Sfidând bunul simț, legea și procedurile parlamentare, legea specială pentru gazele naturale a fost votată, marți, de Camera Deputaților, în unanimitate. Despre articolele aberante ale acestei legi, care prevede exproprieri mascate, excepții și încălcări flagrante ale legislației naționale și europene din domeniul drepturilor de proprietate, a drepturilor civile, a mediului și patrimoniului. De asemenea, am arătat că sub pretextul urgenței (un pretext fals, ”urgența” fiind dată, de fapt, de întârzierile inițiatorului de proiect – proiectul începând în 2013), prevederile aplicabile inițial conductei de transport de gaze naturale BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) se vor aplica în întreg domeniul gazelor naturale, atunci când printr-o simplă hotărâre de Guvern se va stabili că ar fi vorba de un ”proiect de importanță națională”.
Revin, pentru a semnala modul absolut mizerabil în care această lege a trecut de Camera Deputaților (cu unanimitate!), după ce a fost respinsă inițial de Senat, iar Guvernul a refuzat să și-o asume prin ordonanță de urgență. Așadar, iată datele sfidării:
Pe 1 septembrie 2016, Camera Deputaților este sesizată cu acest proiect de lege. Procedura de urgență, solicitată de inițiatori, a fost respinsă de Biroul Permanent. Cu toate acestea, termenele anunțate până la care se puteau primi amendamente și pentru realizarea raportului comisiilor de specialitate au fost mai mult decât urgente 13, respectiv 22 septembrie 2016.
Chiar și așa, comisiile s-au întrecut pe sine. Pe 6 septembrie, Comisia de Mediu (!?) și-a transmis avizul, iar pe 20 septembrie a fost înregistrat și raportul comun al Comisiilor Juridice și a Industriilor. Avizele altor trei comisii (Agricultură, Buget, finanțe și bănci, Administrație publică) n-au mai fost așteptate. În ziua în care a fost primit raportul comun, proiectul de lege a și intrat pe ordinea de zi la vot și a și fost votat!
Pentru a înțelege buna-credință (mai exact lipsa bunei-credințe) a membrilor Comisiei de Industrii (condusă de Iulian Iancu, cercetat penal în dosarul fostului coleg de Parlament și fost judecător la CCR, Toni Greblă) e suficient să spunem că discutarea proiectului de lege NU a figurat niciun moment pe pe ordinea de zi făcută publică! Dintr-o sinteză datată pe 13 septembrie, aflăm că proiectul ar fi fost discutat la secțiunea ”DIVERSE”, în data de 6 septembrie.
Prin această șmecherie, Comisia de Industrii s-a asigurat că la ședință nu vor putea participa eventuali critici ai legii din societatea civilă. Mai mult decât atât, adoptând pe 6 septembrie raportul (asumat apoi de Comisia Juridică, după cum rezultă din documentul public pe site-ul Camerei Deputaților), Comisia de Industrii a arătat că ignoră, pur și simplu, eventuale alte amendamente care ar fi putut veni din partea celorlalte comisii cărora li se ceruse avizarea proiectului de lege până pe data de 13 septembrie! De ce li s-a mai solicitat avizul (și eventuale amendamente) comisiilor de Agricultură, Buget, finanțe și bănci, respectiv Administrație publică, în condițiile în care una dintre cele două comisii raportoare luase deja o decizie înainte să expire termenul (oricum, arogant de scurt) care li se acordase?
Citiți mai mult în pagina România Curată