sorina-matei-ghita

Noile dezvăluiri ale fostului deputat, Sebastian Ghiță, au intrat în atenția jurnalistei Sorina Matei. Sebastian Ghiţă a declarat, într-o nouă înregistrare, că Florian Coldea l-a ameninţat pe Victor Ponta că îl arestează dacă semnează contractul privind autostrada Comarnic-Braşov. Ghiţă a prezentat imagini cu Florian Coldea despre care spune că sunt filmate la casa sa de la Cheia, conform stiripesurse.ro

Declarațiile lui Ghiță sunt desființate de jurnalista Sorina Matei, care spune, citând surse judiciare, că întâlnirea ar fi avut loc la invitaţia lui Sebastian Ghiţă şi ar fi fost generată chiar de demisia fostului director al SRI din funcţie, la discuţie participând nu doar adjunctul SRI, Florian Coldea, ci şi proaspătul director demisionar din funcţie al SRI de atunci, George Maior, la acea vreme apropiat de Ghiţă.

Prin imagini selectate cu Coldea, combinate cu o dispută publică pe autostrada Comarnic Braşov, veche de jumătate de an între Băsescu şi Ponta, şi o speţă de corupţie începută cu 4 luni înainte şi întinsă pe 9 luni, lui Ghiţă i-a ieşit “blocarea României şi a construirii de autostrăzi peste Carpaţi” de către Coldea.

Practic, Sebastian Ghiţă este posibil să fi recompus trei evenimente/ momente care este posibil să nu fi avut nicio legătură între ele ca să se prezinte, aşa cum a făcut în ultimul timp şi a susţinut şi în campanie, o “victimă” a procurorilor şi “un promotor al progresului României în materie de autostrăzi”. Aşa se face că:

1. Imagini selectate doar cu Coldea, după evenimentul demisiei lui G.Maior.

Surse judiciare coroborate susţin că procurorii aveau cunoştinţă că astăzi/ieri staţia controlată de Sebastian Ghiţă urma să difuzeze imagini de la o întâlnire informală a SRI cu Sebastian Ghiţă, întâlnire care, într-adevăr, s-ar fi petrecut, pe 1 Februarie 2015, la casa lui Sebastian Ghiţă din Cheia.
Potrivit surselor, întâlnirea ar fi avut loc la invitaţia lui Sebastian Ghiţă şi ar fi fost generată chiar de demisia fostului director al SRI din funcţie, la discuţie participând nu doar adjunctul SRI, Florian Coldea, ci şi proaspătul director demisionar din funcţie al SRI de atunci, George Maior, la acea vreme apropiat de Ghiţă. George Maior a demisionat din funcţie cu doar 4 zile înainte de acea întâlnire, pe 27 Ianuarie 2015.
Ca atare, procurorii susţin că imaginile prezentate nu ar fi fost prezentate integral, ar fi fost prezentate numai secvenţele cu prim-adjunctul SRI şi cu Sebastian Ghiţă, fapt care s-ar fi întâmplat şi la precedentele înregistrări audio prezentate de staţia controlată de Ghiţă, totul intrând într-o tipologie a acţiunilor lui Ghiţă din ultima vreme, adjunctul SRI fiind ţinta predilectă a lui Sebastian Ghiţă, alături de şefa DNA, pe rol fiind o investigaţie judiciară în acest sens pentru lămurirea situaţiilor prezentate.

2. Autostrada Comarnic- Braşov: În fapt, o dispută aprigă a lui Băsescu cu Ponta cu 6 luni înainte de momentul Cheia

Sebastian Ghiţă susţine că la întâlnirea de pe 1 Februarie 2015 s-ar fi discutat despre autostrada Comarnic-Braşov, deşi cel mai apropiat eveniment de acea dată era demisia fostului şef al SRI, iar datele publice arată că autostrada Comarnic Braşov a fost subiect de scandal public între fostul preşedinte Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta cu 6 luni înainte.

(…)

3. Instrumentarea speţei de corupţie Herţanu, din Septembrie 2014- până pe 24 Iunie 2015, începută cu 4 luni înainte de momentul Cheia

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că după întâlnirea din 1 Februarie 2015, “după două săptămâni, pe 17 Februarie, atât fostul premier cât şi eu ne-am trezit cu un dosar, familia Ponta fiind chemată toată la DNA”.

Datele din ordonanţele procurorilor arată că speţa Herţanu despre care vorbeşte Sebastian Ghiţă a fost începută cu mai bine de 4 luni înainte de întâlnirea de la Cheia, respectiv pe 11 Septembrie 2014, când s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 și art. 291 alin.1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, în acest caz.

Pe 13 Februarie 2015, s-a extins urmărirea penală cu privire la fapte noi ( constituire de grup infracţional organizat, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, evaziune fiscală).

Pe 16 Februarie 2015, Sebastian Ghiţă, a devenit suspect, umărit penal fiind pentru sprijinire de grup infracţional organizat, iar pe 17 Februarie 2015, după percheziţii în 14 locaţii, prin ordonanţă, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ghiţă, când acesta a fost plasat şi sub control judiciar pentru 60 de zile, până la 14.08.2015, neputând să se apropie de Mircea Cosma, Vlad Cosma, Iulian Herţanu, Vladimir Ciorbă, Marian Mihail şi Liviu Munteanu, cu acea ocazie procurorii indicând că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect/ prin interpuşi, 23 de persoane fizice şi 54 de firme.
Tot atunci au fost plasaţi sub control judiciar şi Mircea Cosma, Vlad Cosma, acuzaţi de fapte de corupţie.

Pe 18 Februarie 2015, procurorii i-au reţinut pe Iulian Herţanu, Marian Coman, Vladimir Ciorbă şi Liviu Munteanu, acuzaţi de fapte de corupţie.

Pe 23 Februarie 2015 a fost pus sub control judiciar directorul de producţie al Hidro Prahova SA, Roman Iuliu Virgiliu.

Pe 10 Iunie 2015, procurorii au reţinut pe directorul general al Hidro Prahova, Adrian Semcu şi pe Gheorghe Boeru, de la Romair Consulting, în aceeaşi speţă.

Pe 23 Iunie 2015, în acelaşi caz, în privinţa lui Ghiţă, procurorii au extins urmărirea penală pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, spălare de bani, evaziune fiscală în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată şi coruperea alegătorilor.

Şi abia pe 24 Iunie 2015, procurorii au modificat controlul judiciar pentru 60 de zile în ceea ce-l priveşte pe Sebastian Ghiţă, interzicându-i să nu părăsească localitatea Ploieşti, să nu desfăşoare activitatea de deputat în Parlamentul României, în execitarea căreia a săvârşit fapta, şi să nu se apropie de 41 de persoane, inclusiv de Victor Ponta.
Speţa nu a fost trimisă până în prezent în judecată.
”, scrie Sorina Matei pe Facebook.