Comisia Europeanã a stabilit, în faza preliminarã a unei anchete oficilale, că tarifele preferențiale la energia electrică oferite de Hidrolelectrica companiei ArcelorMittal Galați SA pot fi considerate ajutor de stat ilegal. Acest lucru reiese dintr-un raport preliminar întocmit pe acestã temă de oficialii europeni, publicat pe 29 iunie 2012 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ancheta a fost demaratã la nivelul Comisiei Europene în unei plîngeri depuse în ianuarie 2011 de către Fondului Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, și care semnala faptul cã ArcelorMittal a primit ajutoare de stat sub forma unor prețuri preferențiale pentru achiziția de energie electrică de la Hidroelectrica.
Este vorba despre un contract încheiat în data de 29 decembrie 2010 pentru furnizare energie electricã la prețul de 130 RON/MWh pentru o cantitate de 1,75 Twh, adicã 8.760 de ore pe an. Contractul a fost încheiat în urma unei licitații publice desfãșurate pe platforma OPCOM, care administraează piața de energie electrică, în baza unei oferte de cumpărare. La data licitației, pe site-ul Opcom mai existau alte două oferte de cumpărare mult mai profitabile ca preț pentru Hidroelectrica, avînd aproximativ aceleași cantități și aceleași condiții de livrare: Arelco Distribuție cu133 RON/Mwh și Petprod cu 159 ron / Mwh, față de 130, cît a oferit ArcelorMittal.
ArcelorMittal încheiase un contract similar și în 2009, pe 29 decembrie, penturu 1,74 TWh cu livrare în bandã continuã, la prețul de 138 RON / Mwh. Pe platforma OPCOM existau la momentul respectiv alte douã oferte de cumpărare mai avantajoase: oferta Energy Holding, de 140 RON/ Mwh și oferta Petprod de 140 RON.
Conform raportului publicat pe 29 iunie: “Comisia adopta concluzia preliminara ca Hidroelectrica ar fi putut sa realizeze un profit mai mare daca ar fi acceptat una dintre cele doua oferte comparabile „de cumparare” disponibile pe platforma OPCOM sau daca si-ar fi elaborat propriile oferte „de vânzare” la preturi minime, în loc sa încheie contractele din 2009 si 2010 cu ArcelorMittal Galati. (…) Comisia considera, în acest stadiu, ca atât contractul din 2009, cât si contractul din 2010 implica o pierdere de venituri pentru stat. Comisia a adoptat concluzia preliminara ca presupusa pierdere de venituri atrasa de Hidroelectrica este imputabila statului (…)
Conform Fondului Proprietatea prețul convenit de ArcelorMittal cu Hidroelectrica este sub prețul mediu al 20 de tranzacții încheiate pe baza unor oferte de vînzare de pe Piața OPCOM în cursul anului 2010, adicã 166 RON / MWH. Fondul Proprietatea atenționa în plîngerea sa inclusiv faptul cã Hidroelectrica ar putea fi obligatã sã achizitționeze energie electrică de la alți producători, la prețuri mai mari de 130 RON/MWh, pentru a-și putea îndeplini obligațiile în cadrul contractului cu ArcelorMittal Galați, în condițiile în care majoritatea producției anuale estimate pentru 2011 făcea deja obiectul unor angajamente.
În apãrare, oficialii români au rãspuns Comsiei Europene că, de fapt, nu existã un preț de piață pe OPCOM și că aceste contracte încheiate cu ArcelorMittal sînt, de fapt, profitabile. Mai mult, statul român susține ipoteza unei conspirații: “Se sustține, de asemenea, ca cele doua oferte «de cumparare» plasate de operatorii cu amanuntul Petprod si ARELCO pe platforma OPCOM la 23 decembrie 2010 au fost facute cu rea-credinta: nu ar trebui sa se considere drept o coincidenta faptul ca cele doua oferte cuprindeau exact aceleasi cantitati si aceleasi conditii de livrare.”
La polul opus, Comisia Europeană consideră că ar exista indicii cu privire la un acord prealabil cu Hidroelectrica în legătură cu încheierea acestor tranzacții pe platforma OPCOM: “Pentru contractul din 2010, un indiciu suplimentar în acest sens este reprezentat de faptul că ședința Consiliului de administrație al Hidroelectrica pentru aprobarea contractului cu ArcelorMittal Galați a avut loc la aceeași dată cu plasarea de către aceasta din urmă a ofertei sale «de cumpărare» pe platforma OPCOM, anume la 22 decembrie 2010.”
“Comisia observă, de asemenea, că tarifele preferențiale la energie electrică, ce fac obiectul examinării sunt selective, având în vedere ca se aplica doar în cazul unor întreprinderi. Astfel contractele din 2009 si 2010 semnate între Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati au adus posibile beneficii acesteia din urma.”
O altă problemă ridicată în raportul Comisiei Europeane este modul în care aceste contracte au afectat comerțul în cadrul UE, denaturînd concurența: “Instanțele judiciare ale UE au susținut în mod repetat faptul că, în cazul în care ajutorul consolidează poziția unei societăți în raport cu alte societăți concurente în cadrul schimburilor comerciale pe teritoriul Uniunii, acestea din urmă trebuie considerate ca fiind afectate de ajutorul respectiv “. În opinia Comisiei, producătorii români de rulouri și țevi sudate din oțel se află în strânsă concurență cu producătorii de bunuri similare la nivelul UE, Grupul ArcelorMittal fiind cel mai mare producător de oțel pe plan mondial.
Ca o opinie preliminarã, Comisia Europeanã a concluzionat: “Tarifele preferențiale la energie electrică analizate au fost acordate de România fără informarea prealabilă a Comisiei și fără a se solicita observații sau o decizie finală din partea acesteia cu privire la compatibilitatea măsurii cu piața internă (…) Comisia consideră, în acest stadiu, că tarifele preferențiale la energie electrică în favoarea grupului ArcelorMittal din România constituie ajutor de stat ilegal.”
Decizia Comsiei Europene în urma acestui raport prelimar fost sã inițieze procedura oficialaă de investigare în ceea ce privește potențialul ajutor oferit societății ArcelorMittal Galați SA și altor membri ai grupului pe baza contractelor de furnizare de energie electrică încheiate cu Hidroelectrica.
desi nu sunt galatean, am copilarit in Galati.Fratele meu mi-a spus ca a inceput taierea combinatului siderurgic la fier vechi.
Mai jos gasiti istoria unui presedinte interimar !
http://xdangels.com/pana-moare/
Ce ti-am spus eu domnule Ponta acum o luna ?
http://xdangels.com/vei-pierde-domnule-ponta/
Ia vezi cat de mic incepi sa fii domnule Ponta !
http://xdangels.com/victorasnici-nu-stii-cat-de-mic-incepi-sa-fii/
Il vrem pe Ilici la racoare !
http://xdangels.com/martoagele-istoriei/
Tradatorii de tara sa plateasca !
http://xdangels.com/matryoshka/
Comentariile sunt închise.