Leon Dănăilă, renumitul neurochirurg care candidează din partea PNL pe primul loc la Senat, a afirmat, luni, după participarea la şedinţa Biroului Politic al PNL, că ”tehnocraţia este bună, dar este limitată, iar oamenii politici au vederi mai mari”, precizând că activitatea de cercetare l-a costat foarte mult şi că speră să ia mulţi exemplu de la felul în care şi-a condus activitatea, conform news.ro
Leon Dănăilă a recunoscut că nu are experienţă în politică, pentru că nu a făcut politică, până în prezent.
”Sper că se poate face o conexiune foarte bună între politică şi activitatea profesională”, a arătat academicianul, precizând că speră să ia mulţi exemplu de la felul în care şi-a condus şi persoana, şi secţia, şi activitatea neurochirurgicală din România.
Dănăilă a mai afirmat că fără politică nu se pot aplica nişte legi generale, în niciun domeniu. ”Tehnocraţia este bună, dar este limitată. Oamenii politici au vederi mai mari”, a afirmat Leon Dănăilă, precizând că politica este o şcoală pentru el, pentru a aplica ceea ce în practica neurochirurgicală a făcut.
Academicianul a menţionat că ”în ţara noastră există oameni de ştiinţă cu salarii mediocre şi salarii mici, care pot face activitatea ştiinţifică la nivel internaţional” şi a arătat că a fost solicitat de un american din Boston, să scrie un volum.
”Eu nu ştiu de unde mă cunosc, eu nu-i cunosc pe ei, dar probabil mă ştiu din publicaţiile pe care le-am scris anterior”, a mai spus neorochirurgul.
Leon Dănăilă a mai mărturisit că a publicat articole în revistele româneşti. ”Te costă până la 500 de dolari pagina, sau alterori 2.500 de euro, lucrarea respectivă. Mulţi mi-au spus că degeaba publici în România, că nu are răspândire internaţională”, a arătat el, adăugând că este citat, spre surpriza lui, în materiale ştiinţifice.
”Cercetarea costă foarte mult, m-a costat foarte mult şi faptul acesta m-a făcut să vând şi maşina”, a mai spus Leon Dănăilă.
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat că Leon Dănăilă este un academician renumit, care a făcut mii de operaţii şi a salvat mii de vieţi. ”Este autor a peste 54 de cărţi şi are zeci de brevete de inventator”, a adăugat Buşoi, precizând că este una dintre personalităţile de la care avem foarte multe de învăţat, şi din experienţa căruia putem să află multe lucruri.
”Domnul Dănăilă a făcut mai multe pentru România decât au făcut majoritatea politicienilor, şi îmi pare rău să o spun, sigur, mă includ în această categorie, dar în comparaţie cu personalitatea uriaşă a domnului academician Dănăilă, majoritatea politicienilor pare mediocră”, a mai afirmat Buşoi.
Liderul PNL Bucureşti a menţionat că Dănăilă nu va fi om politic şi nici nu va intra în lupta politică de zi cu zi, cu care din păcate România s-a oblişnuit prea mult. ”Va rămâne dedicat meseriei, ştiinţei şi ajutării oamenilor”, a afirmat Buşoi, precizând că acesta are experienţa şi autoritatea morală uriaşă care să impună anumite linii pe care cu toţii trebuie să le urmăm.
Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă este primul pe lista PNL Bucureşti, la Senat, pe locul doi pe lista PNL de la Senat se află analistul economic Florin Cîţu, iar pe locul trei, arhitecta Hildegard Brandl.
La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu. La Cameră mai candidează şi liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, deputatul Ovidiu Raeţchi, preşedintele Organizaţiei femeilor liberale, Cristina Trăilă, Florin Alexe şi Sulfina Barbu.
Leon Dănăilă s-a născut în 1933 şi este absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi (1958) şi al Facultăţii de Filozofie-Psihologie din Bucureşti.
Leon Dănăilă este membru al Academiei Române. Din anul 1961, este medic neurochirurg la Spitalul ”Gh. Marinescu” din Bucureşti.
În perioada 1994-1995 a fost director general al Spitalului „Gh. Marinescu” din Bucureşti, iar din 1995 până în 2004 a fost director general adjunct al Institutului de boli Cerebrovasculare “Vlad Voiculesu” din Bucureşti.
În anul 1981, a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară care se menţine şi în prezent.
A fost directorul departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină Carol Davila din Bucureşti (1992-2004) şi şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) pe care o conduce din anul 1981. A fost preşedinte pe ţară a comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii (1990-2004) şi preşedinte pe ţară a comisiei din Ministerul Sănătăţii care aproba plecarea în străinătate a diferitelor persoane pentru tratament neurochirurgical (1990-2004). Preşedintele al comisiei de Neurochirurgie pe ţară de la Institutul de Medicină Legală din 1996.
Este conducător ştiinţific de doctorate din 1990 atât pentru doctoranzi români, cât şi străini.