parlament

Aleșii care vor fi trimiși de români în Parlament la alegerile din 11 decembrie vor fi probabil cei mai bine plătiți ”oameni ai muncii” din întreaga țară, scrie libertatea.ro

Ei vor avea de venit la servicu cel mult două zile și jumătate pe săptămână. Deci vor munci cel mult 20 de ore pe săptămână, ca de altfel și cei care sunt acum senatori și deputați, iar asta în timp ce la nivel teoretic ar trebui să muncească 40 de ore pe săptămână, câte 8 ore timp de cinci zile lucrătoare.

Iar pentru acest ”efort” al aleșilor, românii vor scoate bani grei din buzunar. Un parlamentar nu va pleca la sfârșitul lunii acasă cu mai puțin de 5.000 de lei. La acești bani se adaugă diurna de ședință, 100 de lei pe zi, suma forfetară echivalentă cu o indemnizație și jumătate, 12.000 de lei și cei 4.000 de lei pe care-i primesc pentru cazarea în București.

Un senator sau un deputat vine la serviciu lunea la ora 16.30 și pleacă acasă cel mai târziu miercurea la ora 13,30, asta dacă sunt situații să le zicem extraordinare.

Aleșii mai fac și ”coțcării”, întrucât, chiar dacă nu sunt la muncă, ei sunt trecuți prezenți de către unii colegi care dau pe la Parlament sau chiar de către angajații acestora. Asta, pentru a lua cei 100 de lei, bani ce reprezintă indemnizația de ședință.

Indemnizaţii lunare brute ale parlamentarilor

– preşedinte Camera Deputaților și Senat – 8.817 lei
– vicepreşedinte – 8.122 lei
– secretar / chestor / şef de comisie/ lider de grup parlamentar – 7.643 lei
– vicepreşedinte comisie – 7.168 lei
– secretar comisie – 7.080 lei
– deputat-senator – 6.994 lei