proiecte-imobiliare

Parlamentul a fost cuprins de beție legislativă cu efecte dramatice asupra bugetului de stat și a celor locale. Potrivit unei inițiative legislative adoptate, clădirile din cadrul proiectelor imobiliare noi vor fi scutite de taxe și impozite până la momentul vânzării sau închirierii lor, relatează digi24.ro

Plenul Senatului a adoptat, marţi, o propunere legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, potrivit căreia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiţi de plata impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile, construcţie nouă, scutirea urmând a se aplica de la momentul finalizării construcţiei până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei, informează News.ro.

Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptată de plen cu 50 de voturi ”pentru” şi 12 abţineri şi are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respective ”clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exlusiv în scopul comercializării”.

Scutirea se aplică de la momentul finalizării construcţiei până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei.

Iniţiatorul proiectului, senatorul Şerban Nicolae, precizează în expunerea de motive că dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii, în cadrul şi potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de producţie – o clădire, obţinând un produs finit destinat ulterior comercializării, ca marfă.

”În prezent, potrivit legii, după finalizarea construcţiei şi obţinerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite şi taxe locale, în vederea impozitării”, se mai menţionează în expunere, precizându-se că ”similitudinea dintre producătorul de imobile construite şi producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă”.

”Diferenţa, potrivit cadului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare/înmatriculare, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea şi impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcţiei, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, se mai arată în expunerea de motive.

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, apreciind că ”prevederea impusă este lipsită de precizie şi claritate”. În plus, spune Executivul, prin propunerea legislativă este afectat bugetul autorităţilor locale, fără ca iniţiatorul să menţioneze sursa de acoperire a acestor minusuri la bugetul local.

Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Votul a fost exprimat în contextul în care premierul Cioloș a avertizat public asupra faptului că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni, legate de diferite creşteri salariale, însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România, fie la reducerea investiţiilor.