florin-iordache-sorin-grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că, deocamdată, nu îi este „foarte clar” ce soluţie va adopta Ministerul Justiţiei pe tema graţierii şi că aşteaptă propunerile venite de la Florin Iordache. În acelaşi timp, el a explicat că graţierea există în programul de guvernare al PSD, la capitolul privind „respectul pentru cetăţean” şi în ideea unui sistem judiciar normal, transmite News.ro, conform digi24.ro

Sorin Grindeanu a explicat, la Antena 3, că unele lucruri privind graţierea nu au fost înţelese corect. El a dat ca exemplul faptul că în timpul protestelor se strigă împotriva amnistiei, lucru care nu a fost propus de Guvern.

„Eu i-am cerut ministrului Justiţiei (soluţii – n.r.), având în vedere o propunere pe care a făcut-o ministerul Justiţiei în urmă cu 10 zile, care e în dezbatere publică, care poate fi îmbunătăţită. Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale”, a spus Grindeanu.

El a invocat şi recomandările CEDO pentru România, subliniind că nu doar graţierea poate rezolva problema, ci este nevoie ca ea să fie însoţită şi de alte măsuri, lucru pe care Guvernul îl are în vedere. Întrebat despre declaraţiile lui Klaus Iohannis, care a admis, la Strasbourg, că graţierea e o parte a soluţiei, premierul a spus că „probabil că vizita la CEDO l-a făcut să privească lucrurile altcumva decât politic”.

Grindeanu a reiterat că aşteaptă soluţii de la Ministerul Justiţiei, alături de măsuri alternative, pentru că în acest moment nu ştie foarte clar ce intenţii are Florin Iordache.

„Toate aceste măsuri, ca şi întreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm. Ca să fiu cât se poate de clar, aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei – e foarte multă democraţie – să vină cu cea mai bună soluţie”, a spus el.

Întrebat despre criticile – venite inclusiv din partea preşedintelui Iohannis – privind absenţa din programul de guvernare al PSD a problemei graţierii, Grindeanu a spus că acest lucru este prevăzut în programul Executivului.

„Există în programul de guvernare: am spus în Parlament că îmi doresc să trăiesc într-o ţară normală, unde să existe un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanul când merge în faţa judecătorului să ştie că merge nu doar, aşa, într-o poziţie de inferioritate cu cel care îl acuză, ci într-o balanţă puternică”, a spus Grindeanu.

El a mai spus că problema graţierii se mai află şi la un alt capitol al programului de guvernare, fiind completat de moderatorul emisiunii că se referă la „respectul faţă de cetăţean”, moment în care Sorin Grindeanu a confirmat.

Sorin Grindeanu a precizat că va efectua o vizită oficială la Strasbourg în perioada următoare, la sediul Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru a discuta cu oficialii instituţiei pe tema problemelor din închisori.

Preşedintele CEDO, Guido Raimondi, a afirmat, la Strasbourg, că numărul proceselor ajunse la Curte din România s-a dublat în ultimul an, multe fiind provocate de condiţiile de detenţie, şi recomandă măsuri legislative, precum cele luate de Italia, unde au fost reduse pedepsele unor deţinuţi, iar altora li s-a comutat sentinţa în arest la domiciliu, cu brăţări de supraveghere.