Noul An Chinezesc începe la prima Lună Nouă a anului, pe data de 28 ianuarie 2017 şi se va încheia pe 15 februarie 2018.
Anul trecut a fost anul Maimuţei de Foc, cara a adus multe surprize şi imprevizibilitate. O mulţime de oameni au simţit acest lucru peste tot in 2016, însă acum în 2017, lucrurile se vor simţi mult mai aşezat, conform astrocafe.ro
Cum se anunţă Anul Cocoşului de Foc
Fiecare an chinezesc stă sub semnul unuia din cele 12 animale care apar în zodiacul chinezesc.
Cocoşul, al zecelea semn zodiacal în astrologia orientală, simbolizează loialitatea, hărnicia, inventivitatea, curajul, responsabilitatea, încrederea, noile începuturi, trezirea la spirituale. De asemenea, cocoşul – în tradiţia asiatică – semnifică izgonirea spiritelor rele. Şi le dă oamenilor posibilitatea să se debaraseze de influenţele negative, de inamicii interiori şi exteriori.
Elementul anului va fi Focul, care reprezintă forţa şi energia, iar culorile favorabile vor fi auriu, maro, galben, galben-maroniu. Numerele norocoase sunt 5, 7, 8.
Persoanele născute în anul Cocoşului au multe calităţi, cum ar fi onestitatea, comunicativitatea, isteţimea, independenţa și ambiția.
Punctele slabe ale cocoşului sunt nerăbdarea, spiritul critic, excentricitatea, egoismul.
Conform zodiacului chinezesc, Anul Cocoşului va fi unul puternic, fără jumătăţi de măsură, un an în care impresia contează. Pentru cei născuţi sub semnul cocoşului (1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017), însă, nu se anunţă un an bun.
Cocoşul este aproape imaginea fidelităţii și punctualităţii. Pentru strămoșii noştri care nu aveau ceasuri deşteptătoare, cântatul cocoşului trezea oamenii şi îi trimitea la muncă.
Cocoşul este un animal organizat, practic şi împământat caruia îi place să-şi planifice şi să-şi asume riscuri calculate. În timp ce Maimuţa este elementul surpriză, energia Cocoşului este mai mult despre luarea deciziilor planificate.
În 2017, va fi necesar să vă planificaţi următoarea mişcare şi să începeţi să gândiţi pas cu pas ceea ce vă doriţi să realizaţi şi cum aveţi de gând să obţineţi acest lucru.
Cocoşul este adesea liderul şi pretinde respectul tuturor găinilor, făcând anul 2017 un an perfect pentru a vă ridica şi a vă asuma responsabilitatea pentru direcţia din viaţa voastră.
Energia Yin oferă, de asemenea, o calitate feminină. În timp ce vi se va cere sa faceţi unele pregătiri şi planificări, veţi avea nevoie, de asemenea, să aveţi încredere şi să vă urmaţi instinctele şi intuiţia.
Dacă ceva se simte aparte sau daca ceva se simte a nu fi corect, atunci anul Cocoşului de Foc Yin vă va cere sa fiţi atenţi.
De fapt, dacă doriţi să vă întăriţi muşchii intuiţiei şi să învăţaţi să aveţi încredere în instinctele voastre, Cocoşul de Foc Yin vă va oferi cu siguranţă sprijin.
În conformitate cu mulţi astrologi chinezi, Focul Yin poate fi o combinaţie extrem de volatilă.
Energia Yin este adesea scociată cu apa si metalul, însă atunci când sunt puse împreună cu focul au potenţialul de a fi extrem de distructive. Focul Yin poate indica, de asemenea, războaie, atacuri teroriste şi corupţie ecomomică.
Dacă exista un animal care poate manipula energia Focului Yin, atunci acesta este Cocoşul. Cu abordarea sa practică şi metodică, Cocoşul are abilitatea de a lua această energie a Focului Yin şi de a o ţine sub control.
Atunci când Focul Yin este sub control, poate duce la rezoluţii paşnice, o temperare a furiei şi liniştirea oricăror conflicte. Reprezintă, de asemenea, o energie minunată pentru emanciparea femeilor şi mult mai multe femei pot fi în lumina reflectoarelor în acest an, decât oricând înainte.
La nivel personal, anul Cocosului de Foc Yin ar putea ajuta la rezolvarea unor litigii sau probleme complexe din viaţa voastră. Poate ajuta chiar la clarificarea unor dispute care v-au provocat mânie şi stres.
Atunci când utilizaţi în mod eficient această energie, ea vă va ajuta, de asemenea, să rămâneti eficienţi şi să faceţi paşi uriaşi, mai ales în carieră.
Anul Cocoşului de Foc Yin a fost, de asemenea, etichetat ca fiind anul trezirilor, iar acest fapt este interpretat/menţionat şi in astrologia occidentală, de asemenea.
Ştim cu toţii cucurigul Cocoşului dimineaţa, în scopul de a „trezi” toate celelalte animale.
În 2017, Cocoşul ne va da tuturor un semnal de trezire, atât de necesar, care ne va ajuta să ne explorăm în continuare intuiţia şi să ne uităm la acele zone din vieţile noastre care necesită a fi renăscute sau transformate.
Pe măsură ce trecem prin acest an de noi începuturi, tot mai mulţi oameni vor fi chemaţi să se trezească iar Cocoşul de Foc Yin va fi de ajutor şi va susţine această călătorie.
Cocoşul de Foc Yin poate fi volatil şi distructiv, dar este, de asemenea, extrem de intens şi puternic. Atunci când această energie este utilizată în mod eficient, nu există nici o problemă care nu poate fi rezolvată, nici un mesaj, care este foarte complex, de neînţeles şi nici un vis prea mare pentru a fi cucerit.
Calendarul chinezesc
Este cea mai veche înregistrare cronologică din istorie, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Este un calendar astronomic anual care se bazează în primul rând pe ciclurile lunii şi apoi pe cele solare, spre deosebire de cel occidental bazat pe doar pe ciclurile soarelui. Începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie şi este folosit pentru stabilirea sărbătorilor tradiţionale din China şi Taiwan, conform stiri.tvr.ro
Calendarul utilizat acum începe din anul 1654, are reguli stricte şi se bazează pe datele astronomice exacte ale poziţiei lunii şi soarelui.
Un ciclu complet durează 60 ani şi este compus din 5 cicluri de câte 12 ani, care poartă, fiecare, numele unui animal: şobolan, bou, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie şi maimuţă, în combinaţie cu 10 elemente cereşti, care provin la rândul lor din cele cinci forme de transformare: lemn, foc, pământ, metal şi apă, împreună cu Yin şi Yang.
Simbolurile calendarului chinezesc sunt expresia semnificaţiilor profunde pe care aceste animale şi elemente le au în cultura, credinţele şi tradiţiile chineze şi sunt importante pentru astrologia şi horoscopul chinezesc.
Tradiţiile şi obiceiurile de Noul An
Legenda spune că Buddha, înainte de a muri, a chemat la el toate animalele, dar numai 12 dintre ele au venit să-şi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit dând numele lor câte unui an din calendar, în ordinea sosirii lor. Tradiţia chineză spune că animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii sale, căci „animalul se ascunde în adâncul sufletului”.
Cele mai importante zile de sărbătoare sunt ajunul Anului Nou, când ziua este dedicată reuniunilor de familie, şi ziua Anului Nou, dedicată vizitării şi felicitării familiilor maternă şi paternă.Tradiţional, celebrările Anului Nou, sau Festivalul Primăverii, încep însă mult mai devreme, chiar şi cu trei săptămâni înainte, din a 8-a zi a celei de a 12-a luni din calendarul chinezesc.
În cea de-a 20-a zi a ultimei luni a anului, chinezii obişnuiesc să facă o curăţenie generală a casei, pentru a elimina ghinionul din vechiul an şi pentru a primi norocul anului care vine, uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. Pentru decoraţiuni se folosesc în mod tradiţionalşi narcisele, simbol al norocului, sau florile de prun, care simbolizează speranţa şi curajul.
În cadrul celor 7 zile de sărbătoare, se evită orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia, nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile.
Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.
Chinezilor le place culoare roşie şi o privesc ca pe un simbol al energiei, fericirii şi norocului, aşa încât plicurie sau pacheţelele roşii sunt de fapt un fel de a transmite bune urări şi noroc. De fapt se pare că mai importantă decât valoarea ar fi culoarea plicului, care nu este politicos să fie deschise de persoana care l-a făcut cadou.
Multe familii pun în casă o tavă cu dulciuri, bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii. Aceste tăvi ale uniunii, numite chuen-hop, au de obicei câte opt compartimente, fiecare pentru un anume fel de mâncare cu semnificaţii legate de importanţa anului nou.
La cina din ajunul Anului Nou, se adună familia şi se mănâncă preparate din pui şi peşte, prăjituri şi fructe. Se fac daruri, dulciuri mărunte şi seminţe de tot felul, puse în cutiuţe frumos decorate cu semne şi cuvinte norocoase. Vizitele se fac în primele două zile ale noului an, pentru că a treia zi este „ziua neînţelegerilor sau a disputelor” şi de aceea nu este potrivită pentru vizite.
În timpul sărbătoririi Festivalului Primăverii, au loc Dansul Leului şi Dansul Dragonului, cu speranţa atragerii păcii şi prosperităţii pentru naţiune, o tradiţie dusă de milioanele de emigranţi chinezi şi în Europa, Australia, Noua Zeelandă, în Statele Unite sau America, ca simbol al culturii chineze.
Festivalul Lanternelor
Tot tradiţional, ultima zi a Festivalului Primăverii este în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinezesc, când va fi Festivalul Lanternelor. La sărbătoarea numită Yuanxiao Jie, care se ţine pe tot globul acolo unde se află chinezi, miliarde de lampioane sunt aprinse pentru a celebra Luna şi memoria celor trecuţi din viaţă şi pentru a anunţă începerea unui nou an de muncă pe care chinezii îl doresc luminat, bogat şi fericit.
Lampioanele roşu aprins sunt ornamentul specific Anului Nou şi omniprezente în peisajul urban şi rural, iar satul Tuntou, din provincia Hebei (nord), este „capitala lampioanelor”. Aici se produce cea mai mare parte dintre lampioanele care vor împodobi căminele celor 1,37 de miliarde de chinezi sau sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia.
Pe lampioanle roşii, cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificație pozitivă, ca „fericire”, „linişte”, „familie”, dar şi una din cele 12 ‘valori centrale ale socialismului promovate de preşedintele Xi Jinping: „democrație”, „egalitate”, „guvernare conform legii” sau „patriotism”.
Celebrităţi născute în Anul Cocoşului
Britney Spears, Justin Timberlake, Elton John, Jennifer Aniston, Anna Kournikova, Anne Heche, Alexis Bledel, Bette Midler, Cate Blanchett, Diane Sawyer, Elijah Wood, James Marsters, Jessica Alba, Matthew McConaughey, Matt Damon, Natalie Portman, Taylor Momsen, Amelia Earhart, Rudyard Kipling, Groucho Marx, Peter Ustinov, Tagore, Roger Federer, Serena Williams.
La multi ani de Anul Nou Chinezesc!