Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, confirmă ipoteza emisă de seismologii britanici şi americani, care spun că în anul 2017 este foarte probabil să se producă un cutremur de mare magnitudine în România, scrie libertatea.ro
„Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Specialistul a mai precizat că, în 2016, activitatea seismică a fost „destul de modestă” în zona Vrancea. „Vorbind statistic, era într-un fel de aşteptat. Cutremurele de peste de 5 apar la intervale de 3-4 ani. Apar în timpul nopţii şi iarna, de multe ori. Luna ianuarie este, în general, o lună activă”, a mai spus Mircea Radulian.
Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc şi în 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se şi în Bucureşti. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri.
În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România după 1990 a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.