În emisiunea Secretele Sistemului, care va fi difuzată sâmbătă, 28 ianuarie 2017, de la ora 20,00, pe postul Naşul TV, moderată de maior (r) SRI Florea Daniel, invitat va fi colonelul (r) Dedu Ioan.
În emisiune, cei doi rezervisiti SRI, fac o analiză a evenimentelor care s-au precedat în spatamana care se încheie. Accentul este pus pe declaraţiile halucinante făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr. Prima declaraţie analizată, este dată în plenul CSM, la mijlocul săptămânii trecute, mai precis în 18 ianuarie 2017. La o săptămâna după celebra declaraţie, prin care recunoştea stoparea efectelor unui protocol încheiat între SRI şi Ministerul Public. În data de 25.01.2017, pe site-ul Parchetului General, domnul Lazăr are o altă abordare şi o altă viziune privind culisele acestui protocol.
Însă nu numai procurorul general face trimitere la acest protocol. În amănunte semnificative, pentru că ele arată exact modul în care au lucrat procurorii sub conducerea Laurei Kovesi, intră exact cea care a prelungit, probabil, succesiv acest protocol, pe care cei doi ofiţeri l-au identificat ca fiind existent încă din anul 2000. Este vorba de un protocol secret, căci aşa se lucrează în România, doar în secret, cu toate că orice parchet din ţara noastră nu poate desfăşura activitate în domeniul penal decât nepublic.
În emisiune va fi indicat în exclusivitate şi un document, nesecret, care arată că SRI face parte active din comisiile CSM, comisii care au, de exemplu, rolul de a se pronunţă pe eventuale modificări ale codurilor penale.
Menţionăm că documentul este al şedinţei din noiembrie 2014, din cadrul CSM şi are ca invitaţi, pe lângă membri CSM şi alţi magistraţi, doi ofiţeri SRI – Florin Cosmoiu, la acea vreme directorul Centrul Naţional Cyberint şi Coralia Panainte – actualul şef al Direcţiei juridice din SRI, la acea vreme locţiitor al celebrului general SRI Dumbravă.
Întrebările fireşti ale celor doi rezervişti SRI, ridicate în spaţial public, fac trimitere la faptul că SRI nu are atribuţii legislative şi nici ce căuta în astfel de instituţii, doar dacă are alte atribuţii care nu sunt definite de legea la care, în mod logic şi firesc, avem acces cu toţii.
Într-un stat de drept, cu profil securist, unde procurorul şi ofiţerul de informaţii aleg şi pun în funcţii cheie ce îşi doresc mai marii Sistemului, orice cetăţean poate fi abuzat de stat prin două entităţi:
1) Ofiţerii de informaţii;
2) Magistraţii :
A) Procurorii;
B) Judecătorii.
Într-un stat slab, care este marcat de abuzuri ale autorităţilor, clasa politică, aşa zisă clasa conducătoare, dacă nu vrea să ia măsuri de niciun fel, va fi prima care va cădea pradă abuzurilor – dovadă sunt subiectele de presă care apar zilnic şi care indică că persoane incomode la un anumit moment pentru diverse structuri ale statutului sau prezumate ca fiind periculoase de către angajaţi ai Sistemului (cazul Gutău, Remeş, Bica, Berca, Adamescu etc) au fost arestate şi condamnate, chiar şi fără probe, doar din spirit revanşard…..
Despre participanţii la emisiune:
Moderatorul – Florea Daniel – militar de carieră, absolvent al Facultăţii de drept din cadrul Academiei de poliţie “Al.I .Cuza” Bucureşti, promoţia 1997, arme paşapoarte, poliţie de frontieră. În anul 2010, masterat în domeniul Bioterorism. După absolvirea facultăţii de drept repartizat la Oficiul naţional pentru Refugiaţi, unde a activat până în anul 2002, când a fost transferat la SRI, Direcţia Judeţeană Prahova. Iniţial a lucrat că ofiţer de informaţii în domeniul antiterrorist, iar din anul 2010 a lucrat pe profil de contrainformaţii interne, în scurt timp devenind şeful biroului de Securitate internă în cadrul SRI (funcţie de colonel), cu atribuţii peste unităţile din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman şi Giurgiu. Din 2014 trecut în rezervă după ce a făcut un denunţ la DNA central, secţia militară, prin care arată anomalii din interiorul SRI, cu precădere din judeţul Prahova. Procurorul de caz, general locotenent Lupulescu Nicolae, a trimis spre informare la SRI denunţul şi declaraţia de denunţator, iar la 4 zile după primirea adresei, a fost trecut în rezervă prin retragerea certifcatului ORNISS. După doi ani de la denunţ, procurorii DNA – ST Ploieşti au solicitat şi judecătorii au decis arestarea preventivă timp de peste trei luni, a procurorului şef al Parchetului de pe lângă CĂ Ploieşti, Liviu Tudose, aflat în prezent în control judiciar, dosar trimis în judecată pentru diverse infracţiuni, alături de deputatul Ghiţă Sebastian. În denunţ se făcea referire la legătură dintre cei doi, precum şi la posibile fapte de corupţie care aveau tangenţă cu cele două personaje.
Invitatul – Dedu Ioan – de profesie inginer profil electric, specializarea electronică şi telecomunicaţii, având în paralel efectuate şi studii de lungă durata în domeniul economic, master în Managementul firmei – curs postuniversitar de perfecţionare cu durata de 1 an, curs postuniversitar de perfecţionare cu durata de 5 luni efectuat la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Colegiului Naţional de Apărare, domeniul „Securitate şi apărare naţională”. Între anii 1992-2010 a ocupat diferite funcţii în cadrul SRI, culminând cu şef sector într-o unitate centrală, funcţie general de brigada, nivel de conducere pe profil operativ în problematica de protecţie/securitate a intereselor naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, până în luna mai 2009. Din 2010 trecut în rezervă, pensionar.