victor-ponta

DNA București a deschis un dosar privind modul în care un teren de 3.700 metri pătrați, evaluat la circa 3 milioane de euro, a ajuns din proprietatea Primăriei Timișoara în proprietatea firmei Bega Turism, aparținând fraților Emil și Marius Cristescu, anunță deBanat.ro. Terenul și-a schimbat proprietarul printr-o decizie semnată, în aprilie 2014, de ministrul Economiei Constantin Niță (PSD) și există deja o instanță, Curtea de Apel Timișoara, care a considerat că se impune anularea deciziei, deoarece aceasta nu ar întruni toate condițiile legale, conform stiripesurse.ro

Mai multe personaje importante din Timişoara, dar şi din Capitală au intrat în această săptămână în fibrilaţie. Miercuri dimineaţa, la DNA Bucureşti a fost audiată, în dosarul parcării Bega, o angajată a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiş. Aceasta are funcţia de inspector avizator în cadrul instituţiei și fiindcă a fost chemată în calitate de martor nu-i vom pomeni numele. Oricum, femeia a ieşit extrem de speriată de la audieri. Panica e cu atât mai mare cu cât dosarul a ajuns la structura centrală a DNA, nu la Timişoara, unde lucrurile mai puteau fi „aranjate”. Tot la București se află, de altfel, şi dosarul vânzărilor de imobile de către Primăria Timişoara.

În aceeaşi zi au fost chemaţi de procurorii anticorupţie să dea cu subsemnatul mai mulţi angajaţi din Ministerul Economiei. Cu toţii au fost chestionaţi pe marginea modului în care parcarea Bega a ajuns în posesia fraţilor Cristescu. Este vorba de un teren cu suprafaţa de 3.700 mp, amplasat în buricul târgului, valoarea lui fiind estimată la aproximativ 3 milioane de euro. Terenul a fost acordat fraţilor Cristescu printr-o decizie a Ministerului Economiei din data de 18 aprilie 2014. Ministerul era condus la acea vreme de Constantin Niţă, iar premier era Victor Ponta, un foarte bun prieten al fraţilor Cristescu. Baza legală pentru cedarea terenului a fost HG 834/1991, act normativ care se referea însă la terenurile societăților comerciale cu capital de stat. Documentaţia care a stat la baza acestei HG a fost făcută de OCPI Timiş în februarie 2014. La acea vreme, instituţia era condusă de Marcel Torje, susţinut pentru această funcţie de fostul viceprimar PSD Traian Stoia, angajat al fraţilor Cristescu.

Trebuie spus că ministerul a cedat terenul firmei Bega TM. Titlul de proprietate a fost însă trecut pe Bega Turism. Intabularea şi eliberarea titlului au fost făcute în decembrie 2014. Şi aici apare un alt lucru interesant, intabularea fiind făcută de firma Pilot Cad, care aparţine prin interpuşi aceluiaşi Marcel Torje. De altfel, potrivit unor surse, procurorii DNA au descoperit deja mai multe falsuri în actele din dosar. Că s-au întâmplat mai multe ilegalităţi în acest caz o dovedeşte şi o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara de pe data de 31 martie 2016. Instanţa a dispus atunci anularea certificatului de atestare emis de Ministerul Economiei către SC Bega Turism, sentinţa nefiind însă definitivă. Cum investigaţia procurorilor este doar la început, e greu de prevăzut până unde va ajunge. Dar nu este deloc exclus să fie chemat să dea explicaţii şi Victor Ponta, cel care conducea guvernul în momentul în care s-a făcut acest rapt din domeniul public al Timişoarei. Ponta este un bun amic al fraţilor Cristescu, el petrecând, de exemplu, Revelionul din 2014 (chiar anul furăciunii) la Arsenal Parkul fraţilor. În aceeaşi locaţie, în vara anului 2014, pe când Ponta era preşedinte PSD, a avut loc o şedinţă extinsă a Comitetului Executiv Naţional al partidului.