Omul de afaceri s-a stins din viață luni, la vârsta de 68 de ani. Adriana Constantinescu, nora lui Dan Adamescu, susține că de moartea fostului om de afaceri sunt vinovați judecătorii care nu au acceptat cererea de eliberare condiționată a acestuia, conform libertatea.ro
În luna decembrie 2016, unul dintre avocații omului de afaceri a declarat că starea medicală a milionarului condamnat într-un dosar de corupție ar fi deosebit de gravă, iar medicii se tem de ce e mai rău. Sora lui Adamescu a fost, de altfel, singura persoană care a obținut permisiunea de a-l putea vizita în spital.
Nora milionarului, Adriana Constantinescu, a declarat, la finalul anului trecut, că afaceristul s-ar afla internat în stare gravă. Contactat de ziarul Libertatea, avocatul acestuia, Cătălin Breazu, a confirmat că afaceristul ar fi în stare gravă.
”Se află intubat, la secția de Terapie Intensivă a unui spital privat. Din informațiile noastre, acesta ar fi contractat un microb din penitenciar care i-ar fi agravat starea medicală, asta după ce i s-au descoperit alte 15-16 afecțiuni”, a explicat reprezentantul legal al celui care până nu demult figura în topul celor mai bogați români.
Adamescu a fost transferat în luna septembrie din Penitenciarul Rahova în Penitenciarul Jilava, acolo unde, la scurt timp ar fi făcut septicemie. De atunci, pe rolul instanțelor au fost înregistrate nenumărate cereri de eliberare condiționată înaointate de avocații afaceristului condamnat la 4 ani și patru luni de închisoare.
Acuzat că a mituit judecători
În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu și Iosif Armaș, aceștia fiind acuzați că au dat mită unor judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în instanță pentru firme ale lor aflate în insolvență.
Potrivit DNA, cei patru judecători au pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, desemnării preferențiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență, pentru a-și exercita influența pe lângă alți magistrați de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.
De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan se angaja să atribuie preferențial unor societăți/practicieni în insolvență anumite ”dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune” în materie de insolvență se înțelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență, susțin procurorii.
În alte cazuri, oferta s-a materializat în prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.
Ce avere a acumulat Adamescu
Milionarul nu a avut doar probleme grave de sănătate, cu legea și cu soția, care a cerut divorțul, ci și cu averea. În 2015, aceasta i s-a înjumătățit față de anul precedent, 65-185 de milioane de euro, faţă de 430 de milioane în 2014. Firma Astra Asigurări, cea mai prolifică sursă de venit a afaceristului, a intrat în faliment, tot atunci.