Sorin Roşca Stănescu a lansat un atac dur la fostul deputat Sebastian Ghiţă, despre care presa a dezvăluit că a fost colaborator al SRI încă din anul 2004. Roşca Stănescu spune că legea interzice în mod expres ca ofiţerii acoperiţi să fie infiltraţi în Parlament şi că Sebastian Ghiţă, aflat în „epicentrul sistemului”, s-a îmbogăţit ca urmare a statutului său, scrie realitatea.net
„Am spus că Sebastian Ghiță face parte din sistem. Acum vedem nu numai că a făcut parte din sistem, ci a fost în epicentrul sistemului. Importanța poziției este covârșitoare. Efectele se văd abia acum”, a declarat Sorin Roşca Stănescu la Realitatea TV.
Potrivit unor documente prezentate de jurnaliştii de la stiripesurse.ro, Sebastian Ghiţă a fost informator al securităţii cu acte în regulă. Astfel, după cum reiese din actele respective, în 27 august 2004, Sebastian Ghiţă a semnat o declaraţie prin care devenea colaborator al Serviciului Român de Informaţii.
„El a ajuns ofiţer acoperit, apoi în această calitate a preluat o serie de afaceri ale serviciilor secrete. A ajuns din poziţia de ofiţer acoperit chiar să monitorizeze serviciile secrete. S-a îmbogățit fabulos şi probabil că a fost şi generos, și-a întărit relațiile la vârful sistemului, prin poziția de parlamentar și din SRI”, a spus fostul jurnalist la Realitatea TV.
Potrivit lui SRS, în lumea afacerilor ofiţerii acoperiţi au prioritate. În anii 2001-2002 toate serviciile secrete au primt ordinul local de a avea societăţi sub acoperire.
„Câştigau orice se poate câştiga, orice contract cu statul. Toţi aceşti colaboratori ai SRI sunt putred de bogaţi şi sunt şi protejaţi dacă fac ilegalităţi. Toate ilegalităţile sunt acoperite”, a aratat SRS.
Sorin Roşca Stănescu a explicat că rolul lui Sebastian Ghiţă, ca ofiţer acoperit în Camera Deputaţilor şi chiar în Comisia de control al SRI, a fost să apere interesele serviciilor secrete în Parlamentul României, să dea legi favorabile SRI şi să nu se facă un control serios asupra serviciilor secrete.
În cazul unor informatori ca Sebastian Ghiţă, care sunt pusi sa relateze jocuri politice şi chiar să le facă, exista riscul să se transforme în ceva asemănător vechilor colaboratori ai Securităţii ceauşiste. „Un asemenea informator făcea poliţie politică şi îţi distrugea cariera şi viaţa”, a explicat SRS.
„Poate după acest scandal lumea se va trezi şi se vor lua măsuri sa nu mai fie posibilă încălcarea legii. Ce se poate face: să rugăm majoritatea parlamentară să scoată o lege cu 2,3 articole cu pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru cei care sunt ofiţeri acoperiţi în Parlamentul României. Legea actuală într-adevăr interzice, dar nu ştim care e pedeapsa”, a mai spus Sorin Roşca Stănescu.