Un caz uluitor în care victimă a căzut chiar o angajată din sistem a fost dezvăluit de un medic botoșănean. Povestea începe în noaptea de Anul Nou, când asistenta medicală a lucrat în tura de noapte împreună cu doctorița Elena Cardaș, la Secția Săveni a Spitalului Județean Botoșani, scrie ziarul botosaneanul.ro
”Domnule, e un om în comă, înțelegeți?”
Atunci, potrivit medicului menționat, asistenta, care este pensionară dar care continuă să lucreze fiindcă nu îi ajung banii, a acuzat dureri cumplite la un ochi și la cap. Și-a terminat totuși treaba și abia a doua zi, luată de doctoriță, s-a deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe de la ”Mavromati”. I s-a pus diagnostic de ”zona zoster” și a decis să rămână internată la Săveni. Părea să fie bine până noaptea trecută când, pe neașteptate, a intrat în comă. De aici începe o poveste absurdă, uluitoare, stupefiantă.
”Sun la neurologul de garda. O vede, dar are nevoie de fund de ochi si de CT. Nu am asa ceva la Saveni. Sa o vada infectionistul dara, ca probabil e encefalita de la zona zoster. Sun infectionistul, astept sa se termine raportul de garda. Da, degeaba o trimiteti trebuie CT, fund de ochi si dupa aia o vedem. Domnule, e un om in coma, intelegeti? De unde CT la Saveni? In judetul Botosani nu exista CT de urgenta. Se poate face doar la Suceava. Vorbiti acolo. Deci cu bolnavul in coma sa umblam cu salvarile de ici colo”, Elena Cardaș, medic Secția Săveni a Spitalului Județean Botoșani.
Nu aici, dincolo și tot așa
Până la urmă i s-a sugerat să vorbească direct la clinicile universitare din Iași, ”spre binele pacientului, pentru că la Botoșani nu prea avem ce-i face”. Zis și făcut. Doctorița începe să sune, numai că… La neurochirurgie i se spune că un bonav în comă este netransportabil și punct, nu o primesc nici măcar pentru consult. La boli infecțioase primește bolnavul doar dacă are, printre altele, CT și examenul făcut de neurologul, care însă tocmai refuzase transferul pe motiv ca nu primește un bolnav în comă profundă. Doctorița revine la clinica de infecțioase, unde o primește, dar numai cu avizul celui de pe terapie intensivă. Elena Cardaș sună și acolo, iar medicul îi răspunde sec că nu are nici un loc disponbil. Se întoarce la medicul de gardă, care îi transmite că nu poate să țină pe secția obișnuită un bolnav de terapie intensivă.
Salvată de fiu
Elena Cardaș se gândește la transportul asistentei la București sau Cluj, numai că acolo ar fi refuzată fiindcă bolnavul nu provine din zona arondată, ”ghinionul celor care s-au născut în nordul Moldovei și au avut nesimțirea să intre în comă”.
Nu a putut contacta nici un director, așa că s-a întors la neurologii și infecționiștii de la Botoșani, pe care îi anunță că spitalele din Iași au refuzat să primească pacienta, unul dintre motive fiind și lipsa de consult interclinic.
”Au trecut deja două ore de cand vorbesc, bateria telefonului deja imi frige palma. Intr-un final sunam la fiul asistentei, rezident chirurg in Iasi. Il rugam sa vorbeasca cu profesorul din clinica unde invata. La 15:30 e in sfarsit asteptata in clinica oncologica unde se elibereaza un loc pentru CT si RMN. Apoi, neurochirurgul care ma refuzase de dimineata o primeste, ii face punctie rahidiana. Se ajuge la concluzia ca e ceva infectios, ceea ce era mai mult decat evident de dimineata, si ajunge, la interventia profesorului, pe terapie intensiva boli infectioase, unde minune, au descoperit ca exista un loc liber, in stare critica, asistata respirator undeva spre ora 22 noaptea”, Elena Cardaș, medic Secția Săveni a Spitalului Județean Botoșani.
Doctorița a evitat să facă alte comentarii, limitându-se doar la a le recomanda ironic botoșănenilor: ”să nu aveți nesimțirea să munciți până cădeți în bot, să nu cumva să nu vă alimentati bine, să vă scadă atât de mult imunitatea din cauza epuizării la locul de munca încât să faceți encefalita zosteriană (…) Și mai ales, găsiți-vă de pe acum pile pe la vreun profesor universitar, pe la vreun politician, ceva. Vă rog”.