mugurel-amaritei-transplant

Situaţia centrelor de transplant din ţară, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat verificări şi a acuzat presiuni politice pentru acreditări, pune bolnavii de pe listele de aşteptare în situaţia în care nu ştiu dacă vor mai beneficia de transplant. MEDIAFAX vă prezintă cazul unui tânăr din Iaşi.

Mugurel Amariţei are 35 de ani şi în 2011 a fost diagnosticat cu insuficienţă respiratorie acută. De atunci a mai primit alte şase diagnostice, printre care bronhopneumopatie obstructivă cronică. Starea de sănătate i s-a agravat, iar în prezent, plămânii lui funcţionează la o capacitate de doar 17%, fiind dependent de un aparat de oxigen. În vara anului 2015 medicii i-au spus că singura soluţie este un transplant pulmonar.

“Am primit vestea ca o palmă dată aşa, ca o căzătură la pământ că e foarte greu să te imobilizezi la pat şi să nu mai poţi să faci nimic din tot ce ştii că făceai.”, povesteşte Mugurel. A crezut că poate merge la Viena pentru operaţie, însă între timp i s-a explicat că nu mai poate să se opereze acolo pentru că nu ar mai exista această înţelegere între România şi Austria pentru astfel de intervenţii chirurgicale.

În octombrie a aflat despre secţia de la Sfânta Maria din Bucureşti. “Am fost şi la Bucureşti, de două ori am fost, în două rânduri, am făcut analize. Am făcut tot ce a fost necesar, pe cheltuiala mea. Nu m-a ajutat nimeni cu nimic, nimeni nu mi-a dat un ban. Ministerul Sănătăţii nu a avut nicio treabă cu analizele. Astea au trebuit făcute, au fost făcute gratis, dar drumul la Bucureşti, statul acolo, cazarea, astea au fost plătite de mine”, spune Mugurel.

Totul s-a întâmplat în urmă cu o lună, iar acum aştepta să i se spună când să se prezinte la transplant.“Am vorbit cu medicul anestezist, mi s-au luat datele, mi s-a spus în ce constă, ce e de făcut, care sunt paşii până la transplant şi a rămas să mă contacteze când trebuie să ajung la Bucureşti să fac paşii aceştia până la operaţie”, povesteşte Mugurel.

“Eram foarte bucuros că am spus că nu sunt cheltuielile aşa mari, e aproape, în România, pot, mai uşurează mersul, cu banii. Şi nu a durat mult şi m-am trezit că nu se mai fac nici aici”.

Tânărul locuieşte cu mama sa pentru că nu poate să se descurce singur. “La început, într-adevăr, mi-a fost foarte greu pentru că mă panicam şi eu nu ştiam ce să fac, pe ce să pun mâna, mă pierdeam cu totul. Când este răcit câteodată şi mai face crize de astea, nu-i mai spun lui, dar mă trezesc noaptea să văd dacă mai răsuflă”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, Maria Coţofanu, mama lui Mugurel.

Mugurel aşteaptă acum un răspuns de la Ministrul Sănătăţii. „Să ştiu cam cât mai durează până se rezolvă. Încă un an? Ca să ştiu cum să caut să mai trăiesc un an, dacă pot”.

Ministerul Sănătăţii a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.) privind posibile stări de conflict de interese şi nereguli la Agenţia Naţională de Transplant (A.N.T.), toate centrele de transplant urmând a fi verificate, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii. Vlad Voiculescu a declarat că există suspiciuni că Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti a fost acreditat pentru transplantul pulmonar sub presiuni politice, iar intervenţiile ar pune viaţa pacienţilor în pericol.

În replică, managerul Spitalului Sf. Maria, doctorul Narcis Copcă, a anunţat că a depus, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, pe care îl acuză că a refuzat să plătească un transplant, iar pacientul a murit.

„El acum face o perdea de fum pentru a-şi asigura, nu mai vrea să răspundă pentru că probabil a sperat să nu fie niciun deces pe această listă. Iată ca din nefericire pe 10 octombrie a fost acest deces deşi în luna septembrie a fost întrebat de către doctorul Zota privind existenţa unui plămân la Spitalul de Uregnţă şi dacă putem să îl montăm pacientului aflat într-o stare critică. Dânsul a refuzat. Dacă a refuzat să plătească acest serviciu, de ce trebuie să răspundem noi pentru refuzul dânsului neexprimat într-un document, într-o acuzaţie, în orice? A trimis ieri Inspecţia Sanitară de Stat să controleze transplantul în acest spital. Inspecţia nu a găsit nicio deficienţă acestui spital. Tot ce spune dânsul sunt declaraţii, nu are niciun document să susţină”, a mai precizat, pentru MEDIAFAX, Narcis Copcă.

Cât priveşte transplantul în străinătate, acesta nu este legat de Agenţia Naţională de Transplant, spune Victor Zota, coordonator ANT. Acesta îl îndeamnă pe Mugurel ca, prin medicul curant, să înainteze dosarul Direcţiei Sanitare Iaşi, care este obligată să facă licitaţie internaţională pentru fiecare pacient care urmează să fie tratat peste hotare. „Legea spune că se poate pleca în străinătate la tratament de transplant dacă pacientul respectiv are recomandare pentru aşa ceva. (…) Asta nu înseamnă că o să câştige AKH sau Viena, poate câştiga Hanovra sau orice alt centru din Europa. Problema este că sunt cinci persoane pe lista de aşteptare de acolo şi nu ştiu dacă AKH mai primeşte mai mult de cinci persoane”, a afirmat Victor Zota, pentru agenţia MEDIAFAX.