Un denunț exploziv, trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pus la dispoziția ziarului Incomod de Cristinel Toader, descrie stilul mafiot prin care deputatul Sebastian Ghiță, cercetat în mai multe dosare penale ale DNA, a reușit să pună mâna pe cea mai mare firmă de panotaj din Ploiești. Cristinel Toader, fost director al Poliției Locale Ploiești, povestește în denunț cu lux de amănunte presiunea la care l-a supus deputatul Sebastian Ghiță prin fostul primar arestat Iulian Bădescu, pentru a-și ceda pachetul majoritar de acțiuni din firma de panotaj către mogul. În prima fază, Iulian Bădescu (care pe atunci era consilierul primarului Andrei Volosevici, vorbim de anul 2008), i-a sugerat să cedeze 50% din firmă în favoarea lui Sebastian Ghiță, în caz contrar urmând să fie scos de pe piața de publicitate. În 2012, pe când Bădescu devenise primarul Ploieștiului, acesta l-a chemat la o discuție cu Sebastian Ghiță unde i s-a transmis o amenințare, să cedeze restul de acțiuni, în caz contrar afacerea având de suferit. Bădescu ar fi intervenit și l-ar fi îndrumat pe Toader „să tacă pentru că va avea el grijă să fie bine”.
DOMNULE PROCUROR SEF,
Subsemnatul Toader Cristinel, domiciliat in oraşul Ploieşti, strada M****** nr,* ,va aduc la cunoştinţa următorul,
MEMORIU-DENUNT
prin care va aduc la cunoştinţa următoarele:
Din 1998 desfasor si dezvolt activitatea de advertising, panotaj stradal. In anul 2006 am infiintat societatea ESROM ADVERTISING, fosta ESROM CIVITAS OUTDOR, avand ca obiect principal de activitate, publicitatea. La infiintare, asociaţi au fost persoane fizice care in timp si-au cesionat părţile sociale* In anul 2009 cunosc faptul ca 50% din părţile sociale ale SC ESROM au fost cesionate către Grigore Madalina, reprezentanta lui Ghita Sebastian in urma discuţiilor avute cu acesta in prezenta avocatului sau care s-a ocupat si de documentele de la Registrul Comertului, domnul avocat Adrian Anghel.
Grigore Madalina este sotia fratelui lui Chirila Sorin, imputernicitul lui Sebastian Ghita in diferite firme.
După campania din anul 2008, Iulian Badescu care la momentul respectiv era consilierul primarului Andrei Volosevici, mi¬a sugerat ca este bine sa vand o parte din actiuni catre Sebastian Ghita din partile sociale ale SC ESROM, mentionand ca are informatii ca daca nu fac acest lucru voi fi scos de pe piaţa de publicitate din Ploiesti, cunoscand faptul ca din pozitia pe care o avea Badescu Iulian de consilier al primarului in functie si apropiat a lui Sebastian Ghita intr-un moment de cumpana si presiune pshihica am acceptat varianta propusa cu gandul ca, “decat sa pierd tot mai bine pierd jumatate”
Precizez faptul ca la acel moment societatea avea un contract cu Primaria Ploiesti, incheiat in anul 2006, avand ca obiect folosirea domeniului public pentru amplasarea de panouri publicitare. Din anul 2009, după cesionare, asociatii societatii erau Grigore Madalina si o societate comerciala care imi apartinea. Administratori au fost Grigore Madalina din partea lui Ghita Sebastian si David Constantin din partea mea.
In anul 2012, in campania electorala de la alegerile locale, Ghita Sebastian si-a schimbat comportamentul fata de mine si impreuna cu Vlad Cosma m-au somat sa cedez si restul de actiuni. Precizez ca dupa alegerea primarului Iulian Badescu, in luna iunie 2012 am fost chemat la restaurantul BOCCACIO din Ploieşti, de către Iulian Badescu, unde tandemul (…) si Ghita Sebastian m-au somat sa cesionez părţile mele sociale prin interpuşi, in caz contrar acest bussines va avea de suferit. Am fost foarte suparat de noua situaţie creata. Primarul Iulian Badescu mi-a spus sa tac pentru ca rezolva el situaţia.
Finalul discuţiilor a fost ca eu am ramas cu 40% din societate restul fiind controlate de Ghita Sebastian prin Grigore Madalina si (…)
La alegerile parlamentare, societatea ESROM a susţinut financiar si material campania PSD-PIoiesti, prin producţie publicitara si asigurarea meselor la grupuri organizate (15-20 de mese a cate 60-70 de persoane).
După anul 2012 s-au mai schimbat o data administratorii si acţionarii de la SC ESROM, in societate intrând Liviu Uruc, reprezentant a lui Ghita Sebastian. (…)
Uruc Liviu era administrator si asociat al SC AFFICHAGE ROMANIA conform datelor de la Registrul Comerţului.
Un procent de 50% din societăţile EUROMEDIA si AFFICHAGE sunt controlate de către Ghita Sebastian si (…).
Precizez ca in cele doua societăţi numiţii Liviu Uruc si (…) începând din anul 2012 a incheiat mai multe contracte de închiriere panouri publicitare către SC AFFICHAGE si SC EUROMEDIA care la rândul lor le închiriau unor agenţii de publicitate contra unor sume de bani. SC AFFICHAGE din anul 2012 luna iunie si pana in prezent nu a achitat facturile reprezentând chirie conform contractelor, deşi au incasat de la agenţiile de publicitate serviciile prestate, creand profit in societăţile respective in detrimentul SC ESROM, intenţionat producandu-i pierderi prin aceasta neplata aducand-o in situaţia de faliment după care au inceput sa faca presiuni asupra mea sa cesionez si părţile sociale sontra unor sume modice. Menţionez faptul ca (…) a făcut un denunţ mincinos la DNA, precum ca eu conduc aceasta societate fapt incompatibil cu poziţia de director la Politia Locala. Aceasta ameninţare mi-a fost adusa in momentul in care am cerut sa se faca plăţile către Esrom. Nu am dat curs ameninţării, am făcut presiuni pentru a se face plăţile, asa din calitatea de asociat impreuna cu celalalt administrator, Constantin David, Ameninţarea s-a confirmat, acesta facand un denunţ in luna iulie 2015 la DNA Ploieşti, fapt adus la cunoştinţa si de Sebastian Ghita in momentul când m-am întâlnit cu aceasta si care mi-a comunicat sa semnez mai repede documentele de preluare totala a societăţii de către AFFICHAGE.Mai mult, tot din anul 2012 am fost somat sa fiu de acord sa se încheie un contract cu Editura Prahova, prin care urma sa presteze diverse servicii facturate si achitate luna de luna pana in prezent in valoare de 1000 de euro plus TVA fara a fi prestat nici macar un singur serviciu.
Plăţile se efectuau de către administratorii firmei (Chirila Madalina, director, soţia lui Chirila Sorin, apropiat al lui Sebastian Ghita; plata online din contul BCR era realizata de către ea) iar in cateva rânduri am fost personal cu bani la sediul judeţean al PSD (…)”
NOTA REDACȚIEI
În denunțul lui Cristinel Toader apar și alte personaje interesante din anturajul deputatului Ghiță. Aceste personaje fac obiectul unor investigații jurnalistice ale reporterilor noștri, urmând să revenim pe marginea acestui subiect cu noi dezvăluiri.
Cristinel Toader avea afaceri în domeniul panotajului out-door din 1998 iar în 2006 printr-o asociere cu Primăria Ploiești, firma lui Toader, Esrom, controla toată piața panotajului stradal. Afacerea a fost un succes, până când Sebastian Ghiță a pus ochii pe ea. În mai puțin de un an de zile, Cristinel Toader a rămas fără afacere, ba mai mult, a fost nevoit să plătească și taxă de protecție deputatului Ghiță. În denunț, Toader descrie taxa de protecție: un contract fictiv în valoare de 148.000 de euro cu ziarul Prahova, controlat de Sebastian Ghiță, bani plătiți în rate lunare de câte 1.000 de euro.
Mai mult, Cristinel Toader a fost cercetat într-un dosar penal unde martor apare unul dintre apropiații lui Ghiță.
Cristinel Toader a fost numit în 2012 director al Poliției Locale Ploiești de către primarul Iulian Bădescu, cel mai probabil la dorința lui Sebastian Ghiță care anticipa că nu va trece mult și va avea nevoie ca omul care controlează afacerile de panotaj public să fie la dispoziția sa. Numirea lui Toader în funcție a venit drept recompensă pentru cedarea acțiunilor firmei sale, Esrom. Contactat de reporterii noștri, Cristinel Toader a precizat că nu a avut încotro: ”Nu mă interesa acea funcție publică, dar având în vedere că eram amenințat cu distrugerea afacerii am acceptat și funcția dar și să cedez acțiunile din firmă”.
Dar, după cum explică Toader în denunț, nu a trecut mult iar planul mogulului-Ghiță a ieșit la iveală. În plus, Bădescu l-ar fi îndrumat pe Toader „să facă așa că va avea el grijă să fie bine”. Apoi schema a fost simplă.
După ce a fost numit directorul Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader a închiriat mai multe spații publicitare unor firme aparținând unor interpuși de-ai lui Sebastian Ghiță. Numai că în momentul în care a cerut explicații deoarece aceste firme nu efectuaseră nicio plată, i s-a spus deschis că trebuie să iasă din firmă și banii vor fi plătiți. Mai mult, interpușii lui Ghiță l-au amenințat că dacă nu va ieși din firmă îi vor face un denunț.
Ulterior, când acoliții deputatului Ghiță erau cercetați în mai multe dosare penale, tot prin metode de intimidare l-au determinat pe Toader să facă mai multe denunțuri mincinoase și calomniatoare împotriva procurorilor anchetatori și a jurnalistului Cătălin Stavri care scria despre afacerile lui Ghiță și ale interpușilor săi. Ulterior, Cristinel Toader a recunoscut în fața anchetatorilor că acele denunțuri mincinoase erau întocmite de apropiații lui Ghiță iar el doar le semna. ”Confirm acest lucru, pe care îl regret acum. Vă rog să înțelegeți că pierdusem firma și asupra mea se făceau presiuni continuu. Am cedat psihic în acele momente și am făcut acele lucruri pe care le regret și le-am recunoscut în fața organelor de anchetă”, a declarat Toader.
Dealtfel, interesele lui Ghiță privind panotajul public au fost scoase la iveală încă din anul 2014, printr-o anchetă a ziarului Gândul.
Cititi mai mult pe ziarulincomod.ro