Vor urma trei luni de foc, asa cum Romania nu a mai cunoscut poate de pe vremea epurarilor staliniste. Desigur, comparatia este una vadit fortata, ea referindu-se strict la cantitatea de functionari si demnitari ai statului roman care vor fi „executati” in septembrie, octombrie si noiembrie, ci nu neaparat la calitatea acestora. Mai ales ca, intr-adevar, aceasta operatiune pe care, cu riscurile de rigoare, premierul Dacian Ciolos si implicit guvernul tehnocrat si-o asuma, va incerca sa indrepte pe ultima suta de metri a acestei guvernari esecurile consemnate de DNA, SRI si alte structuri de forta ale statului roman, scrie comisarul.ro, citand articolul lui Catalin Tache din National.
Si care, in ciuda eforturilor depuse, si chiar, in unele cazuri, a unor excese de zel ce urmeaza sa fie judecate ulterior, nu au reusit sa duca la capat acea “curatenie” totala visata pentru “resetarea” din temelii a clasei politice, mediului de afaceri si societatii romanesti in genere. Pentru ca, dupa ce pana si spaima de “beciul domnesc” a trecut, cei catalogati drept marii corupti ai tarii isi pun averile la adapost prin Brazilia, Dubai sau Ghana, facand in acelasi timp alte si alte miliarde de euro, cu care sa traiasca in lux pana si stranepotii lor. Iar in acest moment zero, cand mai sunt trei luni pana la alegeri, niste alegeri care nu se stie ce vor aduce, Ciolos declanseaza cea mai “nebuna” operatiune a autoritatilor de pana acum. Asa ca mii de functionari, de la inalti demnitari pana la simpli directorasi din teritoriu vor fi schimbati intr-un iures ametitor.
Insa aceasta este doar partea “la vedere” a “marii epurari”. Pentru ca, de fapt, miza cea mare este “extragerea” din sistem, unul cate unul, a unor personaje precum Traian Halalai sau Ioan Hidegcuti, oameni apartinand unor grupari transpartinice extrem de influente. Iar pentru a le da acestora “sortuletele” jos, Ciolos se bazeaza pe mana sa dreapta, Dragos Tudorache. Cel care, deloc intamplator, a renuntat la salariul lunar de baza de 10.500 de euro de la Bruxelles, basca sporurile si deconturile aferente, pentru “maruntisul” care-i revine ca sef de facto al Cancelariei premierului. Numai ca, asa cum se intampla la romani, “calaul” lui Ciolos nici nu s-a apucat bine de treaba, ca deja se isca mari intrebari privind posibila deturnare a acestei operatiuni care se bucura de sprijinul marilor cancelarii occidentale.
Ca dupa cutremur
Trei luni, atata mai are la dispozitie Dacian Ciolos pentru a-si onora cuvantul dat ca va curata din temelii administratia romaneasca. Bineinteles, nu este vorba despre promisiunea facuta marilor partide politice pentru a obtine voturile necesare desemnarii, ci de cea paralela, facuta partenerilor strategici ai Romaniei, ca va duce la bun sfarsit ceea ce a inceput deja mult prea hulitul “binom” DNA-SRI. Iar strategia adoptata la Palatul Victoria pare sa se bazeze exclusiv pe elementul surpriza. Asa ca, in loc sa alerteze gruparile transpartinice cu inlocuiri pe banda rulanta, facute inca de la instalarea guvernului tehnocrat, Ciolos si oamenii sai de incredere se bazeaza pe “trei luni de foc”, ultimele din mandat, in care oricum nu mai au ce pierde. Si nici macar nu risca vreo motiune de cenzura, ca doar niciun lider politic nu se va face de ras fortand anticipatele cu cateva zile inainte de alegerile parlamentare organizate la termen. Asa ca, dupa cum se vorbeste deja tot mai insistent in sistem, in decembrie va fi ca dupa cutremur, cu prabusirea “fratiilor” transpartinice care de atata amar de vreme se afla la butoanele subterane ale fiecarei guvernari, indiferent de “culoarea” acesteia. Dar si cu mii de ”cadavre” politice care vor ramane dupa “executiile” in masa ordonate de catre Dacian Ciolos si indeplinite de catre Dragos Tudorache.
Pontistii, ca “sobolanii”
Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, deja interminabilele “liste negre” sunt gata facute, ele fiind centralizate la Cancelaria lui Dragos Tudorache, cel recunoscut ca fiind omul de incredere al lui Dacian Ciolos. Si care trebuie sa puna in aplicare nu doar schimbarea tuturor directorasilor si sefuletilor de prin tara, dar mai ales planul care se refera la eradicarea “elitelor” racordate la gruparile politice. Ce-i drept, cel putin intr-o prima faza, s-ar parea ca este vorba de o operatiune echilibrata, in care vor fi sacrificati pe altarul tehnocratiei, in masura egala, oameni de la ambele mari partide. Cel putin asa arata iminentele schimbari din fruntea EXIMBANK a lui Traian Halalai, cunoscut drept omul lui Victor Ponta si cea de la sefia Fondului Roman de Contragarantare a lui Ioan Hidegcuti, un apropiat al lui Vasile Blaga. Personaje impotriva carora “National” a purtat campanii intregi de dezvaluiri si, drept urmare, nu putem decat sa salutam schimbarea lor. Dar, in acelasi timp, sa ne si intrebam cine sunt cei care vor fi adusi in locul lor, pentru a nu sari din lac in put. Oricum, este data ca sigura pornirea unei adevarate “vanatori” de pontisti, ce urmeaza a fi scosi “ca sobolanii” din functiile pe care le ocupa si in prezent. In vreme ce pierderile liberale se anunta a fi oricum mult mai mici decat cele ale pesedistilor.
Unul cate unul
Interesant este si faptul ca daca in ceea ce priveste “epurarea” celor de la baza piramidei administrative aceasta va fi care una care se va efectua “in masa”, cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce priveste situatia la varf. Unde numele grele de la conducerea unor institutii importante vor fi eliminate “unul cate unul”, fara a se face legatura intre ele. Este vorba de o operatiune aparte, in care insa “lunetistul” va fi tot Dragos Tudorache, cel care va identifica “tintele” si va raporta personal lui Dacian Ciolos “eliminarea” acestora. Asta daca alte structuri chiar le vor lasa tehnocratilor mana libera pana la capat…