gabriel-oprea

Cu DNA-ul suflandu-le in ceafa, tot mai multi dintre initiatii sistemului au ajuns acum sa isi ia masuri de prevedere la limita paranoii, atunci cand este vorba „sa mance si gura lor ceva”. Asa ca, in multe structuri, s-a cam pus capat, desi cu mare regret, la privilegiile de care se bucurau sefii pana acum. Iata insa ca, in timp ce vechile „fratii” de chestori si generali au cam fost spulberate ca popicele, altele apar peste noapte in locul lor.

Iar de departe, situatia cea mai exploziva este cea de la Inspectoratul General de Aviatie din cadrul Ministerului de Interne, acolo unde, dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, se poate vorbi deja de un jaf generalizat. Lucru confirmat si de primele concluzii ale unui raport incendiar al celor care ancheteaza, printre altele, triplarea veniturilor celor de la conducere, intr-un singur an de zile. De asemenea, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, alte piste verificate acum se refera la presiunile facute de fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru numirea pe functii a unor oameni de casa ai acestuia adusi de la Ministerul Apararii Nationale, „sarabanda” imputernicirilor succesive, aservirea Biroului de Control Intern si chiar, nu in ultimul rand, complicitatea unora dintre ofiterii DIPI sau a celor din corpurile de control la aceasta stare de fapt.

Si daca sunt luate acum in vizor si modul de acordare a decoratiilor, totusi, greul anchetei cade pe modurile de-a dreptul halucinante prin care au fost incarcati „fluturasii” de salarizare a unor smecheri din sistem cu cateva mii bune de euro pentru fiecare, luna de luna.

„Stapanii casutelor”

Iata ca, tocmai cand „ultimii mohicani” din cei care au invartit „casutele” cu organigrama structurilor apartinand Ministerului de Interne ani de zile cred ca se pun la adapost fugind la pensie, zilele acestea, ca sobolanii care parasesc corabia, o noua ancheta declansata in forta dupa dezvaluirile din „National” poate sa le dea peste cap planurile de retragere. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, prioritatea este acum sa se verifice „modul cum Gabriel Oprea a reusit sa il impuna la conducerea Insectoratului General de Aviatie pe generalul de flotila aeriana Ion Cristinel Reliu si daca demnitarul a obligat, prin amenintare, persoane cu functii de conducere din Ministerul de Interne sa accepte si sa semneze aceasta numire, desi cunosteau ca nu este legala si au incercat sa se opuna acestei numiri.” De asemenea, dupa cum reiese din documentele interne intrate in posesia noastra, se verifica si „cum a fost imputernicit timp de un an (de doua ori cate sase luni) pe functia de sef de stat major comandorul Colcigeanu Ion, avand in vedere suspiciunile ca acesta nu ar fi avut dreptul legal sa ocupe aceasta functie conform prevederilor din fisa postului (sa aibe ultimii trei ani calificativul foarte bine) si a faptului ca, in decembrie 2013, ofiterul a fost sanctionat, fiind retrogradat din functia de comandant al Unitatii Speciale de Aviatie Tulcea de catre un Consiliu de Judecata pentru „dezinteres in indeplinirea atributiilor si sarcinilor de serviciu si comiterea de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare”, masura care ar fi fost mentinuta in vigoare si de catre Curtea de Apel Bucuresti. In plus, tot in acest caz, alte fire duc spre rezolvarea misterului ce s-a intamplat cu plangerile penale care ar fi disparut ca prin minune, dupa instalarea la conducerea Inspectoratului General de Aviatie a oamenilor lui Gabriel Oprea. Iar „stapanii casutelor” din MAI vor avea de dat explicatii daca au semnat chiar ca primarul sau au „smenuit” din nou cu buna stiinta functiile de conducere.

„Umflatul fluturasilor”

Insa nu trebuie uitat ca aceasta ancheta a pornit dupa ce, luna de luna, cadre de conducere din cadrul „IGAV” au ajuns sa incaseze cate 300-400 milioane lei vechi, existand suspiciuni ca, in acest timp, veniturile trecute pe site-ul oficial erau disimulate. Astfel ca, acum se urmareste „verificarea foilor de zbor si stabilirea rolului fiecaruia in cadrul echipajului si timpilor efectivi cand acestia s-au aflat la mansa astfel incat timpii adunati de pe foile de zbor in baza carora s-au efectuat platile salariilor sa corespunda cu timpul inregistrat in Registrul de cronometraj”. Si asta pentru ca „sunt situatii cand, desi elicopterul nu are decat 2 locuri la mansa, in elicopter au participat la un singur zbor 6-8 piloti si 3-4 mecanici, conform acestui document”! O alta intrebare la care se cauta acum raspuns este „de ce se efectueaza incercari zilnice de 15-20 minute la elicopterul VIP, desi nu se efectueaza misiuni cu acesta precum si rolul fiecarui membru al echipajului, de exemplu Ion Cristinel Reliu si Machidon Laurentiu, desi la mansa sunt alti piloti sau la bord inca un inginer care participa la zbor”. Insa aceste „dublari” pe posturi poate reprezenta un bun mijloc de a se incarca fluturasele de salarii cu sume considerabile.  Pentru ca, dupa cum arata documentele, „ in anii 2015-2016 numarul mecanicilor si al inginerilor care semneaza fisele de reparatii s-a dublat fata de anul 2014, pentru acelasi tip de lucrari si cu aceeasi dificultate”. Iar daca toti acestia chiar ar participa efectiv la lucrari, atunci, fizic vorbind, pur si simplu nu ar avea loc nu doar in elicopter, dar nici macar in jurul sau. Insa asa, se pare ca toata lumea „papa” de pe ce se trece in actele unde, de altfel, mai figureaza efectuarea de lucrari specifice MSTA in fiecare zi, desi elicopterul VIP nu participa la misiuni. Asta in timp ce Unitatea Speciala de Aviatie Cluj Napoca nu are elicopter din luna martie iar Unitatile Speciale de Aviatie din Caransebes si Iasi nu au avut elicoptere pentru perioade de 20-25 de zile, desi existau elicoptere disponibile. Dar care au fost tinute la Bucuresti, sa zboare sefii cu ele, ca sa-si umfle veniturile, unele cu mult mai mari decat cele ale salvatorilor SMURD care chiar isi pun propriile vieti in pericol in fiecare zi.

„Nasul si cu finul”

Ancheta pare sa vizeze insa si „bucataria interna”, ramanand de vazut daca pozitia suspectata ca prea „toleranta” a ofiterului DIPI de obiectiv s-ar putea datora faptului ca fiica nasului sau de cununie este inginer tocmai la Inspectoratul General de Aviatie si beneficiaza de un venit lunar considerabil. Asta in timp ce nasul sau ar fi fost imputernicit de catre Colcigeanu pe functia de sef birou Control Intern, adica direct subordonat, pana cand a iesit la pensie in detrimentul altui ofiter care se afla deja pe aceasta functie!

 

Sursa: national.ro