grindeanu-dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat componenta Guvernului Sorin Grindeanu, iar, la nici 24 de ore mai tarziu, toate cele 26 de propuneri de ministri au fost avizate pozitiv, conform ziare.com

Presa externa a reactionat dupa anuntul de marti, iar cel mai vehement comentariu este cel facut de Politico, site-ul titrand „noul guvern roman va include politicieni cu legaturi cu coruptia”.

„Liderul partidului a parut sa ignore presa negativa in alegerea celor 26 de nume ale Cabinetului”, se arata in articol.

Astfel, poate numele care atrage cel mai mult atentia este cel al fostului primar al Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, trimisa in judecata de DNA, in luna iulie, pentru luare de mita si spalare de bani. De asemenea, aceasta a stat o zi in spatele gratiilor, fiind retinuta de procurori.

Vasilescu, vicepresedinte al PSD, va fi ministrul Muncii si a repurtat o mica victorie, in luna decembrie, cand judecatorii au trimis inapoi dosarul sau catre DNA, dupa ce unele dintre dovezile impotriva sa au fost respinse, fiind obtinute ilegal, scrie sursa citata.

De asemenea, cel care a fost propus pentru portofoliul Justitiei, Florin Iordache, este numit de presa un artizan al episodului Martea Neagra, din decembrie 2013, atunci cand s-a votat Legea amnistiei si gratierii, respinsa insa de Camera Deputatilor.

Sursa citata il enumera si pe Teodor Melescanu, cel care a fost propus sa ocupe din nou functia de ministru de Externe, pentru a treia oara. Ultima data a fost in toamna lui 2014, cand a demisionat dupa doar 8 zile, in urma scandalului votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.

„In ciua acuzatiilor de coruptie care au afectat partidul ani de zile, PSD a castigat alegerile recente cu promisiunile de a creste salariile si pensiile si de a reduce taxele.

(…) Echipa de ministri va fi condusa de Sorin Grindeanu, vazut de multi drept loctiitorul liderului partidului, Liviu Dragnea, care nu poate sa revendice pentru sine acest post, din cauza condamnarii la inchisoare cu suspendare, in urma referendumului din 2012 de demitere a lui Traian Basescu”, mai noteza Politico.

Nu in ultimul rand, sursa citata aminteste ca eforturile Romaniei si Bulgariei de combatere a coruptiei si de reformare a sistemelor legale au fost monitorizate de Comisia Europeana. Aceasta va publica raportul anual privind cele doua state pana la sfarsitul acestei luni.