmarim putin cum creste interesul pentru porci al familiei. Un an jumatate dupa ce fiul intra in afacere, tata vine cu o idee generoasa, in plina campanie electorala.
Pe 28 octombrie 2016, Liviu Dragnea anunta programul PSD pe agricultura, care contine un capitol special pentru tomate si, coincidenta fericita, porci: ”Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci romanii duc in afara tarii 350 de milioane de euro ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem sa mancam carne de porc din Romania, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile sa fie ajutor pentru ingrasare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete” (Vezi pe pagina de FB a liderului PSD video cu Dragnea despre subventia la porc – minutul 18)
Promisiunea se transforma in mare viteza, la numai o luna dupa alegeri, in proiect de ordonanta. Ministerul Agriculturii pune in dezbatere publica la data de 1 februarie proiectul: 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete. Potrivit informatiilor HotNews.ro, proiectul de ordonanta nu a fost inca adoptat. Ministru Agriculturii, Petre Daea, anunta pe 6 februarie ca a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat si afirma ca „dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru”.
Tata guverneaza, fiul incaseaza
Cand ne-am prezentat joi dimineata la ferma de la Salcia pretinzand ca dorim sa cumparam cam o mie de porci, managerul ne-a marturisit ca in saivane erau 4000 de capete, insa capacitatea fermei este de 20.000. Daca ideile tatalui s-ar fi transformat deja in lege, firma lui Dragnea jr ar incasa o subventie in valoare de 200.000 de euro pentru cei 4000 de proci sau chiar jumatate de milion de euro daca ferma functioneaza la capacitate maxima. Si in prezent se acorda subventii la porc, atat din fonduri europene, cat si din bugetul de stat, insa acestea sunt mai mici. Numarul porcilor de la ferma Salcia fluctueaza, uneori sunt mai multi, alteori mai putini in functie de cerere.
HotNews.ro a solicitat in urma cu trei zile Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) sa ne comunice valoarea subventiilor acordate fermei Romcip – Salcia SA, insa pana la ora publicarii anchetei nu am primit informatiile solicitate.
Liviu Dragnea a raspuns, prin intermediul purtatorului de cuvant al PSD, Adrian Dobre, la o singura intrebare din cele patru transmise de HotNews.ro. Intrebat intre altele daca se considera intr-un conflict de interese din cauza ca a propus subventii marite pentru porci, fiul sau fiind printre potentialii beneficiari, Dragnea a raspuns prin intermediul lui Adrian Dobre:
“Este irelevant dacă fiul unui lider politic are sau nu afaceri în acest domeniu. Ce ar zice asociațiile de crescători de porci dacă le-am spune că nu vom lua nicio măsură de sprijin pentru ei din cauza faptului că fiul unui lider din PSD activează în acest domeniu. Este absurd. Ce vină au ceilalți crescători de porci pentru că o rudă a cuiva din PSD sau din alt partid desfășoară activități în acest domeniu? Abordarea pe care o sugerați prin întrebările dvs. este absurdă. Ar însemna ca România să nu mai progreseze în niciun domeniu în care activează rudele liderilor politici sau membrilor guvernului pentru a nu exista un conflict moral.”
Raspuns Solicitare Hotnews – Purtator de Cuvant PSD, Adrian-Marius Dobre
Am intrat in ferma lui Dragnea Jr. ca intermediari pentru niste greci
In drumul spre Turnu Magurele, odata intrati in comuna Salcia, Romcip SA nu pare o ferma foarte mare. Prima impresie este inselatoare. Cele peste zece saivane unde sunt ingrasati porci nu se vad foarte bine din drumul principal, nici abatorul, moara sau statia de nutreturi. Din drumul principal nu se anunta vreo mare investitie. Cu totul arata ferma daca intri pe drumuletul nou asfaltat care ocoleste saivanele pana in spate, unde este de fapt intrarea principala. Cadrul se schimba total.
Ne apropiem de poarta rebotezatei Ferma Salcia SA, detinuta in acte din aprilie 2014 de Valentin Stefan Dragnea. Doi paznici, gata sa ne alunge, sar din gheretele care pareau pustii. Ne recomandam ca reprezentanti, intermediari mai exact, ai unei firme de semipreparate din zona Galati-Braila, detinuta de niste actionari greci.
Anuntam ca dorim sa cumparam pana la o mie de porci. Usor impresionati, se inmoaie si devin binevoitori. In scurt timp ne intalnim cu Radu Rosulescu, managerul fermei, dupa cum scrie pe cartea de vizita pe care ne-o ofera.
Vezi mai jos cateva imagini cu ferma filmata de pe drumul lateral de acces:
Negocierea
Rosculescu musca din oferta noastra de cumparare, dar ne spune ca momentan nu poate sa vanda. Nu are porci mari de vanzare. “Au doar 80 de kilograme”, ne explica managerul. Ne asigura ca ferma are o capacitate de 20.000 de porci, dar momentan sunt in jur de 4.000 de animale. Cifra variaza in functie de cerere.
Aruncam o intrebare cand am putea sa achizionam totusi porcii lui Dragnea jr. Intr-o luna, cel mult? “Dupa 1 aprilie cred ca se poate”, raspunde Rosculescu. Vorbim despre pret, in viu si la carcasa si ne oferim sa luam chiar si o mie. Devine si mai prietenos, ne invita intr-o cladire a fermei, unde sunt doua fotolii, o canapea si o masuta saracacioasa.
Urmeaza un scurt dialog cu intrebari si raspunsuri cu managerul Rosulescu.
– Cat costa un kilogram de carne de porc pentru animalele vandute in viu?
– 5,5-5,7 lei la kilogram.
– Dar la carcasa? Prin sala de sedinte mai trece un angajat, probabil de la abator. Rosulescu il intreaba pe acesta cat costa cat e kilogram la carcasa.
– Saptamana trecuta era 8,5 lei pe kilogram, acum este 8,7 lei pe kilogram si saptamana viitoare o sa creasca pana pe la 8,8 lei pe kilogram.
Cerem explicatii legate de motivele pentru care pretul porcilor lui Dragnea creste de la saptamana la saptamana.
– Nu este carne de porc pe piata, raspunde un angajat de la Romcip.
Continuam conversatia cu Radu Rosulescu, il asiguram ca dorim sa cumparam doar carne curata, asa ca intrebam cu ce sunt hranite animalele.
– Li se da Premix pana in ultima saptamana cand urmeaza sa fie vanduti (n.r. un furaj concentrat cu chimicale, hrana care creste rapid masa corporala) si sroturi diferite (un fel de tarate).
Porcii au astazi in jur de 80 de kilograme, iar dupa 1 aprilie, cand ajung la peste 120 de kg, vor putea fi vanduti. Mai avem o singura intrebare, pentru noi si grecii nostri e importanta.
– De unde aduceti porcii?
– Ii aducem din Olanda si Germania, pe la 25 de kilograme, apoi in ingrasam si ii vindem, explica Rosulescu.
Cu alte cuvinte, ferma lui Dragnea jr importa chiar din tarile pe care liderul PSD le-a aratat cu degetul in campania electorala, nemultumit ca romanii mananca de Craciun porci importati din Olanda si Germania. Or, fiul exact asta: importa porci de afara si ii expandeaza cu chimicale in Romania.
Rosculescu ne ofera amabil o carte de vizita. Ne cerem scuze ca nu putem oferi una la schimb. Le-am terminat cu o seara inainte la o intalnire cu niste francezi. Ne despartim si ramane sa vorbim dupa data de 1 aprilie, cand putem afla si pretul exact. Am revenit ulterior cu un telefon. Am uitat sa intrebam din ce rase sunt porcii.
– Duroc si Petain, rase de carne, le gasiti si pe net.
Salcia e o asezare saraca, cum sunt mai toate satele din zona. Drumurile arata insa foarte bine, mai ales cele naționale, dar nici drumurile judetene nu arata rau. La ferma de proci lucreaza tarani din Salcia, angajati pe salariul minim (1.200 – 1.400 lei) sau chiar mai putin, dupa cum ne spune o localnica nemultumita ca sotul ei primea doar 6 – 7 sute de lei. Cu totii stiu ca lucreaza la Dragnea, despre care spun detine in Salcia si fostul CAP, unde sunt silozuri, plus cateva mii de hectare de teren agricol. De pilda, silozurile din imaginea de mai jos trec drept tot ale familiei Dragnea.
In Salcia detin silozuri si americanii de la Cargill. Intalnim o locanica angajata chiar la ferma, ne prezentam drept investitori intr-o fabrica de procesare a carnii. „Lucrez la Romcip, la ferma lui Dragnea. Este de mult ferma lui, nu stiu exact anul, de multi ani. Salariile sunt foarte mici, maximum e salariul minim pe economie, da’ putini il iau. Conditiile de munca sunt groaznice. Daca dumneavoastra deschideti fabrica alaturi, va garantez ca toata lumea o sa vina sa lucreze la dumneavoastra”, se plange femeia. Recunoaste ca nu l-a vazut niciodata pe seful PSD in curtea Romcip, dar ca fiul mai trece uneori.
Este tara lui Dragnea
Un intreprinzator local, cu cateva zeci de hectare de teren cumparat in zona, sustine ca mare parte din zona este a lui Dragnea. „Are ferma de porci, de vite, are 13.000-14.000 de hectare de pamant. Are si utilaje, la Lita (n.r. comuna de langa Turnu Magurele)”,
Localnicul spune ca nu crede ca poate cineva sa deschida o fabrica de carne in zona pentru ca totul este controlat de Dragnea si alti cativa oameni de afaceri. Ne descurajeaza cat poate sa investim in Teleorman: “Aici nu mai este pamant de vanzare nici macar in podul casei. Daca voi reusiti sa faceti ceva aici ma pun in mijlocul drumului si plang o zi de fericire. Aici totul e rosu”.
Ne facem ca nu pricepem. Intrebam daca a cumparat sau gustat carne de la Dragnea. Barbatul raspunde contrariat. “De ce sa cumpar, eu nu pot sa cresc? Am cumparat o data. Nu stiu cu ce-i hraneste, dar carnea are gust de azbest”, comenteaza rautacios.
In Alexandria, Rosiorii de Vede, Craiova , Turnu Magurele, Otopeni si in Bucuresti, ferma detine magazine de desfacere unde vinde produse din carne de porc. O afacere prospera care a crescut in fiecare an, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, incepand cu 2012, cand ferma era detinuta de Petre Pitis, director si presedintele Consiliului de Administratie de la Teldrum”.
Cititi toata investigatia pe HotNews.ro