SURSE comisarul.ro: Fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, a semnat contractul cu israelienii de la Black Cube in valoare de 900 de mii de lire sterline! Marea intrebare este de unde a avut banii si cine este in spatele operatiuni de spionare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi?
Fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, retinut miercuri de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) in dosarul Black Cube, este cel care a semnat contractul cu israelienii de la Black Cube in valoare de 900.000 de lire sterline, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare, dezvăluie Dan Tăpălagă. Potrivit acestora, Daniel Dragomir este doar o interfata, deoarece fostul ofiter nu dispunea de sume de bani atat de mari. HotNews.ro a scris, inca din luna aprilie, ca doi moguli media investigati de DNA i-ar fi angajat pe israelienii acuzati ca au spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.
Ppotrivit informatiilor acumulate in timpul anchetei, se pare ca acestia nu sunt singurii angajatori. Pentru strangerea sumei s-ar fi realizat „o cheta”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticoruptie contribuind la operatiune cu bani.
De altfel, in comunicatul DIICOT dat publicitatii miercuri, 14 septembrie, se vorbeste despre o intalnire dintre Daniel Dragomir si unul din suspecti cu care ar fi discutat inclusiv despre „presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia”
In acest moment, Adrian Sarbu, Dan Adamescu, Sebastian Ghita, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu si Sorin Ovidiu Vantu sunt anchetati la DNA sau trimisi in judecata sub diferite acuzatii in alte dosare, ultimii trei fiind deja condamnati.
DIICOT a anuntat oficial, in data de 3 aprilie, ca doi angajati ai firmei israeliene Black Cube au fost retinuti si arestati preventiv sub acuzatia ca au incercat sa o spioneze pe sefa DNA.
Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT.
Comunicatul DIICOT:
La data de 13.09.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului DRAGOMIR DANIEL pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.
În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. și sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică.
În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor şi parolelor de autentificare obtinute și detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti. Urmare operaţiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpaţilor Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în ţară în dimineaţa aceleaşi zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleaşi zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra.
Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi DGPMB –Serviciul Grupări Infracţionale Violente.
Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Român de Informaţii.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Fostul șef din SRI reținut de DIICOT în dosarul Black Cube este un personaj controversat. Afacerile pentru care Daniel Dragomir și soția acestuia sunt judecați
Locotenent-colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, care este acum reținut în dosarul Black Cube, are deja o serie de probleme grave în dosarul lui profesional.
Ultima funcție în SRI a locotenent-colonelului Daniel Dragomir a fost aceea de șef al sectoarelor informativ – operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. El a trecut în rezervă, aparent la propria dorință, la începutul anului 2013.
Daniel Dragomir a început să colaboreze cu omul de afaceri Rami Ghaziri – un milionar franco-libanez cu activități economice în România. Ulterior, la 20 noiembrie 2014, Ghaziri declara, în fața anchetatorilor DNA, cum fostul ofițer SRI l-ar fi învățat să se protejeze de serviciile secrete ale României.
Ghaziri a avut o primă întâlnire cu soția lui Dragomir, Marinela Zoica Dragomir (fost subofițer SRI, trecută și ea în rezervă). După aceea, la a doua întâlnire cu Ghaziri a venit chiar Daniel Dragomir.
„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină. Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus ca apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni”, a declarat omul de afaceri Ghaziri.
În ianuarie 2015, locotenent-colonelul (r) Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzația că ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme. În schimbul acestor bani, Dragomir urma să facă intervenții la funcţionari din Ministerul Finanţelor, inclusiv din ANAF şi din Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru obținerea unor rambursări de TVA.
În același dosar a fost trimisă în judecată și Marinela Zoica Dragomir, subofițer SRI în rezervă, sub acuzația de complicitate la trafic de influenţă.
Procurorii au menționat în rechizitoriul lor că Daniel Dragomir, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013 cât şi ulterior, „a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”.
Foarte interesant este că, după ce DNA a demarat ancheta împotriva lui Daniel Dragomir, acesta a început să facă dezvăluiri împotriva unor apropiați ai echipei guvernamentale. Daniel Dragomir ar fi făcut declarații despre presupuse fapte de corupție comise de Dan Plumb, soţul fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb, precum și de unul dintre fiii lor.
„În perioada martie-septembrie 2013, Rami Ghaziri mi-a confirmat în prezența altor martori că a primit solicitări din partea fiului și soțului ministrului Rovana Plumb pentru a încheia o serie de contracte defavorabile”, a declarat Daniel Dragomir.
”Ca urmare a denunţurilor penale depuse de numitul Daniel Dragomir, au fost constituite dosare penale aflate în prezent în curs de instrumentare la DNA, iar unul a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti”, a confirmat DNA.
La 29 martie 2016, Daniel Dragomir scrie pe Facebook o postare despre ancheta DNA asupra deputatului PSD Sebastian Ghiță, care este și membru al Comisiei de control asupra SRI:
„Problema grava este de fapt la cererea de arestare a domnului Ghita, membru proeminent al comisiei Sri. Ori Dna spune ca dl Ghita ar fi facut lucruri cand era membru al acestei comisii. Ori eu stiu ca membrii comisiei sunt supravegheati contra-informativ”.