apa-minerala

Nu mai este un secret pentru nimeni că una dintre cele mai importante resurse naturale, cu care România a fost binecuvântată, o reprezintă apa minerală. Toate forurile internaţionale admit că apa potabilă va deveni “valuta forte” a următoarelor decenii, urmare a degradării calităţii acesteia şi a mediului în general, conform stiripesurse.ro Deşi se anunţă o iminentă criză a apei, se pare că României îi lipseşte voinţa politică, sau tehnocrată în cazul nostru, pentru a păstra acest inestimabil tezaur în proprietatea Statului român. După scandalurile iscate la Compania Naţională a Sării, la Cuprumin şi alte entităţi deţinute de Ministerul Economiei, nori negri plutesc peste Societatea Naţională a Apelor Minerale, ultima companie a Statului român responsabilă de gestionarea ultimei resurse strategice aflate în proprietatea sa.

Ca un demers jurnalistic independent, am documentat următoarele situaţii din surse publice, respectiv site-urile Ministerului Economiei şi al SNAM S.A., dovadă că şi transparenţa are rolul ei. E drept că surse diverse ne-au semnalat interesul major al unor puternice firme străine de a controla decizia în cadrul SNAM, prin noul Consiliu de Administraţie, impus în urma unei selecţii „profesioniste”.

Primul semnal de alarmă este o coincidenţă interesantă: noul Consiliu de Administraţie al SNAM S.A. a fost recrutat şi selectat cu ajutorul unui anume expert Vasile Luţai, CEO la Quest Advisors, coleg la Institutul Aspen cu doamna Sorana Rodica Baciu, fost Secretar de stat în Ministerul Economiei şi responsabil de gestionarea activităţii SNAM S.A. Începe să fie interesant, este?

Dar să nu ne pierdem în detalii. Să vedem pe cine a selectat firma specializată, conform Ordonanţei 109, pentru noul Consiliu de Administraţie, în spiritul transparenţei şi eficienţei, care sunt (sau ar trebui să fie) imperativele guvernanţei corporative ale SNAM SA, în baza anunţului de recrutare.

Analizând comunicatul de presă al Ministerului Economiei, am putut afla cine sunt cei cinci administratori neexecutivi desemnaţi de minister: Mircea Dragoş Dascălu, Bogdan Constantin Andronic, Carmen David
Alexandra Cristina Popa, Cătălin Vlăduţ Popescu.

Să fim bine înţeleşi: vorbim despre oamenii care vor gestiona pentru următorii 4 ani destinele celei mai premiate companii româneşti din portofoliul Ministerului Economiei (pentru al cincilea an consecutiv SNAM S.A. se află pe locul 1 în topul firmelor din Bucureşti din punct de vedere al profitului). Adică nu discutăm despre o “gaură neagră” pentru Bugetul de stat, ci despre un relevant contributor la acest Buget.

Să începem cu preşedintele structurii: Dl. Dascălu este cetăţean german, dar locuieşte în Elveţia şi lucrează pentru respectabila Deloitte. Pe ce contracte şi în interesul cui sperăm că au aflat deja instituţiile care monitorizează activitatea SNAM şi nu numai. Din CV-ul Dumnealui (în limba engleză, pentru transparenţă) nu am putut spicui prea multe, dat fiind ca lipsesc unele pagini, însă am înţeles că între 2007 şi 2014 s-a ocupat de facilitarea investiţiilor străine în România, fapt care e posibil să îl fi recomandat pentru acest post, mai cu seamă că mulţi investitori sunt extrem de interesaţi de apa minerală românească, datorită cantităţii şi calităţii resurselor.

Să mergem mai departe, pentru că lucrurile devin şi mai interesante: Alexandra Popa, tot din pură întâmplare (fost) consilier al aceleiaşi doamne Secretar de Stat Sorana Baciu, a fost selectată de acelaşi domn Luţai (coleg la Institutul Aspen cu Doamna Baciu, şefa Doamnei Popa) pentru calitatea de membru în CA. Doamna Popa este economist, specializată finanţe şi marketing, dezvoltându-şi cariera mai cu seamă în domeniul bancar. Ce legătură ar fi între ingineria financiară studiată postuniversitar de Dna. Popa şi ultima resursă strategică şi regenerabilă a României, n-am putea spune. Sau cel puţin sperăm să nu existe. Cert e că tuturor ne e, zilnic, sete, şi de multe ori bem apă minerală. În fond, e şi asta o experienţă relevantă, nu?

Probabil că tot în spiritul transparenţei, şi doamna Carmen David a considerat că este normal ca doar cetăţenii români vorbitori de engleză să poată afla cine gestionează resursele strategice ale ţării. Dumneaei este un alt nou membru al Consiliului de administraţie al SNAM S.A. şi colegă a Dnei. Popa. Cele două nu sunt colege la minister, ci într-un alt Consiliu de administraţie – aţi ghicit, coordonat până la plecarea din Ministerul Economiei tot de dna. Sorana Baciu – şi anume BTT S.A. Nu avem încă multe detalii despre selecţia celor două şi în cealaltă companie de Stat, însă avem convingerea că totul este o pură coincidenţă, iar profesionalismul a fost unicul criteriu. Şi ce profesionalism! Din CV-ul în limba engleză al doamnei David am reţinut atât pasiunea pentru fotografie, cât şi licenţa în Drept obţinută imediat după 1990 la o universitate particulară. Nu sunt de neglijat nici avantajele competitive precum etica, loialitatea, comunicarea.

Situaţia devine şi mai interesantă pe măsură ce avansăm cu analiza noastră: în CA-ul SNAM a fost selectat şi domnul Bogdan Andronic, adjunctul structurii de privatizare a ministerului (Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului), doctor în ştiinţe economice la Iaşi. Ce se întâmplă cu doctoratele în ziua de azi vedem cu toţii, însă noi respectăm faptul că CV-ul Domnului Andronic este complet şi este scris în limba română. În cazul domniei sale alt aspect ni se pare foarte interesant a fi analizat de instituţiile specializate ale Statului: vă mai amintiţi de Doamna Alexandra Popa, colega Domnului Andronic atât la Ministerul Economiei (dumneaei consilier al Secretarului de Stat, dumnealui vicepreşedinte DPAPS), cât şi în Consiliul de Administraţie al SNAM? Ei bine, o minimă documentare legală ne indică faptul că două persoane angajate ale autorităţii tutelare a companiei (în cazul nostru Ministerul Economiei) nu pot deţine simultan calitatea de membru al Consiliului de Administraţie, conform OUG 109 din 2011 cu modificările şi completările ulterioare (Articolul 28 prevede, la alineatul 4, următoarele: “În cazul consiliilor de administraţie al căror număr de membri se încadrează în prevederile alin. (1), (deci în cazul SNAM S.A. – n.r) nu poate fi mai mult de un membru din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice.”). Nu ştim cum să numi, din punct de vedere legal, desemnarea în paralel a celor doi colegi în Consiliul de Administraţie, însă ştim bine că timpul va da răspunsurile cuvenite.

În fine, ultimul pe lista profesioniştilor aleşi de către Minister, este un oarecare Cătălin Popescu, inginer hidrotehnist, cadru universitar, ce pare să combine experienţele privată, academică şi instituţională. Dar să nu ne pripim! Pentru că analizând cele 5 CV-uri, ne-am pus o întrebare: care dintre cele 5 persoane menţionate respectă criteriile impuse de aceeaşi ordonanţă 109 din 2011 la articolele 28, alin. (3) şi 34, alin. (3)? Mai precis, care sunt cei doi membri ai consiliului de administraţie care să aibă studii economice sau juridice şi experienţă în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani”, şi care este membrul Comitetului de audit care “este independent şi are competenţă în contabilitate şi/sau audit”, conform OUG 90/2008, art. 47, alin. (1).

La fel ca şi la celălalt aspect de legalitate, probabil că există organe abilitate care analizează această situaţie. Tot ce sperăm noi, jurnaliştii de investigaţii, este să nu fie prea târziu pentru noi şi copiii noştri. Ar fi păcat să cumpărăm de la străini apă scumpă, scoasă din adâncurile României. Vom continua ancheta în curând, pe măsură ce noi informaţii vor fi disponibile.