dragnea-tariceanu

„Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu Prestigiosul

Că domnul Tăriceanu a ales să se umple de ridicol cu „declarația de prestigiu”, este problema domniei sale. Ce mă miră este că s-au găsit 203 parlamentari care au votat o așa panaramă de text. Omul, autorul adică, e zdruncinat rău la mansardă, pe bune…

Practic, Tăriceanu rescrie și reinterpretează Constituția, după cum urmează:
– stabilește cu de la sine putere raporturile dintre cele trei puteri ale statului, hotărând că Parlamentul e cel mai cel.
– afirmă că cele trei puteri sunt nu numai separate între ele, dar și distincte de „societatea cetățenilor” (fără să aflăm ce naiba o fi însemnînd asta).
– îl exclude din societate pe președinte (nu pe Iohannis, pe președinte în general), pe motivul că președintele are de mediat între societate și autoritățile publice.
– stabilește că sunt neconstituționale demersuri prevăzute de Constituție (sesizarea CCR este, până una-alta, o procedură constituțională, indiferent de verdict).
– proclamă ca neconstituționale și inaccpetabile judecățile pe care alte instituții le formulează la adresa activității Guvernului.
– stabilește că numai Parlamentul poate trage la răspundere Guvernul (tăticu’, eat this: orice cetățean poate ataca, în contencios administrativ, acte ale Guvernului care îi afectează drepturi, fără să ceară aprobarea Parlamentului. Pe asta cum o rezolvi?).

În rezumat, o beție de cuvinte cum rar mi-a fost dat să văd. Însă dincolo de ridicol, mă tem că acest document are și un scop precis: în perioada imediat următoare, el va fi invocat mai abitir decât orice lege și decât însăși Constituția. Și văd în el un preambul la ceea ce urmează să se întâmple în Parlament.

Citiți și vă minunați:
https://senat.ro/…/Proiect%20de_declaratie_a_%20Parlamentul…„, a scris jurnalistul, pe Facebook, referindu-se la declaraţia adoptată astăzi în Parlament, la propunerea lui Tăriceanu, prin care forul legislativ îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice.