„Moțiune pentru România” este o propunere care vine direct din stradă, mai exact o parte dintre cei care au protestat s-au gândit la o inițiativă civică de amploare cu scopul de a scoate țara din criza care macină România la ora actuală.
Autorii moțiunii fac apel la întreaga presă, societatea civilă, clasa politică și mai ales la toți cetățenii României să dezbată, să amendeze, să semneze și să susțină moțiunea de mai jos, pe Facebook, la televizor, în stradă și prin orice alt mijloc civic.
Iată propunerea acestora, pe care o puteti semna AICI.
„În aceste zile se scrie istoria României. Sunt cele mai ample manifestații civice din istoria noastră post-decembristă. După mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat şi am fost acuzați că suntem un popor resemnat, neinformat şi divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decât orice ne-am unit în jurul unor valori: libertate, dreptate, decență, simț civic. Suntem astăzi un exemplu pentru întreaga Europă și pentru democrațiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost România astăzi dacă „Revoluția Luminii” ar fi avut loc măcar acum 5 sau 10 ani?
Mai bine mai târziu decât niciodată: ne-am deșteptat și nu există cale de întoarcere la somnul care a născut atât de mulți monștri în România ultimelor decenii. În Parlament există, în acest moment, o moțiune de cenzură, politică, fără mari șanse de izbândă. E nevoie de o moțiune civică pentru rezolvarea prezentului conflict politic din România și pentru așezarea democrației românești pe baze sănătoase. Să facem astfel din criza actuală ocazia perfectă pentru a consolida democrația românească, inclusiv în pregătirea a două momente vitale: centenarul (2018) și președinția Consiliului UE (2019).
Aceasta este o moțiune civică pentru România. Aceasta nu este o moțiune împotriva puterii sau actualei majorități parlamentare, nu este o moțiune împotriva opoziției, nu este o moțiune împotriva Președintelui. Nu este un manifest al străzii, pentru că strada nu are nevoie de reprezentanți. Se reprezintă singură foarte bine, seară de seară. Strada nu trebuie să emane lideri. Lideri sunt toţi cei care au ieșit şi au protestat pentru convingerile lor, oricare ar fi acestea.
Pentru rezolvarea imediată a situației actuale, propunem următoarele soluții de bun simț:
– Domnule Prim-Ministru al României, Sorin Grindeanu, dați-vă demisia de onoare pentru a demonstra cetățenilor români, partenerilor externi și lumii întregi că interesele României și necesitatea redobândirii credibilității actului de guvernare sunt mai presus de orice funcție.
– Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, susțineți o declarație publică asigurând PSD că sunteți dispus să faceți o nouă desemnare de Prim-Ministru al României cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie.
– Doamnă Raluca Turcan, domnule Nicușor Dan, domnule Eugen Tomac, domnule Kelemen Hunor, faceți o declarație politică de la tribuna Parlamentului prin care vă luați angajamentul că nu veți face o propunere de Prim-Ministru.
– Domnule Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților și Președinte al PSD, Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului și Președinte al ALDE, susțineți o declarație publică pentru a asigura cetățenii României că următorul Guvern nu va face apel la mecanismul Ordonanțelor de Urgență, iar mandatul său va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. Alături de membrii PSD și ALDE, v-ați asumat guvernarea. Acum e timpul să propuneți un nou Guvern, competent și curat. Aveți resurse umane suficiente, atât în interiorul cât și în exteriorul partidelor Dvs., pentru a recredibiliza Guvernul României în plan intern și extern.
Pe aceste baze și având în vedere noua Proclamație de la Timișoara, această moțiune propune în continuare un decalog al măsurilor pentru consolidarea democrației și statului de drept în România:
1. Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-corupție: „referendum pentru toți să știm dacă suntem hoți”.
2. Efectuarea eventualelor modificări asupra Codurilor Penale numai de către Parlamentul României și numai în urma unui consens între forțele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanți ai societății civile.
3. Eliminarea posibilității Guvernului de a emite ordonanțe de urgență, respectând astfel principiul separației și echilibrului puterilor în stat.
4. Verificarea și confiscarea extinsă a averilor ilicite.
5. Dublarea termenelor pedepselor cu închisoarea pentru fapte de corupție, conflict de interese şi abuz în serviciu.
6. Sesizarea Curții Constituționale a României și la inițiativa directă a cetățenilor.
7. Depolitizarea tuturor funcțiilor publice și a întregului aparat administrativ, cu excepția membrilor Guvernului.
8. Limitarea clară și explicită a imunității parlamentare doar la declarații politice.
9. Eliminarea votului secret în Parlamentul României, cu excepția situațiilor care implică chestiuni de siguranță națională.
10 Limitarea numărului de mandate la maxim două pentru orice funcție aleasă.
Având în vedere că marea parte a acestor măsuri necesită modificarea Constituției României, solicităm Președintelui, Guvernului și Parlamentului României inițierea în termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea și stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constituției, cu participarea partidelor politice, a societății civile și a reprezentanților mediului privat.
Facem un apel către întreaga presă, către societatea civilă, către clasa politică și mai ales către toți cetățenii României să dezbată, să amendeze, să semneze și să susțină această moțiune pe Facebook, la televizor, în stradă și prin orice alt mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii și valori poate restabili încrederea în noi înșine, în cei din jurul nostru și în România. Doar această soluție va duce la rezultate durabile pentru democrația românească. Doar împreună putem fi un popor puternic.”
Sursa: bugetul.ro