În societatea în care trăim, există concepţia conform căreia femeile îşi pot exprima sentimentele, pot izbucni în plâns fără a fi ceva anormal, dar în cazul bărbaţilor, acest comportament este un semn al slăbiciunii, iar sentimentele lor sunt transmise prin intermediul acţiunilor,scrie Big Think, conform descopera.ro
În spatele acestei concepţii, poate fi, de fapt, un fenomen biologic?
Un nou studiu sugerează acest lucru şi s-a descoperit că, în momente stresante, creierul băieţilor reacţionează diferit faţă de cel al fetelor. Cercetătorii de la Universitatea Standford din SUA au aflat acest lucru în urma scanării cortexului insular al băieţilor şi al fetelor care suferă de stres post-traumatic şi l-au comparat cu cele ale pacienţilor care nu sunt supuşi acestui stres. Cortexul este o regiune a creierului care este responsabilă pentru gestionarea emoţiilor, iar sentimentele şi senzaţiile de durere îşi au originea în acest loc, la fel ca şi empatia.
Acesta este primul studiu care are drept scop descoperirea unor diferenţe între genuri în ceea ce priveşte modul în care este resimţit stresul post-traumatic. În cazul fetelor, cortexul insular se dezvoltă mult mai rapid, iar în cazul băieţilor, acest lucru nu a fost observat. Medicul american Victor Carrion susţine că această regiune a creierului joacă un rol important în ceea ce priveşte dezvoltarea stresului post-traumatic, iar diferenţa care se resimte la acest nivel între fete şi băieţi poate duce la explicarea diferenţelor dintre sexe în cazul simptomelor resimţite în urma unor traume.
Este o descoperire importantă şi îi poate ajuta pe neurologi să creeze tratamente personalizate pentru cei care suferă de sindromul post-traumatic în funcţie de gen. În timpul realizării acestui studiu, creierele a 59 de participanţi , fiecare cu vârsta mai mică de 17 ani, au fost scanate, iar 30 dintre pacienţi sufereau de acest sindrom. Ceilalţi nu au prezentat nicio diferenţă a cortexului insular, indiferent de gen, dar dintre cei care se luptau cu stresul post-traumatic, unul dintre ei a suferit o traumă severă, iar ceilalţi două sau trei epidoade traumatice.
Cercetătorii au descoperit că în cazul băieţilor care au experimentat episoade traumatice, regiunea cortexului insular se măreşte, pe când în cazul fetelor aceasta se micşorează. O altă diferenţă se află la nivelul accelerării acestui fenomen, iar scăderea în dimensiunea a acelei regiuni explică de ce sunt mult mai predispuse la apariţia sindromului stresului post-traumatic.
Dr. Megan Klabunde, cea care a fost conducătoarea acestui studiu, a afirmat: „Descoperirile noastre sugerează că este posibil ca băieţii şi fetele să experimenteze diferit traumele şi acest lucru poate duce la o dezvoltare a unui tratament diferenţiat. ” Mai mult, a adăugat că stresul resimţit de fete poate fi motivul pentru care perioada de pubertate apare mai devreme în cazul lor.
Aceste concluzii îi pot ajuta pe neurologi să înţeleagă modul în care femeile şi bărbaţii experimentează emoţiile.