copii-kinder

Reportajul jurnaliştilor de la The Sun, care arată copii exploataţi prin muncă în România, ar fi o invenţie. Este ceea ce susţine acum mama celor doi minori care apar în imagini. Jurnaliştii britanici spuneau în reportaj că o femeie din Carei şi copiii ei sunt folosiţi de o importantă companie să asambleze jucării pentru surprizele din ouăle de ciocolată. O echipă Digi24 a stat de vorbă cu femeia care apare în reportajul britanicilor. Aceasta susţine că totul este o înscenare că a acceptat să apară în filmare cei doi copii doar pentru că i s-a promis că soţul ei va primi un loc de muncă în Marea Britanie. Acum, DIICOT, ITM şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Satu Mare fac anchete în acest caz.

Nick Parker, corepondent The Sun: Poţi să-mi spui de cât timp munceşti la aceste ouă, la tine acasă?

Timea Jurj: La aceste ouă de o lună, la aceste jucării de un an.

Nick Parker, corepondent The Sun: Te ajută şi copiii tăi?

Timea Jurj: Da.

Nick Parker, corepondent The Sun: Adică este o afacere de familie?

Timea Jurj: Da.

Nick Parker, corepondent The Sun: Cu cât vă plătesc pentru o pungă de mărimea aceasta?

Timea Jurj: Cu 14 lei.

Nick Parker, corepondent The Sun: 14 lei?

Timea Jurj: Da.

Nick Parker, corepondent The Sun: Ştii cât înseamnă asta în lire?

Timea Jurj: Trei lire.

Nick Parker, corepondent The Sun: Şi cât timp îţi ia să le faci?

Timea Jurj: Trei zile.

Nick Parker, corepondent The Sun: Nu singură. Şi cu copiii.

Timea Jurj: Da. Şase, şapte, opt ore.

Nick Parker, corepondent The Sun: Este o muncă foarte grea, nu-i aşa?

Timea Jurj: Da, mâinile mele …

Nick Parker, corepondent The Sun: Eşti obosită?

Timea Jurj: Da.

Nick Parker, corepondent The Sun: Dar copiii, muncesc şi ei la fel de mult?

Timea Jurj: Da, băiatul da.

Nick Parker, corepondent The Sun: În Anglia, un ou se vinde cu cât primeşti tu pentru toate acestea. Crezi că este muncă forţată? Da? Eşti mulţumită să facă asta? E tot ce poţi să faci?

Timea Jurj: Soţul spune că totuşi este mai bun decât nimic. Mai bine decât nimic.

Femeia susţine acum că reportajul a fost o înscenare.

Timea Jurj: El a spus că să nu îl bag în seamă. Eu am stat aici şi a pus copiii… Că repede, repede, acolo lângă mami. Nişte poze, să facem nişte poze să promovăm…

Christian Jurj: Vor sa promoveze jucăriile. Soţia făcând jucării acasă, fiind pensionară de boală nu poate să lucreze altfel, doar acasă. Mai făcea câte o dată. Nu ne-am dat seama. Ei zâmbind, mai făceau încă o poză. A fost un interviu în limba engleză cu soţia. Şi eu eram acolo, înţeleg şi eu engleza dar nu chiar aşa.

Timea Jurj: Nu a fost vorba de bani sau de ceva de genul asta. Ei au spus că se oferă să-l ajute pe soţul să meargă în Anglia.

 

Inspectorii ITM Satu Mare spun că niciunul din membrii familiei care apare în reportaj nu figurează ca angajat al firmelor care produc şi distribuie jucăriile, aşa cum susţine reportajul The Sun. Au ajuns la această concluzie după ce au verificat registrele de evidenţă a salariaţiilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă, spun inspectorii ITM Satu Mare. Firmele au fost verificate în 2014 şi 2015 şi nu s-au găsit nereguli în aceste ocazii.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Satu Mare au mers la familia Jurj din Carei şi au luat o declaraţie mamei. 

Mariana Dragoş, directoarea DGASPC Satu Mare: „Nu se confirmă situaţia prezentată în articol. Din contră, copiii frecventează şcoala, există documente în acest sens, nu se pune problema ca 13 ore pe zi să fie supuşi la asemenea activităţi.”

Monica Radu, reprezentanta Direcţiei Publice de Asistenţă Socială din Carei: „Nu se pune problema de sclavie sau de exploatare, sau mă rog, aşa cum au spus că ar avea probleme copiii.”

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă spun că femeia nu are contract de muncă cu fabrica de asamblare. Nu au reuşit însă să stea de vorba cu Timea Jurj.

Ioan Flore, purtătorul de cuvânt al ITM Satu-Mare: „Cu colegii noştri şi cu inspectorul de la poliţie… A refuzat să deschidă uşa, probabil speriată de agitaţia prea mea. Dacă totuşi va recunoaşte că a lucrat (ilegal – n.r.) pentru angajator riscă o sancţiune între 500 şi 1.000 de lei.”

La solicitarea Digi24, compania incriminată în reportajul The Sun, a oferit o reacţie. „Suntem consternaţi şi îngrijoraţi de acuzaţiile privind practici inacceptabile în România, privind comportamentul unuia dintre furnizorii noştri, apărute în presă. Ferrero are un cod strict de conduită, prevăzut în contractele cu furnizorii. Confirmăm că lucrăm cu Romexa şi Preloegis. Vom analiza aceste acuzaţii”, scrie în comunicatul Fererro.

Romexa, distribuitoarea ouălor de ciocolată cu jucărie în România, spune că a subcontractat unei firme din Carei asamblarea jucăriilor de plastic. „Romexa S.A. nu are și nici nu a avut vreun indiciu cu privire la desfășurarea de activități ilicite de către firmele terțe prestatoare, nefiind admisă colaborarea cu prestatori care execută asamblarea în alte locuri decât în cele declarate și autorizate, condamnând orice formă de discriminare și exploatare, în special a copiilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii firmei subcontractoare din Carei nu au putut fi contactaţi pentru a lămuri situaţia.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism face verificări în cazul informaţiilor din reportajul The Sun privind familia din judeţul Satu Mare care şi-ar folosi copiii la ambalarea jucăriilor. Procurorii DIICOT vor verifica dacă informaţiile sunt reale. Dup[ ce vor sta de vorbă cu membrii familiei vor stabili dacă se impune o cercetare penală pentru fapte de exploatare a minorilor sau dacă este vorba de o comunicare de informaţii false.

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată. „Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România, probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, citată în articolul The Sun.

Familia Jurj ar fi implicată în proces. La asamblarea jucăriilor participă Timea (30 de ani), soţul ei Christian (41 de ani) şi copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani), susţin jurnaliştii de la The Sun. „Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, spun jurnaliştii britanici că le-ar fi declarat Christian Jurj.

În această vară, un alt reportaj realizat în România de postul britanic SkyNews a provocat valuri. Jurnaliştii susţineau că ar fi vorbit cu presupuşi traficanţi de arme din Romania, pe care i-au filmat cand îşi prezentau marfa. Ancheta a ajuns, de asemenea, obiectul unui dosar penal al DIICOT. Procurorii îi acuză pe presupuşii traficanţi că ar fi lucrat după un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici. Cei trei au fost puşi sub acuzare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi comunicarea de informaţii false. În plus, ancheta jurnalistică este verificată şi de CNA-ul britanic – în urma a peste 190 de sesizări trimise de cetăţeni romani. Procurorii români au făcut trei solicitării către colegii lor britanici pentru a-i audia pe jurnaliştii SkyNews. Până acum nu au primit răspuns.