US President Barack Obama (L) bids farewell to US Ambassador to Britain Matthew Barzun at London's Stansted airport on April 24, 2016, as President Obama leaves for Germany. / AFP / Jim Watson (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

US President Barack Obama (L) bids farewell to US Ambassador to Britain Matthew Barzun at London's Stansted airport on April 24, 2016, as President Obama leaves for Germany. / AFP / Jim Watson        (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

35% dintre ambasadorii numiți de actualul președinte Barak Obama nu sunt diplomați de carieră, ci oameni de afaceri și președinți executivi ai unor companii, care s-au remarcat prin nivelul donațiilor efectuate în campania electorală. Procentul este unul în creștere, media numirilor politice până la mandatele sale fiind de 31%. Ceilalți 65%, printre care și actualul ambasador al SUA în România, Hans Klemm, sunt diplomați de carieră, însă ei trebuie să se mulțumească cu posturi în state mai puțin importante. Posturile de la Londra, Paris, Bruxelles etc le sunt inaccesibile, fiind rezervate “donatorilor” din campania electorală, scrie Profit.ro, citat de flux24.ro

Wikileaks a publicat în această săptămână lista cu donatorii democrați din 2011 care au obținut posturi de ambasadori în ultimii cinci ani, “obținută” de la hacker-ul Guccifer 2.0 (varianta upgradată a hacker-ului român judecat și aflat în prezent în închisoare în SUA).

Astfel, Matthew Barzun, CEO la Brickpath.com, care a donat suma record de 3,5 milioane de dolari către Convenția Partidului Democrat și către f0ndul de campanie al lui Barak Obama la ultimele alegeri,  a fost numit ambasador în Marea Britanie și apoi în Suedia. Postul de ambasador la Paris a fost puțin mai ieftin, Charlie Rivkin, CEO al Wildbrain, achitând pentru el doar 2,5 milioane de dolari în donații.

Kirk Wagar, președinte al Wagar Law Firm, a donat 2,33 milioane de dolari pentru a fi recompensat cu postul de ambasador SUA în Singapore. Alan Solomont, CEO al Solomont Bailis Ventures, a plătit o sumă similară pentru privilegiul de a conduce ambasada din Madrid. Tokyo-ul a fost mai ieftin, John Roos, CEO-ul Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, donând doar 2 milioane de dolari, o sumă similară cu cea cu care a finanțat CEO-ul Interior Music, Nicole Avant, campania lui Obama pentru a obține postul din Bahamas.

Interesant este că postul de ambasador la UE este mult mai puțin prețuit decât cel de ambasador la Londra, fiind de peste trei ori mai ieftin. Bill Kennard, președinte al Carlyle Group, a achitat doar un milion de dolari pentru a obține acest post, sumă cu 2,5 milioane de dolari mai mică decât cea plătită de Matthew Barzun pentru privilegiul de a se plimba prin grădina Winfield House.