În anul 1982 a izbucnit un scandal numit “al transcendentalilor”, care a dus ulterior, spune legenda urbană, la interzicerea, în 1984, a artelor marţiale în România. Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Arte Marţiale, ne-a dezvăluit că adevărata cauză a interdicţiei a fost alta, scrie libertatea.ro
Florentin Marinescu (65 de ani) a trăit ultimii 45 de ani în interiorul fenomenului artelor marţiale, la cel mai înalt nivel. Acesta este motivul pentru care cunoaşte în detaliu evenimentele legate de acest domeniu. “Toată lumea spune că artele marţiale ar fi fost interzise din cauza mişcării transcendentale. Este parţial greşit, deoarece a fost, în realitate, un concurs de împrejurări care a culminat cu o supărare punctuală a Elenei Ceauşescu, într- o vineri…”, îşi începe Florentin Marinescu povestirea.
«A bătut din picior şi a cerut să vină directorul»
În acea zi, Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul nu mergea. Cum etajele Universităţii sunt uriaşe, pentru a urca este nevoie de o condiţie fizică destul de bună… Iar Elena Ceauşescu s-a enervat! A bătut din picior şi a cerut să se prezinte imediat directorul de la Ascensorul. Acesta nu era însă în Bucureşti, ci la un concurs de bridge în Braşov. Ceauşeasca a chemat atunci un şef al Securităţii la raport. Urmarea: în doar o jumătate de oră, ofiţerii îmbrăcaţi în civil au intrat cu foi albe peste jucătorii de bridge la Braşov şi le-au cerut să îşi scrie datele personale. Aceştia, crezând că au de-a face cu organizatorii, au completat senin hârtiile şi le-au predat ofiţerilor. Atunci a aflat Elena Ceauşescu că elita ţării, inclusiv fiul ei Valentin Ceauşescu, în loc să fie “la datorie”, era la bridge – din punctul ei de vedere, “o activitate neprincipială”, cu conotaţie capitalistă.
“Aşa s-au luat la puricat toate aceste activităţi care păreau în opoziţie cu ideologia comunistă. Printre ele s-au numărat mişcarea yoga şi artele marţiale”, ne-a explicat sensei Marinescu. Au urmat scandalul mişcării transcendentale, în 1982, şi suspendarea activităţilor de arte marţiale, în 1984. Dacă mişcare yoga, condusă de Gregorian Bivolaru la vremea respectivă, a fost ciuca bătăii în urma supărării Elenei Ceauşescu, pentru artele marţiale, interdicţia nu a fost chiar totală. Este adevărat că au fost sistate cursurile oficiale de karate de la Universitatea Cultural- Ştiinţifică din Bucureşti, dar cluburile de specialitate din ţară şi-au văzut de treaba lor.
«Avem centuri negre de 8 Dan date pe ochi frumoşi»
În 1985, Florentin Marinescu a devenit membru al Uniunii Mondiale de Karate, apoi a ajuns preparatorul psihic al echipei de fotbal Steaua – pentru a le insufla jucătorilor spiritul de luptă. Efectele s-au văzut în timp. “În acest moment, vrem să punem ordine în mişcarea de arte marţiale, după modelul francez. Noi avem centuri negre de 8 Dan date pe ochi frumoşi, nerecunoscute pe plan mondial. Ar trebui să mergem în faţa comisiilor internaţionale, să dăm acolo examene, nu aici, între noi”, ne-a explicat supărat preşedintele Marinescu.
Ion Benea, vicepreşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, s-a antrenat cu profesorul de Kung Fu al actorului Jet Li
O altă legendă a artelor marţiale, Ion Benea, vicepreşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, a devenit profesor pentru USLA în 1975. În 1979 a reuşit, sprijinit de prieteni din lumea politică a vremii, să aducă prima demonstraţie de Kung Fu în România. Chinezii au călcat atunci pe săbii, au îndoit suliţe cu gâtul – au făcut superspectacol. Nicolae Ceauşescu, care a participat la demonstraţie, a rămas uluit şi a ordonat să se constituie o comisie de biofizicieni care să îi spioneze pe chinezi, în timpul şederii în România, să vadă ce fel de “şmecherii” folosesc. Preşedintele se cam speriase de ce poate face un corp omenesc antrenat. Cu tot scandalul de la începutul anilor ’80 şi prigoana artelor marţiale, Benea a fost trimis, în 1985, de Comitetul Central, să se perfecţioneze în Wushu (Kung Fu) în China. Acolo a fost pregătit chiar de Wu Bin, profesorul lui Jet Li. S-a antrenat în China până în 1991, iar în 1992 a pus bazele Federaţiei Române de Wushu. În 25 de ani, elevii lui Benea au adus 248 de medalii europene şi mondiale – ultimele 10 au fost câştigate anul acesta, la Moscova.
Academicianul Vlad Lascu pregăteşte o istorie a artelor marţiale din România
Academicianul Vlad Lascu a înfiinţat primul club de judo al Universităţii din Iaşi, în 1964, iar în 1968 a pus bazele Federaţiei Române de Judo. Acum, Lascu pregăteşte o istorie a artelor marţiale din România, începând cu cele mai vechi timpuri, când pe teritoriul actualei Românii se practica “trânta” sau “lupta dreaptă”. Conform datelor academicianului, prima carte despre artele marţiale a fost publicată în România în anul 1912, de George Carapancea. Este o carte de uz poliţienesc, pentru autoapărare, inclusiv pentru femei. La vremea respectivă, artele marţiale aveau exclusiv uz militar. Artele marţiale au prins aripi în 1929, când un maestru de Ju Jitsu a fost adus la Bucureşti pentru a antrena trupele speciale, dar au fost interzise în 1945, după ce ruşii au ocupat România. Cu toate acestea, ofiţerii de Miliţie şi Securitate au fost suficient de curioşi în legătură cu aceste forme de luptă pentru ca după anul 1960 artele marţiale să reapară în ţara noastră…