maior-coldea

Ambasadorul României în SUA, fostul şef al SRI George Maior, a avut joi o convorbire telefonică cu generalul Michael T. Flynn, viitorul consilier de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump., scrie gandul.info

Maior a transmis că România va „sprijini ferm” noua administraţie Trump, precum şi că „România este un aliat stabil şi sigur al SUA, care contribuie consistent la acţiunile de combatere a terorismului şi de întărire a securităţii comune”. Tot joi, SRI a anunţat punerea la dispoziţie a generalului Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, pe perioada verificării de către o comisie internă a afirmaţiilor făcute de Sebastian Ghiţă în legătură cu vacanţele petrecute împreună cu şeful operativ al serviciului secret.

George Maior, ambasadorul României la Washington şi fostul şef al SRI până în ianuarie 2015, a avut joi o convorbire telefonică cu viitorul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, generalul Michael T. Flynn, pentru a-l asigura de „sprijinul ferm al României pentru noua administraţie”, conform unui comunicat de presă al Ambasadei.

În aceeaşi zi, la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis se întâlnea la Cotroceni cu prim-adjunctul SRI Florian Coldea, iar SRI anunţa că generalul este pus la dispoziţie, fiind suspendat din funcţie cât timp o comisie internă a SRI va verifica dacă legea şi deontologia profesională au fost încălcate şi dacă afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă, fostul deputat inculpat şi căutat pentru arestarea preventivă, după ce a dispărut de aproape o lună, sunt reale.

„România este un aliat stabil şi sigur al Statelor Unite, care contribuie consistent la acţiunile de combatere a terorismului şi de întărire a securităţii comune. Angajamentul României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice este şi va rămâne foarte puternic, fiind în acord cu viziunea noii administraţii legate de mărirea resurselor pentru apărare din partea aliaţilor europeni. Acest lucru va fi confirmat prin alocarea de către ţara noastră a 2% din PIB pentru bugetul apărării şi mai ales de consolidarea capabilităţilor necesare printr-o planificare judicioasă”, a declarat ambasadorul George Maior, în cadrul convorbirii cu generalul Flynn, arată comunicatul de presă.

Maior şi Coldea au condus împreună SRI timp de 9 ani, din 2006 în 2015 cât George Maior a fost directorul serviciului. Coldea a fost numit prim-adjunct în 2005 şi a rămas pe funcţie până în prezent. În 2007, generalul Coldea a mai fost verificat o dată de o comisie de anchetă, după ce şeful PSD de atunci, Mircea Geoană, l-a acuzat că face poliţie politică, dezvăluind două note informative despre trei judecători de la Curtea Constituţională şi legăturile lor cu Securitatea, care l-ar fi ajutat atunci pe preşedintele Traian Băsescu. Comisia l-a găsit nevinovat, el susţinând că era vorba de note interne ale SRI şi a fost repus pe funcţie.

Consilierul de securitate naţională al lui Donald Trump a acceptat invitaţia lui Maior de a vizita România şi a mulţumit României pentru „seriozitatea şi sprijinul arătate Americii”.

„Viitorul consilier pentru securitate naţională al SUA a arătat că NATO rămâne o alianţă fundamentală pentru Statele Unite ale Americii, în care toţi aliaţii trebuie să contribuie pentru beneficiul comun. În acest sens, Michael T. Flynn a apreciat angajamentul României şi rolul ţării noastre în NATO şi în regiune pentru a face faţă provocărilor comune”, mai arată comunicatul de presă.

Generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii, a fost suspendat din funcţie, joi, fiind pus la dispoziţie pe perioada cât o comisie specială din SRI verifică afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă, dispărut de trei săptămâni şi căutat cu mandat de arestare, conform căruia familiile Coldea şi Ghiţă şi-au făcut mai multe vacanţe împreună în Seychelles, Toscana sau Paris.

Atribuţiile lui Coldea vor fi preluată în această perioadă de directorul SRI, Eduard Hellvig.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, arată comunicatul SRI.