Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, îşi doreşte să continue Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, însă vrea un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, chiar dacă acest lucru ar necesita noi negocieri cu Bruxelles şi cu Moscova, a afirmat câştigătorul alegerilor prezidenţiale într-un interviu acordat TVR, conform stiripesurse.ro De asemenea, a afirmat, îşi doreşte negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene, însă în format 5+2, fără participarea României.
Dodon a reiterat că prima sa vizită în calitate de şef al statului va fi la Moscova, a doua la Bruxelles şi a treia la Bucureşti.
„Noi trebuie să facem primii paşi în direcţiile în care avem probleme de rezolvat. Acum avem mai multe probleme de rezolvat în legătură cu Federaţia Rusă.Voi fi apoi şi la Bruxelles, unde iarăşi avem probleme de rezolvat. Şi a treia vizită va fi la Bucureşti”, a mai spus liderul socialist.
Preşedintele ales al Republicii Moldova a mai spus că alegerile prezidenţiale au fost „cele mai curate” din ultimii 7 ani şi că acest lucru a fost recunoscut de mai multe organizaţii internaţionale. A reproşat, însă, Bucureştiului că a pus la dispoziţie autobuze studenţilor din Republica Moldova pentru ca ei să poată vota.”Nu e cumva o implicare a României în problemele interne ale Republicii Moldova?”
De asemenea, a spus că este nemulţumit de atitudinea demnitarilor români care tratează Republica Moldova „ca pe o soră mai mică” şi a mai afirmat că Bucureştiul trebuie să dovedească faptul că nu sprijină mişcări unioniste în Republica Moldova.
„„Eu niciodată nu am fost anti-român. Eu nu sunt antiromân şi nu voi fi antiromân. Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune. Suntem fraţi, dacă doriţi. Suntem fraţi. Fraţi-fraţi, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent, suveran. Şi sper foarte mult ca aceeaşi abordare să fie faţă de ţara mea, faţă de Moldova.,”a declarat Dodon. „Nu am fost niciodată anti-român, ci anti-unionist.”
Igor Dodon a mai precizat că el consideră responsabile mişcările unioniste de la începutul anilor ’90 pentru izbucnirea conflictului din Regiunea Transnistreană şi prevede că, în aproximativ doi ani, problema regiunii din stânga Nistrului va putea fi rezolvată, mai ales în contextul în care evoluează politica regională a Balcanilor. Cu toate acestea, din cauza mişcărilor unioniste, crede că România nu ar trebui să participe la aceste negocieri.
Dodon reafirmă faptul că prima vizită în calitate de preşedinte o va face la Moscova, iar pe cea de a doua la Bruxelles. Abia apoi va vizita Bucureştiul. Motivul: merge întâi în locurile unde sunt probleme de rezolvat. „Noi trebuie să facem primii paşi unde avem mai multe subiecte şi probleme de rezolvat. Noi acum avem foarte multe subiecte nerezolvate în relaţia cu Federaţia Rusă. Se referă la exporturi, la migranţi, la alte probleme. De aceea, prima vizită oficială va fi la Moscova. A doua o planific să fie la Bruxelles, cu care, de asemenea, avem relaţii bilaterale pe care trebuie să le rezolvăm în regim de urgenţă. A treia va fi în România.„
Igor Dodon afirmă că, potrivit istoriei, dar şi Constituţiei Republicii Moldova, în Moldova se vorbeşte limba moldovenească: „Eu consider că cetăţenii acestui stat, aici, de sute de ani, din secolul 14, s-a vorbit limba moldovenească. Avem istoria noastră, istoria Moldovei. Avem Constituţia noastră. Constituţia Republcii Moldova, art 13 spune foarte clar că în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, eu respect Constituţia.„
De ce România nu semnează acordul de frontieră cu Republica Moldova? – întreabă Igor Dodon. „Noi nu avem semnat acord de frontieră între Moldova şi România. Păi haideţi, dacă ne stimăm reciproc ca state independente şi nu avem alte gânduri ascunse, de lichidare a statalităţii Republicii Moldova, haideţi să ne stimăm unii pe alţii”, spune noul preşedinte de la Chişinău.
Igor Dodon subliniază că importante sunt interesele Republicii Moldova, iar ideea că ar fi apropiat de Moscova aparţine oponenţilor săi politici: „Ce înseamnă că suntem apropiaţi de guvernul de la Moscova? Este, cred, o etichetare pe care au încercat oponenţii mei politici să mi-o aplice pe parcursul ultimilor ani. Eu nu sunt pro-rus sau pro-european. Nu sunt pro-român şi nu sunt pro-ucrainean. Eu sunt pro Moldova. În capul mesei trebuie să stea intersele Republicii Moldova. Nu ascund, am relaţii destul de bune cu mai multţi oficiali din Federaţia Rusă. Da, am avut întrevederi cu preşedintele Federaţiei Ruse, cu speaker-ul Dumei de Stat” . Dodon spune că pledează pentru relaţii bune cu oficiali din Uniunea Europeană. „Avem semnate acorduri şi cu partide din Uniunea Europeană. […] Am spus de mai multe ori că suntem gata să intrăm în Internaţionala Socialistă şi în Partidul Socialiştilor Europeni. Suntem pentru o relaţie bună cu Uniunea Europeană”.
Dodon mai spune că nu exclude lansarea unor negocieri trilaterale: Uniunea Europeană-Federaţia Rusă- Republica Moldova pentru a reveni pe piaţa Federaţiei Ruse cu produse.
Igor Dodon spune că se va concentra pe reforme şi va fi un preşedinte implicat: „Preşedintele Dodon nu va fi ca Timofte: să stea în birou şi o dată în jumate de an să dea 50- 60 de distincţii de stat. Noi vom insista pe promovarea reformelor şi pe agenda pe care ne-am propus-o.”
Dodon spune că în mandatul său vrea ca Republica Moldova să profite de Acordul de Asociere cu UE şi de experienţa europeană pentru a face reforme în ţară, să implementeze acquis-ul comunitar, dar să restabilească şi relaţiile economice cu Rusia.
Dodon spune că acest lucru este posibil, atâta timp cât nu se vorbeşte de integrarea în Uniunea Euro-Asiatică, care ar presupune denunţarea Acordului de Asociere cu UE. Or, lucrul acesta preşedintele nu îl poate face în acest moment. Dodon a explicat că evoluţiile ulterioare depind de următoarele alegeri parlamentare (extraordinare în 2017 sau ordinare în 2018) , iar dacă va fi nevoie se va organiza un refernedum pentur ca cetăţenii să decidă încotro va merge ţara – în est sau în vest.
Dacă preşedintele ţării ar putea să denunţe Acordul , eu, în calitate de preşedinte, aş organiza un referendum mâine, aş afla opinia poporului, şi cum va decide poporul aşa va face preşedintele.
Despre ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia şi Transnistria, Dodon spune că voturile de acolo nu au influenţat rezultatul final al alegerilor, pentru că în stânga Nistrului au votat doar 17 mii de cetăţeni, iar diferenţa dintre el şi Maia Sandu este de peste 70 de mii de voturi.
„Ce s-a întâmplat în România, unde guvernul român, din banii contribuabililor români, a achitat transportul pentru studenţi? (guvernul român a plătit transportul studenţilor moldoveni pentru ca aceştia să ajungă să voteze, n.r) Este oare aceasta o implicare în treburile interne ale Republicii Moldova sau nu? „, spune Dodon.