euro - spaga

Adrian Mladin, fost primar al localităţii Jilava şi martor denunţător în dosarul de corupţie al fostului ministru de Interne Cristian David, a spus, miercuri, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, că, împreună cu consilierul fostului ministru, în februarie 2008, a fost la bancă, a scos 500.000 de euro în numerar şi au plecat spre sediul ministerului, geanta cu bani fiind lăsată în biroul demnitarului, conform news.ro

Adrian Mladin, adus de la penitenciarul Rahova în boxa condamnaţilor, a arătat că-şi menţine declaraţiile date la DNA şi că îl ştie din 2005 pe Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al ministrului, în timp ce el era consilier în Corpul de control al primului ministru.

„Am legat o relaţie de prietenie şi de afaceri. În 2007, printr-un alt prieten, am cunoscut-o pe Cecilia Ştirbulescu, de la care am cumpărat drepturile litigoase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Am apelat la Niţescu cu intenţia clară de a apela la şeful său, Cristian David, ca, la rândul lui, să vorbească cu Cristinel Bîgiu, care era prefect de Buzău şi care ne putea facilita retrocedarea. Deşi îl cunoşteam şi eu pe David Cristian nu îmi permiteam să discut cu el aceste lucruri”, şi-a început Adrian Mladin declaraţia la instanţa supremă.

El a explicat cum lucrurile „au început să se mişte” în urma intervenţiilor pe lângă persoanele decidente.

„Iniţial am fost la Bîgiu în audienţă, însă acesta a refuzat să mă ajute. Am luat legătura cu Niţescu să intervină pe lângă David. Am fost apoi cu Niţescu la Bîgiu după intervenţia lui David. Bîgiu era serviabil. Ştiu de la Niţescu şi de la Bîgiu, care mi-a relatat ulterior, că a intervenit David. Am început să ne vedem frecvent în această formulă. Eu am rămas în legătură directă cu Bîgiu. El a început să facă intervenţii la persoanele decidente pentru că lucrurile începuseră să se mişte”, a continuat fostul primar.

Mladin a povestit cum, la un moment dat, Bîgiu nu a mai deţinut calitatea de prefect, era preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), însă persoana care l-a înlocuit „asculta” de acesta.

„Toate cererile şi demersurile mele au fost admise. Intervalul de timp în care am reuşit să recuperez terenurile a fost de câteva luni. Ştirbulescu încerca să le recupereze de 12 ani”, a mai arătat fostul primar.

Mai departe, el a relatat că Bîgiu i-a solicitat în schimbul serviciilor foloase materiale.

„Am vorbit într-o cafenea şi am stabilit, până să se emită titlul de proprietate, să îi virez un milion euro şi să îi dau un teren foarte valoros de 14.085 de metri pătraţi. Discuţia cu terenul a avut loc după emiterea titlului. Bîgiu mi-a mai solicitat 10.000 de metri pătraţi, pentru că era campanie electorală. A mai cerut 150.000 euro cash şi încă un teren în localitatea în care eram primar, dar i-am spus că deja era prea mult. Suma de un milion de euro şi restul nu au fost transferate pe numele lui Bîgiu, ci lui Gheorghe Doloiu, sub aparenţa unor tranzacţii imobiliare. Terenul de 14.085 de metri pătraţi a fost transferat printr-un contract de vânzare-cumpărare, dar eu nu am primit niciun ban. Suma de un milion de euro am transferat-o lui Doloiu printr-un contract. Doloiu, pe lângă faptul că a participat la toate discuţiile cu Bîgiu, s-a ocupat de supravegherea tuturor sarcinilor pe care mi le-am asumat”, a completat martorul.

În continuarea declaraţiei, Mladin a arătat că, la una dintre întâlniri, Doloiu s-a prezentat cu finul primarului din Buzău, cu care trebuia să încheie un contract fictiv pentru un teren din Buzău, tot fără bani.

„După ce s-au făcut cadastrele am găsit cumpărător dispus să cumpere la un preţ bun şi atunci pretenţiile lui Bîgiu şi Doloiu au crescut foarte mult. A început şi un şantaj: pentru suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi m-au pus să semnez un antecontract de vânzare-cumpărare sub ameninţarea că vor iniţia un litigiu pentru a bloca cartea funciară pentru toate terenurile şi vor anula titlul de proprietate. Din acel moment, nu mai puteam vinde fără Doloiu. Menţionez că acest antecontract pentru 10.000 de metri pătraţi era un instrument de control şi şantaj pentru că eu înscrisesem 59.000 de metri pătraţi, dar înscrisesem şi cei 10.000, suprafaţă ce nu era individualizată în suprafaţa respectivă. Eu nu puteam să vând fără acceptul lui Doloiu, că el figura în acte”, a mai arătat Mladin.

El a explicat cu lux de amănunte că, pentru a vinde acest teren, a apelat la naşul său, care a cumpărat 59.000 de metri pătraţi.

„I-am cerut lui Doloiu să renunţe la antecontractul de vânzare-cumpărare pentru a putea profita amândoi de pe urma vânzării terenului. Naşul Diaconescu a vândut terenul cu şapte milioane de euro, bani care mi-au fost viraţi mie în întregime. Bîgiu şi Doloiu au avut pretenţia să le dau o parte din sumă. Le-am zis că le-am dat deja 14.000 de metri pătraţi, dar au insistat şi m-au ameninţat cu litigii, am fost de acord să le dau un milion de euro, sumă pe care am virat-o în contul lui Doloiu. Discuţia a avut loc într-un local din Piaţa Alba Iulia şi imediat am mers la bancă şi am făcut viramentul. Le-am zis că am şi alte obligaţii, dar nu au vrut să înţeleagă să micşoreze suma”, a mai arătat martorul.

El a relatat cum a cumpărat alţi 10.000 de metri pătraţi de teren, cu 750.000 de euro, şi i-a revândut cu un milion de euro.

„Lângă terenul meu, un anume Neagu avea zece mii de metri pătraţi, era vicepreşedinte al Consiliului Local Buzău. Am discutat cu Bîgiu care-l ştia pe Neagu. Dezvoltatorul voia şi cei 10 mii de metri pătraţi. I-a cumpărat cu 750 de mii euro şi am revândut terenul către dezvoltator cu un milion de euro. Profitul l-am împărţit cu Bîgiu, aşa cum mi-a pretins acesta. I-am dat aproximativ 200 de mii de euro”, a completat fostul primar.

Mladin a mai arătat că a menţinut legătura cu Niţescu, care îi solicitase 500.000 de mii de euro pentru ministrul David.

„În 2008 m-am întâlnit în faţa băncii, am scos din cont banii în hârtii de 500 de euro, Niţescu a pus banii într-o servietă neagră din pânză şi ne-am deplasat la Ministerul de Interne. Niţescu era cu maşina de serviciu şi cu şofer. La sediu am mers la biroul ministrului David, Niţescu a lăsat servieta, iar eu am rămas în anticameră. Am văzut când Niţescu a intrat în biroul ministrului, ştiam biroul, şi a ieşit fără servietă. Am avut siguranţa că suma a fost predată ministrului. De altfel, ministrul David mi-a confirmat într-o întâlnire electorală de la Chiajna că este în regulă după ce l-am întrebat dacă totul e bine după discuţia cu Vali Niţescu. Niţescu a cerut şi el 330.000 de euro în contul socrului său, Grigorie Cornel. Lui i-am dat cash aproximativ 200.000 de euro precum şi două autoturisme. Un BMW X3 şi un Lexus”, a mai spus fostul primar din Jilava.

El a povestit că în 2009 l-a invitat pe Niţescu la propria nuntă, dar acesta nu a venit şi a motivat că soţia sa este supărată pe Mladin.

„Motivul era că, pe lângă sumele date anterior, i-am mai dat 130.000 de euro, dar ulterior i-am spus lui şi lui Bîgiu că am prea multe obligaţii şi i-am cerut să-mi dea banii înapoi. Niţescu mi-a dat mare parte a sumei înapoi, dar relaţiile dintre noi s-au răcit. În 2013, m-am întâlnit cu Doloiu la Marriott. Încerca să dea vina pe Bîgiu. Dar el a făcut aceleaşi presiuni pentru a le da bani. A rămas că vom discuta în trei, dar nu s-a mai întâmplat, iar în 2014 am formulat denunţ la DNA”, a încheiat Mladin.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 decembrie, când va continua audierea lui Adrian Mladin şi vor urma întrebările avocaţilor.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, pe 16 iulie 2015, pe Gheorghe Doloiu, acuzat de spălare de bani, pe Cristian David, acuzat de luare de mită, pe Valeriu Niţescu, acuzat de trafic de influenţă şi spălarea banilor şi pe Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, acuzat de spălare de bani.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Niţescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectivă ar fi fost pretinsă şi primită de David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legătura cu Marian Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în acest sens.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne şi Reformei Administrative, ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană 600.000 de euro.

Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, Cristinel Bîgiu ar fi pretins de la denunţător 1.000.000 de euro şi ar fi primit, într-un final, 700.000 de euro. Bîgiu ar fi dispus totodată ca transferul banilor să se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi şi întâmplat după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 hectare.

Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate.

Cristian Bîgiu a fost condamnat, pe 3 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.

Instanţa a dispus şi confiscarea celor 75.000 de euro de la Cristinel Bîgiu. În acelaşi dosar, Georgian Surdu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

De asemenea, Bîgiu a fost condamnat, pe 5 aprilie, de magistraţii Tribunalului Călăraşi, într-un alt dosar, la cinci ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, doi ani de interzicere a unor drepturi şi confiscarea specială a sumei de 45.000 de lei, sentinţa nefiind definitivă.

Totodată, magistraţii au decis să prelungească măsura controlului judiciar în cazul lui Bîgiu, până la rămânerea definitivă a sentinţei.