ungaria-romania

Tensiuni între România și Ungaria, de Ziua Națională, după ce oficialilor maghiari li s-a interzis să participe la manifestările de 1 Decembrie. Ministerul Afacerilor Externe susține că decizia, luată de ministrul ungar de Externe, este „de neînțeles”, conform libertatea.ro 

Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, le-a interzis oficialilor maghiari să participe la manifestările de 1 Decembrie. „Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României”, a fost mesajul transmis de ministru.

Site-ul HVG.hu şi cotidianul Hungary Today notează că, „pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare naţională majoră, în timp ce, pentru unguri, reprezintă una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii”, din cauza pierderii Transilvaniei, potrivit Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, joi, că îndemnul ministrului Péter Szijjártó este de neînțeles.

„Am luat notă cu surprindere şi nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori”, se arată în comunicatul transmis de MAE.


În ultimii ani, mai ales în Covasna și Harghita, Ziua Națională a României a devenit momentul când extremiștii maghiari arborează drapele negre la ferestre, organizează atentate cu bombă (petarde mai exact) sau fac demonstrații în care batjocoresc tradițiile românești.

Anul acesta, Ținutul Secuilor – regiune alcătuită din județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș – locul unde forțele de ordine și trupele antitero au început cu câteva zile înainte de 1 Decembrie supravegherea piețelor publice. Măsurile de securitate au fost luate pentru că în ultimii ani, manifestațiile organizate de Ziua Națională a României au devenit prilej de conflict între români și extremiștii maghiari care vor independența Ținutului Secuiesc. Violențele au escaladat an de an, până când anul trecut s-a ajuns la o tentativă de atentat cu bombă la Târgu Secuiesc.