O nouă descoperire remarcabilă s-a realizat în această săptămână pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, lângă Piatra Neamț. Echipa de arheologi condusă de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu a reușit să scoată din străfundurile pământului un colier din melci, purtat de omul preistoric acum 31.000 de ani.
Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului s-a dovedit în fiecare an o sursă de surprize arheologice: anul trecut, tot aici s-a descoperit cea mai veche statuetă sculptată în piatră din România și această parte a Europei, veche de 23.000 de ani, iar în anul 2012 cel mai frumos pandantiv gravat în piatră, mai vechi de 20.000 de ani (în toată lumea nu există decât vreo 10 astfel de pandantive).
Dar să îl ascultăm pe reputatul arheolog Marin Cârciumaru care a transmis pentru cunoaștelumea.ro acest mesaj:
„În anul 2004 în binecunoscutul șantier paleolitic de la Poiana Cireșului-Piatra Neamț, în nivelul Gravetian III, se descoperea primul colier din 12 cochilii de melci perforați, atribuiți speciei Lithoglyphus naticoides (Marin Cârciumaru, Minodora Țuțuianu-Cârciumaru, The oldest snail Lithoglyphus naticoides necklace discovered in Romania in the Gravettian III stratum of Poiana Cireșului-Piatra Neamț [25.760±160 –27.321±234 B.P. (31.969 ka), Annales d’Université Valahia Targoviste, Section d’Archeologie et d’Histoire, Tome XIV, Numéro 1, 2012, p. 19- 42). Erau primii melci perforați din Paleoliticul din România. De atunci nu s-au mai făcut descoperiri de acest fel în nivelurile paleolitice de pe teritoriul țării noastre.
Iată că în acest an, tot la Poiana Cireșului-Piatra Neamț și tot în nivelul Gravetian III, conform ultimelor datări C-14 cu o vârstă de peste 31.000 de ani (vârste calibrate), s-au descoperit deja încă 11 melci perforați (6 întregi și cinci fragmentați în zona orificiului de suspendare). Zece exemplare par a aparține tot speciei Lithoglyphus naticoides, iar un exemplar în mod cert unei alte specii neprecizată în această fază a cercetătorilor. Tehnica de perforare pentru exemplarele similare celor din 2004 este aceeași, iar pentru exemplarul din altă specie s-a utilizată o tehnică diferită, care includea un polisaj prealabil al cochiliei în zona care urma să fie perforată.
Cum nivelul Gravetian III nu este epuizat în secțiunea săpată în acest an, nu este exclus ca această colecție cu podoabe de acest fel să se îmbogățească în zilele următoare.
În pofida faptului că șanterul arheologic Poiana Cireșului-Piatra Neamț oferă în fiecare an descoperiri importante pentru patrimoniul arheologic al țării noastre și nu numai, Ministerul Culturii, prin noua și fantomatica Comisie Arheologică, nu a găsit de cuvință, ca deobicei, să ofere fonduri pentru săpăturile arheologice din acest an, în măsura în care anul trecut aici a fost descoperită cea mai veche și unica figurină antropomorfă paleolitică sculptată de pe teritoriul României și din această parte a Europei (peste 23.000 de ani vârstă C-14 calibrată).
Poate că nu ar fi rău ca instituțiile competente să vadă pe ce și cum s-au cheltuit fondurile pe șantierele arheologice în acest an în România și mai ales cu ce rezultate.” Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru
Șantierul arheologic va funcționa până la mijlocul lunii septembrie, așa că orice ajutor financiar va fi bine venit. Asociația Geto Dacii este și în acest an principalul finanțator al acestei cercetări arheologice. Prin urmare, dacă doriți să susțineți această cercetare printr-un SMS, o donație sau o sponsorizare, o puteți face accesând acest link unde aveți toate informațiile. Detalii complete despre conturile Asociației Geto Dacii și modalitățile de susținere aici: http://www.cunoastelumea.ro/incepem-campania-arheologica-2016-sustine-ne-cu-o-donatie-o-sponsorizare-sau-trimite-un-sms-detalii-aici/
Le mulțumim tuturor celor care au făcut până acum donații și sponsorizări pentru acest șantier, o contribuție fără de care această cercetare nu ar fi fost posibilă!
Aceștia sunt principalii noștri sponsori, în ordinea valorică a susținerii:
- SC ANCROMA SRL
- Chefneux Maria Teodora
- Dan Groza
- Gabriela Bucica
- SC PROFI SIB SRL
- Radu Cristian Marian
- Elena Marioara Gassner
- Bogdan Cismariu
- Alexandra Oaneș
Un articool de Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/
Foto: Marin Cârciumaru