iliescu_stanoiu

Cu greu putea fi rusine mai mare pentru justitia romana decat cocotarea, in fruntea instantei supreme, a unui personaj creat si promovat de odiosul cuplu (sic!) Rodica Stanoiu – Ion Iliescu.

Pentru ca aceasta este Cristina Tarcea, propusa de Consiliul Superior al Magistraturii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie: o relicva a celui mai corupt regim din Romania, strecurata in cea mai importanta instanta din Romania.

Un judecator modest care a slujit in postul de ministru adjunct al Justitiei in guvernarea Adrian Nastase. Ministru plin era Rodica Stanoiu, vechi turnator al Securitatii, favorita lui Ion Iliescu si satrap peste tagma magistratilor.

Am uitat asa de repede acele vremuri? Am uitat cum erau invartiti magistratii in posturi in functie de optiunile politice si cum erau controlate dosarele?

„Stiti bine ca eu, de nenumarate ori (…) am intrebat chiar si in sedinte mari cand dam verde pentru Basescu”, spunea doamna ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, la o sedinta de partid din octombrie 2003, referindu-se la dosarul Flota.

Am uitat ca era sa nu fim primiti in Uniunea Europeana pentru ca nu eram capabili sa inchidem capitolul „Justitie”? Doamna Tarcea era adjuncta Rodicai Stanoiu in acele vremuri.

In martie 2004, cand Cristian Diaconescu a fost adus la Ministerul Justitiei si a salvat ce mai putea fi salvat, Cristina Tarcea a fost numita de catre Ion Iliescu in pozitia de judecator la Inalta Curte, desi nu avea experienta pentru o misiune atat de dificila.

Acestea sunt faptele. Si, totusi, toti cei zece membri ai sectiei de judecatori a CSM, inclusiv ministrul Justitiei, Raluca Pruna, au votat ca aceasta doamna sa fie propusa presedinte al ICCJ. De ce? Nu stiau cine este? Sau exact asta „se planifica”, sa ne intoarcem la acele vremuri?

Eu cred ca doamna ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a fost informata ca, in aprilie 2006, predecesoarea ei, Monica Macovei, a sesizat Parchetul General in legatura cu modul in care Cristina Tarcea, pe vremea cand era secretar de stat, le-a facut notar pe doamnele Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu – sotiile unor importanti lideri PSD. Fara examen. Fara sa indeplineasca toate conditiile. Seful Parchetului General fiind Ilie Botos, nu s-a mai auzit nimic despre aceasta sesizare.

Ca sa folosesc limbajul activistilor PCR, ma intreb daca nu cumva „se doreste” o curte suprema bine orientata politic, atenta la indicatiile celor care detin puterea si care va „rezolva” dosarele de mare coruptie fie prin sentinte blande, fie prin amanari nesfarsite, pana la prescrierea faptei.

Am avut sentimentul nefast acum cateva luni, dar, fiind un optimist, nu am vrut sa scriu: DNA-ul ramane fatada pentru export a noului regim USL, dar toate celelalte institutii implicate in lupta cu coruptia sunt sufocate, „pas cu pas”.

– Agentia Nationala de Integritate, condusa de un domn scolit de catre SRI, s-a retras discret din procesul cu presedintele Iohannis si, de atunci, mai prinde doar consilieri comunali sau functionari de mana a III-a. A trecut neobservata stirea potrivit careia sotia unui proaspat director adjunct al SRI a fost angajata „inspector de integritate” la ANI, dupa ce anterior fusese contabila la Tender S.A.
– Dosarele Mineriadei si Revolutiei se inchid, se redeschid, isi schimba echipele de lucru, dar tot nu ajung in fata judecatorilor. Domnul procuror general Augustin Lazar nu pare ca se grabeste.
– Ministerul de Interne, in loc sa sprijine DNA-ul, este o permanenta sursa de coruptie. Cu toate acestea, in discursul public tinut la instalare, noul ministru Dragos Tudorache nu a spus nici un cuvant despre acest fenomen. Cuvantul „coruptie” nu apare in discursul sau!
– ANAF nu mai prezinta public date privind rata de recuperare a prejudiciilor din dosarele penale. Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) nu este inca operationala.

Aceasta este, azi, starea institutiilor implicate in lupta cu coruptia. Si, in fruntea acestui sistem, va veni o doamna iesita din mlastina regimului Iliescu-Nastase.

 

Cititi mai mult pe: ziare.com