În timp ce preşedintele SUA Donald Trump şi premierul Marii Britanii Theresa May încercau săptămâna trecută să definească poziţiile ţărilor lor în relaţiile dintre cele două state, cancelarul german Angela Merkel şi premierul chinez Li Keqiang vorbeau despre legături comerciale mai strânse între naţiunile lor.
Merkel şi Li au semnalat, astfel, o alianţă globală sugerată de mai multe ori de oficialii de la Berlin ca opoziţie la agenda protecţionistă a lui Trump. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele francez François Hollande şi Merkel au apreciat că Trump reprezintă „o provocare“ pentru Europa. În noua ordine politică germană, Germania va avea probabil un preşedinte care s-a declarat „îngrozit“ de campania noului preşedinte american.
Şi, după cum scrie Handelsblatt, cea mai mare publicaţie de business din Germania, executivii marilor companii nemţeşti au „rezerve“ în ceea ce priveşte un viitor în care Donald Trump are sub conducere cea mai mare economie a lumii. Le Monde, un ziar franţuzesc, caracterizează viziunea economică a preşedintelui american ca „depăşită“, specifică anilor 1980, când globalizarea era încă în faşă.
„Uniunea Europeană se confruntă cu provocări foarte mari, interne şi externe, pe care nu le putem întâmpina decât împreună. Avem nevoie de poziţii noi şi clare în privinţa a ceea ce caracterizează democraţiile noastre iubitoare de libertate“, se arată într-un comunicat de vineri al cancelariei germane.
Miercuri, Merkel şi premierul chinez Li au discutat telefonic în favoarea unor legături comerciale mai strânse şi au abordat „teme bilaterale şi multilaterale“, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Berlin. El a precizat că Li a acceptat invitaţia cancelarului de a veni în vizită în Germania pentru discuţii mai ample privind economia şi comerţul.
„Cei doi au vorbit în favoarea comerţului liber şi a unei ordini comerciale mondiale stabile“, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că „negocierile privind un acord de investiţii europeano-chinezesc ar trebui finalizat curând“.
Nemţii au nevoie de un acord de investiţii cu China, sau măcar de reglementarea investiţiilor reciproce. Investitorii chinezi au investit anul trecut în achiziţii în UE de patru ori mai mult decât au cheltuit companiile europene în China, scrie Financial Times. Un raport al firmei de cercetare Rhodium Group arată că investiţiile directe ale Chinei în UE au crescut cu 76% în 2016 , la 35,1 miliarde de euro. În schimb, achiziţiile companiilor din UE în China s-au diminuat pentru al doilea an consecutiv, la 7,7 miliarde de euro.
„Diferenţa în creştere dintre fluxurile de investiţii alimentează percepţia europenilor că există o lipsă fundamentală de «reciprocitate» între UE şi China“, explică Thilo Hanemann, analist la Rhodium. „Interesele chinezilor cresc rapid în sectoare care rămân restricţionate în China pentru investitorii străini.“
China este cel mai mare exportator al lumii, iar Germania este al treilea, după SUA.
Discuţiile dintre Merkel şi Li arată că încep să fie desenate liniile frontului într-o bătălie comercială în care Trump a scos SUA dintr-un tratat de comerţ liber şi investiţii îndelung negociat cu naţiunile din Pacific şi îşi intensifică retorica protecţionistă, notează Bloomberg.
Pentru Merkel, care va încerca să obţină în alegerile din septembrie cel de-al patrulea mandat, noile provocări sunt o oportunitate de a demonstra că este liderul politic al Europei. De altfel, din câte a spus şi a făcut până acum Trump se poate înţelege că Merkel este singurul lider european care contează pentru el.
Într-o opinie publicată în Bloomberg, Li şi-a întărit mesajul că ţara sa susţine Organizaţia Mondială a Comerţului şi acordurile comerciale multilaterale.
În schimb, Trump spune lumii că „protecţionismul va conduce la prosperitate şi putere mai mari“.
În Germania, guvernul lui Merkel a tras semnale de alarmă în privinţa orientării spre protecţionism, apreciind că această tendinţă reprezintă o ameninţare pentru industria exportatoare a ţării şi pentru economia mondială.
„Ce vine din America şi ce auzim de la alte state este foarte, foarte periculos pentru economia mondială şi, de asemenea, pentru noi“, a afirmat joi în Bundestag Sigmar Gabriel, pe atunci vicecancelar. Acum, după o remaniere guvernamentală, el este ministrul de externe al Germaniei. În această calitate, Gabriel urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu vicepreşedintele american Mike Pence şi cu secretarul de Stat desemnat, Rex Tillerson.
Citiţi mai mult pe: zf.ro