Ancheta declansata in SRI dupa dezvaluirile omului de afaceri Sebastian Ghita este cea de-a doua care il vizeaza pe Florian Coldea, relateaza stirileprotv.ro
Primul scandal in care Coldea a fost implicat si care a determinat inceperea unei anchete interne a SRI a fost cel provocat in 2007 de acuzatiile lui Mircea Geoana, pe atunci lider PSD.
Politicianul a afirmat atunci ca prim-adjunctul SRI ar fi solicitat informatii referitoare la judecatorii CCR Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru, noteaza News.ro.
Liderul social-democrat a sustinut ca astfel ar fi fost influentata decizia Curtii Constitutionale, care avizase negativ propunerea de suspendare din functie a lui Traian Basescu.
In aprilie 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a respins propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca seful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecatori ai Curtii. Geoana a prezentat doua note despre care a afirmat ca sunt scrise de Florian Coldea, referitoare la dosarele a trei judecatori, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu.
Florian Coldea a negat acuzatiile, argumentand ca este vorba despre note de birou, de uz intern.
Si atunci a fost declansata o ancheta interna si au avut loc si audieri in Comisia parlamentara de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigatiei si apoi … repus in functie.
Directorul SRI George Maior a declarat, insa, ca rezultatele preliminare ale anchetei interne in SRI arata ca nu a fost vorba de politie politica, iar Traian Basescu „nu a cerut nimic serviciului”, insa este vorba despre „o scurgere de informatii” catre PSD, care poate afecta credibilitatea serviciului. El a apreciat atunci ca Florian Coldea a dat dovada de neglijenta in serviciu.
Cine este Florian Coldea
Acum in varsta de 45 de ani, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Numele sau a fost vehiculat in contextul demersurilor vizand eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, iar numirea sa in functie a avut loc la putin timp de la repatrierea acestora.
Anterior numirii in functia de prim-adjunct al directorului SRI, a detinut diferite functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii.
In anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigada, in anul 2012 a fost inaintat in gradul de general-maior, iar in anul 2014 a fost inaintat in gradul de general-locotenent.
In anul 2010, Florian Coldea a obtinut titlul stiintific de doctor in domeniul stiinte militare – Informatii la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulata „Managementul schimbarii in serviciile de informatii”. Florian Coldea a absolvit cursuri de pregatire pe profil antiterorist si de intelligence desfasurate in tara si strainatate.
El a urmat cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit in anul 1996.
Numele lui Florian Coldea a fost invocat in repetate randuri de catre Elena Udrea, dar si de fostul presedinte Traian Basescu, insa declaratiile omului de afaceri Sebastian Ghita au fost cele care au determinat cea de-a doua ancheta in cazul sau, la 10 ani dupa prima.
Acuzatiile Elenei Udrea la adresa lui Coldea
Intr-un interviu acordat Hotnews, in 30 ianuarie 2015, Elena Udrea afirma ca a depus la DNA un denunt impotriva lui Florian Coldea, pe care il acuza ca i-a cerut lui Dorin Cocos sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru sustinerea postului Romania TV. Ea a acuzat si implicarea lui Coldea in numirea Codrutei Kovesi la conducerea DNA.
La acel moment, purtatorul de cuvant al SRI Sorin Sava a declarat ca nu se va pronunta asupra afirmatiilor unor persoane urmarite penal, adaugand:
„Nu pot sa nu remarc faptul ca aceste acuzatii defaimatoare la adresa SRI si a reprezentantilor acestuia apar in contextul intensificarii luptei anticoruptie, activitate la care SRI are o contributie majora si decisiva si pe care, alaturi de alte institutii abilitate, o va desfasura in continuare, in limitele si competentele legii, cu hotarare, in tot ceea ce va face”.
Si fostul presedinte Traian Basescu vorbeste despre Florian Coldea intr-o inregistrare facuta publica de Sebastian Ghita.
El spune ca are inregistrari „cu toti”, Coldea, doamna Kovesi, Bogdan si conchide: „Sa-l vezi ce spectaculos e Coldea cand trage concluzii!„.
In urma difuzarii acestor inregistrari, Parchetul ICCJ a deschis un dosar penal.
Prietenia dintre Ghita si Coldea
Cel care a vorbit cel mai mult in ultima vreme despre Florian Coldea si despre relatia cu el este Sebastian Ghita, disparut de trei saptamani si pe al carui nume a fos emis mandat internationale de arestare.
Ghita a relatat despre prietenia de familie de 7 ani cu Coldea, despre discutii avute cu acesta la casa de vacanta de la Cheia, unde l-a avut oaspete, prezentand si o imagine in care ar aparea prim-adjunctul SRI. Tot Ghita a povestit despre implicarea lui Florian Coldea in numirea lui Kovesi la DNA, sustinand ca aceasta a fost numita in urma unui santaj exercitat asupra fostului premier Victor Ponta.
Miercuri seara, Ghita a relatat despre concedii petrecute cu Coldea, in Seychelles, in 2010, si in 2012 in Toscana, unde ar fi fost si Vasile Dancu. Sebastian Ghita a prezentat si o fotografie in care a sustinut ca se afla sotia sa si sotia lui Coldea, la Disneyland.
Omul de afaceri a sustinut ca i-a solicitat lui Coldea sprijinul pentru alegerea lui Victor Ponta la conducerea PSD, la Congresul care urma sa aiba loc in februarie, insa acesta i-ar fi raspuns ca nu poate pentru ca Traian Basescu nu il doreste pe Ponta, preferandu-i pe Cristian Diaconescu sau pe Mircea Geoana.
„Am stat 10 zile si imi aduc aminte ca il rugam sa-l ajute pe Ponta sa castige alegerile PSD, insa Coldea imi spunea ca Basescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoana, oricine, dar sa nu ajunga Ponta la PSD a fost mesajul”, sustine Ghita.
Sebastian Ghita a mai relatat, miercuri seara, si un episod in care, la intoarcerea din vacanta, la Istanbul, Florian Coldea a ales sa stea la clasa Economic in avion, desi avea bilet la clasa Business, pentru ca se intalnisera in aeroport cu jurnalistul Dan Andronic si se temea, conform lui Ghita, ca Andronic i-ar putea spune presedintelui Traian Basescu ca au fost vazuti impreuna.
„Dan Andronic de la EVZ poate sa confirme ca ne-am intersectat la intoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorba la imbarcare in avion si cu mine si cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic si desi avea bilet la business s-a dus la clasa economic. Ii era frica sa nu afle Basescu cu cine a fost in excursie”, a aratat la Romania TV Sebastian Ghita.
Dan Andronic a confirmat si el intalnirea de la Istanbul, sustionand ca il cunostea pe Coldea din campania elevtorala a lui Traian Basescu, din 2009.
Adjunctul-sef al SRI, anchetat de … SRI
Joi dupa-amiaza, Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca desfasoara o ancheta in urma dezvaluirilor facute de fostul deputat Sebastian Ghita, iar, pana la finalizarea verificarilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispozitia directorului SRI, care ii va prelua, de altfel, si atributiile.
Intr-un comunicat de presa transmis joi seara, Serviciul Roman de Informatii arata ca, in urma informatiilor aparute in spatiul public referitoare la general-locotenent Florian Coldea si care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor incalcari ale legii sau deontologiei profesionale.
SRI spune ca pana la finalizarea verificarilor generalul Florian Coldea este pus la dispozitia directorului, potrivit prevederilor legale, iar atributiile functiei de prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii vor fi preluate de catre directorul SRI, Eduard Hellvig.
Conform sursei citate, sunt analizate toate circumstantele prezentate public, precum si documentele puse la dispozitie de general-locotenent Florian Coldea.
„Precizam ca SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricaror indicii cu privire la incalcari ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii si proceduri validate in timp. Structuri interne specializate si subordonate directorului institutiei intreprind, ori de cate ori situatia o impune, masuri complexe de verificare a informatiilor cu privire la posibile incalcari ale legii ori a ordinelor si regulamentelor militare si ulterior adopta masurile adecvate”, mai spune SRI.