Este din ce în ce mai evident că avem de-a face cu un PLAN. Bine pus la punct. Cu obiective temporale și materiale. Dovadă, atacarea Justiției. Și tare ne temem că ghibirdicii din România ai acestui plan sunt doar niște instrumente. Care, după ce băieții care stau în spatele lor își vor umple iar buzunarele, vor fi aruncați la ghena de gunoi a istoriei. Iar noi vom rămâne cu buzunarele goale și buzele umflate. De-abia după ce veți citi ce scrie în continuare o să vedeți de ce susțin ei că nu depășesc deficitul de 3%. Și știu că vor avea bani murdari și falși să le îndese în buzunare celor care în aceste zile tac, proaspăt mituiți cu creșteri salariale, scrie comisarul.ro
Astăzi a fost băgat în pâine cel ce va fi cel mai mare jaf din istoria României: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.
Guvernul a discutat in sedinta de joi un memorandum privind demararea demersurilor privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, a anuntat Alexandru Petrescu, ministrul Economiei. Nu este clar cum va fi infiintat acest fond, insa potrivit programului de guvernare, va fi alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, circa 200, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro.
Potrivit programului de guvernare 2017-2020, Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum si din veniturile provenite din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante (case de odihna, hoteluri – apartinand unor companii al caror obiect de activitate este cu totul altul).
„FSDI impreuna cu alte banci internationale, BEI, BERD si Banca Mondiala, care si-au exprimat deja interesul in discutiile pe care le-am avut, va construi in parteneriat public- privat autostrazi pe care le va detine pentru o perioada de 30 ani si care vor fi cedate inapoi statului roman, pe masura ce bugetul de stat va avea disponibilitati pentru a le rascumpara”, se precizeaza in programul de guvernare.
Practic, bunurile statului in companii ar urma sa fie folosite drept garantii pentru obtinerea de imprumuturi de la mari institutii financiare (BERD, BEI). Insa, cea mai mare problema este ca nu exista siguranta ca banii chiar ar urma sa fie folositi pentru investitiile enumerate. Apoi va aparea problema acoperirii imprumuturilor. Cum vor fi recuperate sumele in asa fel incat sa fie returnate imprumuturile? Cat va fi folosit pentru propria dezvoltare a companiilor folosite drept gaj si cat pentru investitii de alta natura? Exista multe semne de intrabare, mai ales in conditiile in care increderea in statul roman ca administrator este extrem de scazuta, scrie și HotNews.ro.
Romania a trecut deja printr-o experienta negativa legata de risipirea unor bani care ar fi trebuit sa fie folositi in proiecte de infrastructura. Reamintim ca la infiintarea Fondului National de Investitii, s-a prevazut clar prin legislatie ca banii sa fie folositi pentru investitii. Guvernul Tariceanu a emis in octombrie 2006 Ordonanta de Urgenta 113 privind infiintarea Fondului National de dezvoltare (FND). Potrivit actului normativ, banii proveniti din privatizari urmau sa fie folositi pentru investitii. Seful Executivului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a dat asigurari ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent pentru lucrari de infrastructura. In cele din urma, cei 11 miliarde de lei obtinuti din privatizarea BCR si filiale ale Electrica au fost folositi in 2007 si 2008 pentru acoperirea deficitului bugetar creat din cauza a tot felul de masuri populiste.
Stelian Muscalu a spus la Digi24 că lucrurile pot fi și mai dramatice. Pentru că sub umbrela acestui fond, dată fiind valoarea uriașă a companiilor pe care le va avea în portofoliu, Fondul va putea împrumuta sume uriașe, de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Pentru a putea masca deficitul Bugetului național. Mai mult, acești bani ies de sub incidența regulior și legilor de administrare a banilor publici!
Ascultați, vă rugăm, ce spune băiatul ăsta între minutele 02-08! Și ăsta va fi doar începutul, pentru că astăzi de-abia au fost inseminați embrionii: